https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/exmanazer-vw-souzeny-v-souvislosti-s-diselgate-skandal-pripisuje-firemni-kulture
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Exmanažer VW souzený v souvislosti s diselgate skandál připisuje firemní kultuře

24.9.2021 10:47 | BRAUNSCHWEIG (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | SMG / Shutterstock
Bývalý manažer Volkswagenu Hanno Jelden, který je souzen v souvislosti se skandálem automobilky s podváděním při měření emisí, zčásti připisuje firemní kultuře Volkswagenu skutečnost, že on i ostatní v této věci mlčeli. Jelden je podle prokukatury zodpovědný za vývoj nelegálního softwaru manipulujícího s emisními daty.
 

Jelden u soudu řekl, že by jednal jinak, kdyby věděl, jaké to bude mít důsledky. Při dřívějším slyšení uvedl, že o softwaru informoval své nadřízené, ale byl na něj vyvíjen nátlak, aby mlčel.

Volkswagen v roce 2015 přiznal, že po celém světě nainstaloval zhruba do 11 milionů aut s naftovým motorem software, který umožňoval manipulovat s testy emisí. Ty při testech ukazovaly mnohem nižší hodnoty, než odpovídalo skutečnosti. Skandál, přezdívaný dieselgate, už stál automobilku více než 32 miliard eur (811,7 miliardy Kč). Částka zahrnuje pokuty, opravy a soudní výlohy.

"Nikdy jsem ohledně této funkce (softwaru) nedělal tajnosti," řekl Jelden u soudu ve městě Braunschweig. "Kdybych věděl, jaké to může mít právní důsledky, nikdy bych to nedopustil," dodal.

Společnost již dříve uvedla, že funkce softwaru, která vyřadila z provozu emisní filtr vozu, byla určena k jinému účelu, a to ke snížení nepříjemného hluku motoru. To Jelden zopakoval. "Tuto funkci jsme vyvinuli proto, abychom zlepšili akustiku," konstatoval. Proces schvalování této funkce označil za "obrovskou chybu".

Soudní proces se čtyřmi současnými a bývalými manažery a inženýry Volkswagenu začal minulý čtvrtek. Braunschweigská prokuratura všechny čtyři obviňuje z toho, že na problém neupozornili a místo toho se snažili maximalizovat zisky automobilky i své výkonnostní prémie.

Obvinění tvrdí že o manipulaci nevěděli, anebo že o ní informovali své nadřízené, uvedly soudní zdroje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

24.9.2021 11:33
Požadavek zákona byl, aby motor při testu měl nějaké emise.
Sw zajistil, aby tento požadavek byl splněn.

Nikdy jsem nepochopil, proč byl takový postup kriminalizován.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.9.2021 12:30 Reaguje na Viktor Šedivý
Při koupi byly kupujícím prezentovány hodnoty kterých vozidlo v běžném provozu nebylo schopno dosáhnout. Soudruzi z VW se prostě vytahovali něčím, co nebyla pravda.

Takže klamání spotřebitele ... na což třeba u nás kálí pes, taky u nás nikdo nic nedostal, ale za oceánem jsou na to kua hákliví.
Odpovědět

Viktor Šedivý

24.9.2021 13:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Pozor, zatímco podle evropských předpisů je požadováno, aby nějak vyšel test (přestože všichni vědí, že k realitě má daleko), v USA zákon požaduje, aby daných parametrů bylo dosahováno v reálném provozu.

Odpovědět
JO

Jarka O.

24.9.2021 11:52
P. Jelden nic nevěděl, jednal podle příkazů, nadřízeného upozornil, kdyby věděl, že bude potrestán, jednal by jinak.... Něco to připomíná.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist