https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/expert-pesticid-nalezeny-v-sr-v-obili-z-ukrajiny-se-v-eu-zakazal-v-roce-2020
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Expert: Pesticid nalezený v SR v obilí z Ukrajiny se v EU zakázal v roce 2020

22.4.2023 01:36 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Látka chlorpyrifos, kterou slovenská potravinářská inspekce objevila v zásilce obilí z Ukrajiny, se v EU zakázala teprve v roce 2020. Na dotaz ČTK to odpověděl zemědělský expert ekologického Hnutí Duha Aleš Miklík. Upozornil na to, že proces omezování používání nebezpečných pesticidů je pomalý. V potravinách ze zemí mimo EU se sice objevuje více zbytků pesticidů než v produkci z unie, rozdíl ale není tak výrazný. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) chlorpyrifos v letech před zákazem používání nacházela například v jablkách z Polska.
 

Kvůli nálezu pesticidu chlorpyrifos v jedné zásilce obilí z Ukrajiny Slovensko zakázalo dovoz a zpracování ukrajinské zemědělské produkce. Slovenská Státní veterinární a potravinová správa uvedla, že v analyzovaném vzorku se našel obsah tohoto pesticidu v koncentraci 0,026 mg/kg a maximální povolené množství je 0,01 mg/kg. Miklík upozornil na to, že zatím není z více zdrojů potvrzené, že šlo právě a tento typ pesticidu. "I v EU se stále používá mnoho velmi toxických pesticidů. Velký problém pak je všudypřítomnost koktejlů pesticidů v našich vodách, půdách i tělech, o jejichž dopadech toho zatím příliš nevíme," doplnil.

Za problematické označil také to, že velmi toxické pesticidy, které jsou v EU zakázány, se často v unii stále vyrábí. Uvedl, že agrochemické podniky také blokují snahy o zákaz exportu takových látek, které se poté používají mimo unii. "Kvůli tomuto pokrytectví pak paradoxně hrozí, že se tyto pesticidy mohou vrátit evropským občanům na talíři skrze import potravin, což se ale týká potravin ze všech zemí mimo EU," dodal. Nadužívání pesticidů je podle něj stále problém i v EU včetně ČR.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v minulosti pesticid chlorpyrifos našla mimo jiné v zásilkách z Polska. V roce 2019 informovala, že ho našla v hlávkové kapustě. V roce 2018 ho ve čtyřech případech zachytila u polských jablek a v listopadu 2017 informovala o tom, že na českém trhu bylo 1,5 tuny jablek z Polska, které tento pesticid obsahují.

Miklík také uvedl, že k omezení používání toxických látek směřuje navrhovaná evropská legislativa o udržitelném používání prostředků na ochranu rostlin. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na konci loňského roku řekl, že Evropská komise má do šesti měsíců předložit další analýzu dopadů plánu na snižování spotřeby pesticidů do roku 2030. Členské státy přesvědčily komisi, aby zohlednila ve snižování spotřeby úroveň užívání pesticidů v jednotlivých zemích.

Původně se mluvilo o tom, že cílem návrhu Evropské komise je omezit do roku 2030 jejich spotřebu o 50 procent. Nekula uvedl, že se podařilo prosadit spravedlivější přístup k jednotlivým zemím, protože ve spotřebě pesticidů jsou velké rozdíly, protože v ČR je spotřeba zhruba 1,5 kilogramu na hektar a rok, zatímco v Nizozemsku přes deset kilogramů. Snižování spotřeby pesticidů bylo i jedním z témat českého předsednictví.

Hnutí Duha už dříve kritizovalo to, že kvůli další analýze dopadů se může stát, že legislativa se nestihne přijmout do evropských voleb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

23.4.2023 08:26
všude jinde se kontaminace prokázala jen v Česku neé...!!! muhehe...!!!

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 22:31 Reaguje na radim buffalo tobias
U nás se nikdy nic prokázat nemůže, bo vše máme z Agrofertu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist