https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/filipiny-vini-cinu-ze-stavi-umely-ostrov-u-utesu-ve-spornem-jihocinskem-mori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Filipíny viní Čínu, že staví umělý ostrov u útesu ve sporném Jihočínském moři

13.5.2024 12:02 | MANILA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Filipíny obvinily Čínu, že staví umělý ostrov u útesu Sabina Shoal v Jihočínském moři, které si Peking z velké části nárokuje. Filipínská pobřežní stráž oznámila, že do oblasti již minulý měsíc poslala své plavidlo, aby zajistila, že Číňané nebudou v aktivitách kolem útesu pokračovat. Čínské ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo Manilu, aby se zdržela nezodpovědných vyjádření.
 
Filipínská pobřežní stráž sdělila, že u útesu objevila hromady mrtvých rozdrcených korálů, které byly navršeny na písčiny v oblasti Sabina Shoal, čímž se změnila jejich velikost a výška.

"Filipíny musí zamezit Číně v zabrání útesu Sabina Shoal. Pobřežní stráž je odhodlána udržovat svou přítomnost u útesu," řekl podle agentury Reuters na dnešní tiskové konferenci mluvčí stráže Jay Tarriela.

Útes nazývaný Filipínami Escoda Shoal se podle Reuters nachází ve filipínské výlučné ekonomické zóně. Je místem setkávání plavidel, která zásobují filipínské vojáky na výsadkové lodi, jež slouží jako základna pro členy filipínského námořnictva k prosazování teritoriálních nároků Filipín. Filipíny loď nechaly před několika desítkami let úmyslně uváznout na mělčině poblíž ostrůvku Second Thomas Shoal. V oblasti v poslední době dochází k častým střetům mezi Filipínami a Čínou.

Peking již dříve přistavěl umělé ostrovy i k jiným útesům v Jihočínském moři. Na ostrovech pak vybudoval letištní dráhy a další zařízení, která mohou sloužit civilním, ale i vojenským účelům.

Stálý rozhodčí soud v Haagu v roce 2016 rozhodl, že velká část nároků, které Čína vznáší na Jihočínské moře, je neopodstatněná. Peking však rozhodnutí odmítá uznat a dodržovat. "Čína má nepopiratelnou svrchovanost nad ostrovy v Jihočínském moři a přilehlými vodami," napsalo čínské velvyslanectví v Manile v neděli v prohlášení.

Čína si nárokuje prakticky celé Jihočínské moře, včetně částí, na které zároveň vznášejí nárok Filipíny, Vietnam, Indonésie, Malajsie a Brunej. Toto moře je bohatým lovištěm ryb, zřejmě skrývá i rozsáhlé zásoby ropy a zemního plynu a vedou tam významné námořní trasy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist