https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-kombinace-jadra-a-oze-je-pro-cesko-jedinym-skutecne-bezpecnym-scenarem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala: Kombinace jádra a OZE je pro Česko jediným skutečně bezpečným scénářem

11.11.2022 14:07 | PRAHA (ČTK)
Kombinace jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů (OZE) je pro Česko jediným skutečně bezpečným scénářem. Na zahájení Evropského jaderného fóra v budově České národní banky to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Odolný energetický systém se ve středoevropských podmínkách nemůže obejít bez stabilního nízkoemisního zdroje, a tím je jádro, míní.
 

Evropa je podle Fialy v energetické krizi spojené s geopolitickým tlakem, jaký desítky let nezažila. Přímým viníkem je Rusko, nepřímo si za to ale region může i tím, že podcenil svoji energetickou bezpečnost, uvedl premiér. Kritický nedostatek energií na kontinentu by podle něj ohrozil bezpečnost, nezávislost, prosperitu, hospodářský růst i plány na přechod k udržitelnější a čistší ekonomice.

Při hledání řešení Evropa nesmí slevit ze svých principů, situace ale vyžaduje významné přehodnocení energetické politiky, míní Fiala. V první řadě považuje za důležité lépe promyslet základní otázky své energetické bezpečnosti. "Ani Evropská unie, ani žádný evropský stát si nemůže dovolit, aby byl do budoucna závislý na jakékoli třetí straně. Naším hlavním cílem se musí stát evropská energetická suverenita," řekl. Zároveň je podle předsedy vlády nutné zajistit, aby zdroje energie byly co nejčistší.

Spotřeba elektřiny přitom bude v současnosti stoupat, používá se stále více na vytápění, rozvíjí se elektromobilita, bude potřebná pro výrobu vodíku. "Už nyní stojíme před rozhodnutím, jak vysoce náročnou průmyslovou výrobu a jaká průmyslová odvětví bude strategické udržet v Evropě, protože svět zůstává nestabilní, globální řetězce se mohou snadno přetrhat, jak jsme se přesvědčili v uplynulých dvou letech," poznamenal Fiala.

Obnovitelné zdroje podle něj mohou do budoucna pokrývat stále více nároků, zatím ale nejsou natolik stabilní, aby v zemích, jako je Česko, pokryly veškeré nároky. Předpoklady pro solární, větrnou, vodní nebo třeba geotermální energii nejsou v ČR zdaleka tak ideální, jako v některých jiných zemích, míní premiér. Proto považuje za zásadní kombinaci obnovitelných zdrojů a jádra.

Vláda podle Fialy podniká důležité kroky v zájmu české energetické bezpečnosti a dlouhodobé energetické stability. "Diverzifikujeme zdroje, nakupujeme rezervy, zjednodušujeme stavbu nových energetických projektů," vyjmenoval. V oblasti jaderné energetiky považuje za nejdůležitější spuštění tendru na rozšíření dukovanské elektrárny, ale také podporu vývoje malých modulárních sériově vyráběných reaktorů.

Ty mají podle Fialy potenciál zajistit stabilní a čistou energii, mohou být základem renesance celé jaderné energetiky. "Mají šanci překonat nevýhody velkých elektráren, které se staví na míru v každé lokalitě, což je i mimořádně nákladné," konstatoval. Technologie se vyvíjí rychle, k praktickému přínosu ale vede kus práce, míní.

V současnosti podle Fialy není jiná možnost, než malé reaktory stavě v místech, kde už stojí velké elektrárny, čímž se jejich největší výhody stírají. Je nutné, aby malé reaktory fungovaly podle společné legislativy, což vyžaduje harmonizaci mezinárodních standardů, bezpečnostních hodnocení, povolovacích procesů, hodnocení dopadů na životní prostředí a dalších legislativních opatření, řekl. Česko počítá se spuštěním prvního takového reaktoru na začátku 30. let.

Podle Fialy je potřeba shoda na co nejširší platformě, EU může být jedním z hlavních hlasů. Česko je podle ministerského předsedy připraveno stát se lídrem v jaderné energetice v středoevropském regionu, neboť má dlouhodobé zkušenosti, kvalifikované odborníky a občané mají k jádru pozitivní vztah.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (38)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

11.11.2022 14:40
Bohužel OZE s náhodnou výrobou akorát zvedá náklady na elektřinu, protože musí být zálohována jinými zdroji, kterých cena právě kvůli tomu, že čekají v záloze, je vysoká.
Odpovědět
ji

11.11.2022 15:37 Reaguje na Richard Vacek
Máte k tomu nějaká data? Měla jsem za to, že je právě výhoda v tom, že když nesvítí a nefouká, tak se prostě jen krátce spustí nějaký zdroj s rychlým náběhem (bioplynky, zdroj na biomasu apod?), aby to vykryl. Ale tím, že většinu roku běžet nemusí, tak by přec neměl být drahý. Když se na to dívám pohledem laika.
Navíc spolu s OZE se dost rozvíjí i různá bateriová a jiná úložiště, která by měla dny, kdy nesvítí a nefouká, také částečně řešit, že záložní zdroje např. na biomasu budou potřeba třeba jen v součtu v 2 měsících v roce. To mi zní dobře.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.11.2022 16:32 Reaguje na
"tak se prostě jen krátce spustí nějaký zdroj s rychlým náběhem" - v tom je ten problém, potřebujete podstatně
x násobně vyšší výkony než je suma všech bioplynek v ČR.

A bez zemního plynu /LNG to prostě nepůjde.
Odpovědět
ji

11.11.2022 17:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud vím, spíše se hovoří výhledově o bioplynu, který se bude vyrábět přímo v ČR, než o zemním plynu/LNG. Nebo o spalování biomasy.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.11.2022 17:15 Reaguje na
Není to možné, tolik biomasy pro bioplynky nemáme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2022 17:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Šak nemosí. S plynem se počítá a je snad i vám už úplně jasné, že jen nesmí být z Ruska.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.11.2022 16:37 Reaguje na
Myslíte, že když nefouká, tak přijmou nové zaměstnance, ti budou dva dny pracovat a pak je propustí?
Myslíte, že když bude foukat, tak záložní zdroj nepotřebuje údržbu, že nestárne, že není potřeba splácet úvěry na jeho vybudování?
Odpovědět
ji

11.11.2022 17:15 Reaguje na Richard Vacek
No a jak to řeší v těchto zdrojích nyní, když je zimě potřeba energie více než v létě. A ve špičkách je to také jinak, než mimo špičky. Nejde o totožný problém?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2022 17:40 Reaguje na
Do značné míry je, ale má to jeden problém. Všechny klasické zdroje můžou navýšit výkon, když je potřeba, ovšem OZE nikoliv. Proto je ten systém složitější.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.11.2022 17:41 Reaguje na
Je to přesně ten samý problém. Proto je v zemích, které mají hodně fotovoltaiky a větrníků nejdražší elektřina. Musí k nim totiž mít v záloze další elektrárny, které většinou neběží, ale fixní náklady zůstávají stejné bez ohledu na to.
V Německu už se navíc dostali do situace, že za příhodných podmínek (hodně slunce, hodně větru) nemají jak zpracovat elektřinu a tyto zdroje se musí vypínat - tím klesá koeficient využití takových zdrojů a opět musí někdo zaplatit, že nemohou dodávat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2022 20:47 Reaguje na Richard Vacek
Totální nesmysly, jak dycky.
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.11.2022 20:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Naopak, je to totální pravda, viz např. zde:
https://twitter.com/EricGMeyer/status/1508972117941002242
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2022 21:06 Reaguje na Emil Novák
Z toho grafu je přece vidět, že nejzelenější země (Island, Norsko, Švédsko) mají ceny v nižší části, ostaní jslu víceméně chaoticky. Ukrajina má njnižší, Skopčáci a Dánové nejvyšší.
V podstatě tam tahle závislost nějak výrazně vidět není.
Zajímavější by byl graf zavislosti cen na kupní síle obyvatel. Tam by to bylo vidět daleko lépe.
Státy s čistými energiemi jsou ty bohatší a měli by nižší ceny v paritě, než chudé, které jedou na fosil.
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.11.2022 21:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste vážně naprostý ignorant, Hanzle. Cituji pana Vacka: "Proto je v zemích, které mají hodně fotovoltaiky a větrníků nejdražší elektřina", a vy na to napíšete: "Totální nesmysly, jak dycky.". Doložím grafem korelace mezi výrobou FVE+VtE a cenami elektřiny, že to co napsal pan Vacek je naprostá pravda a vy tu začnete blábolit něco o ceně v paritě a o nejzelenějších zemích, které jsou ale zelené díky vysokému podílu vodních zdrojů a nikoliv kvůli vysokému podílu FVE+VtE, o kterém je řeč.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2022 16:47 Reaguje na Emil Novák
Není to pravda, že by tam byla nejdražší elektřina, z toho grafu je to přece vidět (ty zelené tečky jsou Norsko, Švédsko, Island) a hlavně, cena elektřiny pro obyvatele není dána zeleností, ale jinými faktory.
Odpovědět
EN

Emil Novák

14.11.2022 17:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Není tam nejdražší elektřina, protože tam není ani nejvyšší podíl občasných zdrojů. O tom tady už dobrou čtvrthodinu hovoříme, Mlho! Ta korelace mezi podílem občasných zdrojů a cenou elektřiny je docela silná a v tom grafu ji máte konkrétně vyčíslenou. Že je cena dána zeleností tu nikdo netvrdil, snad až na vás, když jste se pokoušel postavit obvyklého slaměného panáka.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.11.2022 17:41 Reaguje na
A vy máte nějaká data k tomu, "že většinu roku běžet nemusí"? Je potřeba připomenout, že větrníky jsou u nás zdroj s koefiecientem využití <20 % a u fotovoltaiky je to ještě výrazně horší. Takže ty "2 měsíce v roce" jsou spíš zbožné přání.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2022 14:19 Reaguje na Emil Novák
Koeficient využití ví projektant už předem. Podle toho celý systém dimenzuje.
Vy pořád předpokládáte, že tihle lidé jsou úplně blbí a že si instalují stovku v píku a pak bečí jak stádo želv, že to nedá stovku v reálu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.11.2022 16:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, Hanzle, já nepředpokládám, že ten kdo je úplně blbý jsou tihle lidé. Vzhledem k tomu že fotovoltaické elektrárny vyrábějí buď všechny najednou nebo žádné najednou, a u větrných elektráren je to podobné, na žádnou "většinu roku běžet nemusí" se prostě pouhým škálováním těchto zdrojů dostat NELZE. Data o výrobě elektřiny máme k potvrzení tohoto faktu více než dostatečná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2022 20:50 Reaguje na Emil Novák
Pořád jste nebyl schopen vysvětlit, jak je možné, že ti hlupí Skopčáci mají už 55% spotřebované elektřiny z OZE a spotřebu plynu mají nižší, než v roce 2006.
Vy jste prostě mistr ve zdůvodňování, proč to nejde. To je taky typicky česká vlastnost.
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.11.2022 21:12 Reaguje na Pavel Hanzl
A na to jste zase přišel jak, že "ti hlupí Skopčáci mají už 55% spotřebované elektřiny z OZE"? Vy jste prostě mistr v plácání nesmyslů. A jestli jste si nevšiml, tak řeč byla o OZE s náhodnou výrobou, a ty se už vůbec 55 % neblíží ani vzdáleně. A zrovna rok 2006 jste si vycucal odkud? Aby vám vycházelo co se vám zrovna hodí do krámu? Fakt je totiž ten, že spotřeba plynu v Německu od začátku Energiewende VZROSTLA.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2022 16:58 Reaguje na Emil Novák
https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/nemecko-letos-vyrobilo-vice-nez-50-elektriny-oze-solarni-elektrarny-dosahly-noveho-rekordu/

https://www.iea.org/countries/germany
Odpovědět
EN

Emil Novák

14.11.2022 17:53 Reaguje na Pavel Hanzl
By mohlo překonat 50 % není "mají už 55%" a podíl na výrobě není podíl na spotřebě, Hanzle. To jste si zase někde něco přečetl, nepochopil, překroutil a zbytek domyslel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2022 22:46 Reaguje na Emil Novák
Já nenapsal ani slovo. jsou to jen odkazy.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.11.2022 06:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Kterými jste tedy sledoval co jiného, když ne podpořit svoje tvrzení o 55 %? Trollit jako obvykle?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2022 17:37 Reaguje na Richard Vacek
Tenhle primitivní názor je z velké části nesmyslný. OZE se často zálohují navzájem (kdž nesvítí, tak fouká), taky není bezvětčí všude (záloha zvaná dlouhý drát), taky existují řady akumulací, třeba přečerpávačky, baterie, taky se regulace dělá na starně odběratele cenou.
Pokud máte na střeše fve, tři čtvrtě roku vůbec žádnou elektřinu zvenčí nepotřebujete, když si připlatíte, můžete mít i ostrov.
Navíc FVE má podobnou chartakteristiku výkonu jak je denní graf spotřeby, takže zálohuje špičkové plyňáky. To je ta kachní křivka. těch postupů a systmů je něurékom, říká se tomu diverzifika a funguje to velmi dobře. Pokud do toho někdo nehodí vidle.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.11.2022 17:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, tenhle váš primitivní názor je skutečně z velké části nesmyslný. OZE se navzájem nijak nezálohují, a tak musíte řešit jak problém, čím vyrábět elektřinu když nevyrábějí na obrovském území téměř nic, stejně jako když na rozsáhlém území vyrábějí téměř naplno.
Pokud máte na střeše FVE, která tři čtvrtě roku vůbec žádnou elektřinu zvenčí nepotřebuje, tak musíte mít zároveň někoho, komu obrovské přebytky v létě prodáte, což není problém dnes, ale do budoucna to jistě problém bude. Třeba v Austrálii už to problém je a za dodávku do sítě se dokonce i platí. A ostrov (v elektřině) můžete mít nejen když si připlatíte, ale když ještě k tomu budete mít elektrocentrálu v garáži. Aspoň tak to "soběstačné" domy mají.
Kachní křivka rozhodně není o tom že FVE "zálohuje špičkové plyňáky", naopak je o nerovnováze mezi výrobou FVE a spotřebou elektřiny, kterou musí vyrovnávat právě ty "špičkové plyňáky".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2022 14:15 Reaguje na Emil Novák
Přetoky prodáte dobře, protože ve dne je špička. Jak se to řeší dnes? Špičkovým plyňákem, ne?
A pokud máte dost fve, vyrovnáváte jen ocásek a hlavičku, celý hřbet dělá FVE. To snad není výhoda?
Austrálie je někde úplně jinde, fve tam mají snad na každé střeše.
Samozřejmě mají lidé s ostrovem dýzlák v garáži, protože záloha je nutná. Otázka je, jestli ho zapínají každý rok na pár dní, nebo jen jednou za pár let.
Ale vedle toho si postavte ten plynojem, který tím ušetří.
A pokud si ještě nabíjí elauto, tak postavte vedle ještě ty barely s benzínem, které ušetří.
Pořád to nechápete? O tom množství ušetřeného fosilu to přece je. I ty ušetřené kačáky.
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.11.2022 17:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Největší špičky jsou v zimě večer, kdy jsou vám FVE víte na co. Opravdu nežijeme v Kalifornii, Hanzle, takže s ocáskem a hlavičkou jste úplně vedle. Pořád to nechápete? Plynojem a barely si postavte sám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2022 20:54 Reaguje na Emil Novák
Nechápete. Tak znovu: špičku potřebujete vykrýt v létě fve, v zime z jiného zdroje. A kolik ta špička udělá z celové spotřeby? Nechci odhadovat, ale minimum. A zbytek udělám z OZE.
Vám nedochází ani to, že každá čistá MWh je vždycky k dobru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2022 20:57 Reaguje na Emil Novák
Vy nechápete ani ty barely benzínu nebo plynojemy? Sledoval jste někdy, co se děje, když tankujete nádrž? A co probíhá po tom na pokladně? Pokud používáte správně elmobil, tohle se pak neděje VŮBEC.
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.11.2022 21:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Jediný kdo tu permanentně nechápe jste vy sám, Hanzle. Špičku potřebujete vykrýt hlavně tu v zimě, na což je fotovoltaika úplně k ničemu. Když nechcete odhadovat tak neodhadujte, vaše odhady jsou totiž konstantně úplně mimo, jak oba víme. O tom co je k dobru nebo není k dobru jsem vůbec nic nepsal, tak tu laskavě nepište nesmysly o tom, komu co nedochází, vy demagogu. Bláboly o barelech a plynojemech si strčte někam, na vaše plácání z cesty tu není nikdo zvědavý. Držte se laskavě tématu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2022 17:02 Reaguje na Emil Novák
Nikdo tu netvrdí, že se zimní špička dá vykrýt FVE, to jste sebral zase kde?
Vy jste komicky zabejčenej jak trucovité děcko, barel nevidím nevidím bé bé nevidím, nevidím. šlus
Odpovědět
EN

Emil Novák

14.11.2022 18:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Cituji vás: "FVE má podobnou chartakteristiku výkonu jak je denní graf spotřeby, takže zálohuje špičkové plyňáky." Takže už z vás jako z chlupaté deky leze, že to ani zdaleka neplatí vždycky a ještě k tomu to neplatí zrovna když je to nejvíc potřeba. Ale bludy tu budete šíří příště zas, a když vás na ty bludy někdo upozorní, budete ho zase tupě urážet, místo abyste si podobné nesmysly odpustil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2022 22:51 Reaguje na Emil Novák
Platí to samozřejmě vždycky, to je ta kachní křivka z Kalifornie. U nás to funguje samozřejmě taky, ale dle našich podmínek. To přece není tak těžký pochopit, ne?
NIC nefunguje stoprocentně, jaderku počítáte na nějakých 80 85%.
Nikdo vás tupě neuráží, pokud ten barel fakt nevidíte, máte asi něco s očima....
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.11.2022 06:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Neplatí to ani v té Kalifornii, důkazem je právě ta kachní křivka, Hanzle. A proč sem vůbec taháte Kalifornii? Všiml jste si vůbec o které zemi je článek a diskuse, nebo zase jen tupě trollíte?
Jaderné elektrárny u nás samozřejmě běží celoročně víceméně stejně, prakticky neustále je právě jeden blok v odstávce a pět ostatních v provozu. U fotovoltaiky jsou každý den v odstávce všechny naráz. Jelikož tento rozdíl tvrdošíjně odmítáte pochopit, tak jste to jedině vy, kdo je tu "komicky zabejčenej jak trucovité děcko", vy "barele".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2022 12:13 Reaguje na Emil Novák
OZE mají jinou charakteristiku výkonu, než klasické zdroje a proto se s nimi musí jinak zacházet a můžete čekat od nich taky něco jiného.
Nikdy jsem si nemyslel, že je tak náročné to pochopit.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.11.2022 12:38 Reaguje na Pavel Hanzl
No to já taky ne, a přesto vám to pořád dělá takové obrovské problémy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist