https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fe-greenpeace-a-oxfam-nechteji-geneticky-upravene-potraviny-do-iraku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

FE: Greenpeace a Oxfam nechtějí geneticky upravené potraviny do Iráku

18.4.2003 15:12 | PRAHA/DILÍ (EcoMonitor)
Spojenecká vojska začínají v Iráku s humanitární akcí na pomoc obyvatelům trpícím následky války. Světové nevládní organizace, včetně Oxfam a Greenpeace se obávají dovozu geneticky upravených potravin do Iráku. Indie je ochotna hrát v procesu rekonstrukce země významnou roli.
 

Země jako Francie, Německo a Rusko požadují, aby všechny akce na pomoc a obnovu země byly pod přísným dozorem OSN, ale americké firmy nepočítají s žádným omezením jejich činnosti. Program OSN pro potraviny a zemědělství označil irácké zemědělství za zcela zdevastované, což může způsobit nedostatek potravin a následně humanitární katastrofu. OSN odhaduje částku na rekonstrukci zemědělství na 2,2 miliardy dolarů.

Přestože Indie je zemí, která má své velké problémy, ohlásil ministr zemědělství Ajit Singh, že by ráda pomohla zásilkami potravin. Tři nevládní organizace v Bangladéši (UBINIG, Nayakrishi Andolon a Narigrantha Prabartana) zaslaly Světovému potravinovému programu OSN (WFP) prohlášení proti používání geneticky upravených potravin jako pomoci obětem války v Iráku. Také se obávají, zda USA v rámci obnovení válkou postižené země nezavedou geneticky upravenou pšenici, na jejímž vývoji právě pracuje agrochemická firma Monsanto. Prohlášení opakuje, že znovuobnovení Iráku by mělo probíhat pod dohledem OSN a nikoliv Spojených států. „Bojíme se, že pod rouškou humanitární pomoci, bude chtít agrochemický průmysl do země dovážet potraviny, které ještě nejsou vyzkoušené. Amerika je schopna řešit své ekonomické problémy na úkor zničeného Iráku“, uzavírá dopis.

Podle nařízení Spojených států, musí být potravinová pomoc nakoupena ve vlastní zemi. To znamená, že průmyslově upravené potraviny se smíchají s přírodními a při vývozu již nemohu byt označovány jako genticky upravené. Oxfam International k tomu dodává, že musíme ochraňovat lidské zdraví i přírodní prostředí, respektovat místní sociální a kulturní zvyky co se týče mezinárodní pomoci a volá po vytvoření standardu dovozu, který by chránil před geneticky upravenými potravinami. Greenpeace přesvědčuje ministry zahraničí nejrůznějších zemí, aby protestovali proti americkému dovozu do Iráku.

Agentura Spojených států pro mezinárodní rozvoj (USAID), která dohlíží na práce v Iráku, vidí celou situaci jinak. Geneticky upravené potraviny podle ní nejsou nebezpečné, soukromé firmy, které se zabývají kultivací mají vysokou úroveň. "Vždyť více než osmdesát procent našich grantů v tomto oboru dostávají americké firmy.". Program pro pomoc cizím zemím pomáhá vytvořit větší trh pro zemědělské výrobky, vytváří nové příležitosti pro průmyslový vývoz a také znamená stovky pracovních míst pro američany.

Podle článku Ashoka B Sharma The Finanacial Express 13. 04. 2003


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist