https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/farma-povodi-odry-v-kruzberku-na-opavsku-chova-pstruhy-s-masem-podobnym-lososum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Farma Povodí Odry v Kružberku na Opavsku chová pstruhy s masem podobným lososům

15.1.2023 00:17 | KRUŽBERK (ČTK)
Pstruh duhový
Pstruh duhový
Foto | El Frito / Flickr
Státní podnik Povodí Odry vyprodukuje ročně přes 100 tun pstruhů. Okolo 80 tun připadá na pstruží farmu nacházející se pod hrází přehrady Kružberk na Opavsku, která kromě klasických duhových pstruhů chová i takzvané "lososové" pstruhy. Jsou podstatně větší a díky speciálnímu krmivu mají maso podobné lososům. ČTK a Právu to řekl vedoucí rybného hospodářství Povodí Odry Ivo Jedlička.
 

Maso kružberských pstruhů, kteří loni získali certifikát regionálního produktu Opavské Slezsko, je podle něj velmi kvalitní. "To, že celou dobu odchovu od jikry až po tržní rybu je v kvalitní vodě, která je upravovaná na pitnou vodu a pije ji celé Ostravsko, celý kraj, je určitě garancí toho, že kvalita masa tam je. Kvalitní rybu dneska udělá v první řadě kvalitní voda, potom musíte mít kvalitní krmivo a kvalitní obsluhu, která se o ryby stará," řekl Jedlička.

Generační hejna pstruhů má podnik na Frýdecko-Místecku v přehradách Morávka a Žermanice. O nakladené jikry se tam rybáři starají zhruba měsíc až dva, do doby, než se v nich objeví oční body. Pak je převezou do Kružberka, kde ryby chovají tak, aby je mohli prodávat celoročně.

"Klasický pstruh je schopen vyrůst v našich podmínkách za 14 až 20 měsíců. Dvakrát ročně sem dovezeme jikru a potřebujeme mít rybu celý rok. Práce je to titěrná. Než uděláte z jikry rybičku o velikosti tří čtyř centimetrů, je strašně moc práce, je to i hodně času. Čím je ryba větší, tím rychleji pak roste," řekl Jedlička.

Během chovu se pstruzi několikrát třídí. "Postupně jak roste, tak se ryba dostává do větších nádrží. Vždycky tam musíte mít optimální množství ryb, aby nádrž nebyla přeplněná, aby tam nebyl nedostatek kyslíku, aby ryba měla svůj komfort," řekl Jedlička.

Tržní velikost mají ryby, když váží přibližně 35 až 40 dekagramů. Než do ní dorostou, trvá to u některých až dva roky. Většina pstruhů pak jde do prodeje. Povodí Odry je prodává nejen ve svých prodejnách, ale vozí je skoro po celé republice i do zahraničí. Část pstruhů si ale nechá a během dalšího roku je vychová do váhy dvou až tří kilogramů. Takových ryb podnik vyprodukuje ročně tři až pět tun.

"Tito pstruzi už jsou potom krmeni trošičku jiným krmivem, které v sobě má přídavek astaxanthinu, což je přírodní barvivo, výtažek z řas. Zbarvení masa potom je dorůžova a říkáme tomu pstruh lososový. Maso je takové šťavnatější, dají se z toho udělat krásné filety bez kostí," řekl Jedlička. Rozdíl mezi masem takového pstruha a masem lososa podle něj běžný člověk nepozná.

Jedlička řekl, že na lososového pstruha si lidé postupně zvykají a zájem se zvyšuje. "Na Vánoce jsme ho vyprodali takovým způsobem, že posledních pár dnů už jsme ho neměli. Poptávka vyrostla poměrně rychle. Chceme se na to v budoucnu i zaměřit, snížit množství chovaných ryb a spíš se zaměřit na kvalitu a třeba na velikosti. Myslím, že dvě tři kila je ideální velikost ryby na trh," řekl Jedlička.

Lososového pstruha chtějí rybáři zviditelnit díky certifikátu regionálního produktu i spojení s kružberskou přehradou, kterou si řada lidí pamatuje ze seriálu Velké Sedlo. "Jsme schopni tady mít celoročně dostatečné množství kvalitní vody a jsme schopni si během roku upravit i její teplotu a některé parametry. My si tady v létě držíme teplotu na 13, maximálně 14 stupních. Když budete mít pstruhárnu na nějaké řece, potoku, tak se v létě dostanete i na 25 stupňů, což je hranice, kdy pstruh už pomalu je schopen uhynout. Když máte dostatek kvalitní vody, to je v pstruhařině asi zásadní," řekl Jedlička.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

16.1.2023 06:45
To je prostý kříženec nebo GMO ?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

16.1.2023 09:04 Reaguje na Petr Pekařík
o hybridu nic nepíšou ale třeba to autorovi článku jen neřekli. je zajímavé že mrtvého pstruha si lidi běžně koupí ale leklého kapra už ne. z čho jiného by tedy byly ty kapří 1/2 v chlaďácích obchodních řetězců ?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.1.2023 09:27 Reaguje na radim buffalo tobias
Pstruh na rozdíl od kapra nepřežije tak snadno výlov, převoz
a prodej z kádí. Jinak stejně nejlépe chutná pstruh potočák
čerstvě chycený a upečený na klacku na ohni jen osolený.
Kdo to ale nikdy neochutnal, tak to neumí porovnat stejně,
jako když nepoznal rozdíl mezi čerstvě zabitým kaprem a
kaprem z mražáku. Mražení je nahrážka čerstvosti a skuteční
gurmáni konzumují pouze pstruhy vylovené těsně před kuchyňskou přípravou z haltýře na potoce za restaurací.
Ti co to nikdy neochutnali, tak se oblizují i u rok
zmrazeného pangasia někde z rýžoviště. Jinak pro rybáře
samozásobitele poradím mrazit filety z ryb v krabicích
od mléka zcela zalité vodou. Maso není vyschlé a není
roztrháno mrazem. Je to ale třeba alespoň den pomalu
rozmražovat a budete překvapeni, jak vám takto zamražená ryba bude chutnat. Ne nadarmo se ryby mrazí v ledové krustě
kritizované, že kupujete vodu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.1.2023 09:10 Reaguje na Petr Pekařík
Je to jedna z variet pstruha duhového vykrmovaného výživnou potravou
ve finále obsahující ty výtažky z řas, které obarví svalovinu. Takže
žádné GMO a křížení s lososem!
Odpovědět
sv

sv

20.1.2023 10:55 Reaguje na Petr Pekařík
Vzhledem k idiotské hysterii, které kolem GMO v Evropě panuje a abnormálním předpisům regulujícím GMO tamtéž je extrémně nepravděpodobné, že by šlo o GMO. Vždyť i za školní experiment s GMO, ke kterému mají žáci na školách v USA běžný přístup, hrozí v EU 50 milionová pokuta.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

21.1.2023 10:50 Reaguje na sv
Navíc to jsou pstruzi dodávaní do obchodní sítě. Kdyby byli GMO, tak to by byl tady v EU trestný čin tak na úrovni velezrady nebo něčeho takového.
Je jen škoda, že ti pstruzi nepůjdou exportovat mimo EU, budou jen tady pro místní spotřebu v EU. Mimo EU bude totiž k dispozici stejné nebo ještě lepší a každopádně levnější podobné maso z ryb geneticky modifikovaných. Možná i mnohem kvalitnější, ale každopádně levnější. Například v USA už jsou několik let certifikovaní pro lidskou spotřebu GMO lososi.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.1.2023 13:54
Hm, docela chytré využití toho, že přehrada v létě ochlazuje následující vodní tok. Pstruzi jskožto lososovití nejlépe přibývají a jsou nejvíc v pohodě, tudíž mají nejlepší velfare, tuším ve vodě při teplotě pouhých 15 stř C. S takovou by mohly vznikat pstruhárny prakticky pod každou přehradou s lepší vodou.
Jen nevím, jestli je certifikát Regionální potravina optimální pro dovezený druh pstruha, neboli pstruha duhového s masem upravovaným zkrmováním barviva, byť přírodního. Je to prostě další chemikálie, která s epřidává do potravního řetězce. A samotný pstruh duhový, pokud se jedná o jeho rozšířování ve vodních tocích, je taky poněkud problermatická cizí ryba.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist