https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firmy-recyklovane-stavebniny-jsou-v-cesku-stale-oblibenejsi-setri-naklady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firmy: Recyklované stavebniny jsou v Česku stále oblíbenější, šetří náklady

27.7.2023 17:10 (ČTK)
Nejčastěji se využívá recyklovaný beton, kamenivo či asfalt.
Nejčastěji se využívá recyklovaný beton, kamenivo či asfalt.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na českých stavbách se využívá stále více recyklovaného materiálu. Ten stavbařům šetří náklady v době rostoucích cen stavebnin až o 30 procent. Kvalita recyklátů je přitom stejná nebo jen nepatrně horší než u tradičních materiálů. Shodli se na tom zástupci stavebních firem a prodejců stavebnin, které oslovila ČTK. Nejčastěji se podle nich využívá recyklovaný beton, kamenivo či asfalt.
 

Podle firem do budoucna využití recyklovaného materiálu i nadále poroste. Vzhledem ke stavebním normám ale v určitých segmentech nenahradí tradiční nerecyklované konstrukce. Poměrně drahý je u výroby recyklovaných materiálů podle oslovených odborníků jejich technologický vývoj. Náklady ale snižují takřka nulové výdaje za již použitý materiál, který není třeba znovu těžit nebo produkovat.

Velkou roli také hraje, v jaké vzdálenosti od staveb k úpravě stavebnin dochází. Stavební společnosti se proto snaží recyklovat materiál co nejblíže stavenišť, čímž následně ušetří peníze i za logistiku. "Jednoznačně jde o úspory, hlavně díky tomu, že úprava drcením a tříděním se uskutečňuje blízko stavby, což šetří náklady na dopravu a nakládání s odpady. Oproti nově nakupovanému materiálu jde o úspory deset až 30 procent," sdělil vedoucí technického vývoje Skansky Bohuslav Slánský.

V českých provozech se podle výkonného ředitele pro východní Evropu výrobce stavebního materiálu Saint-Gobain Tomáše Rosáka nahrazuje recyklovanými materiály více než 20 procent vstupních surovin. "V roce 2022 šlo o 340 000 tun základních surovin, to jsou pro představu desetitisíce nákladních aut. Recyklaci nahrávají rostoucí ceny surovin, technologie recyklace se tak stávají ekonomicky dostupnými a reálnými," řekl Rosák.

Recykláty se nejčastěji využívají u pozemních prací či u podkladních vrstev dopravních staveb. "Recyklovaný materiál využíváme nejčastěji k zásypům, terénním úpravám nebo například ke zpevnění povrchu staveniště," uvedl mluvčí Metrostavu Radim Mana. "Výrobky z recyklátu, které používáme nejsou jen klasické inertní stavební hmoty, ale třeba i ocel nebo izolace. Na našich stavbách používáme recyklovaný materiál z přibližně z deseti až 15 procent," dodal.

Zdeněk Militký, ředitel divize stavební chemie a suché výstavby ve Stavebninách DEK, uvedl, že se kvalita recyklovaného stavebního materiálu odvíjí od technologického postupu a od jakosti vstupních surovin. Právě kvalitní výroba recyklovaných stavebnin a zvýšena cena u původních materiálů je tak podle něj důvodem, proč se obnovitelné materiály budou využívat stále častěji také v budoucnu. Neobnovitelný materiál se ale v blízké době zcela využívat nepřestane, dodal.

"Recyklace nejsou využitelné na všech druzích staveb a ve všech materiálech. Například u náročných betonových konstrukcí nebo do stabilizačních vrstev železničních tratí budeme určitě využívat tradiční suroviny," dodal Slánský.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

27.7.2023 17:51
Ale to dělali už naši předkové i já jsem při stavbě rodinného domu 1976 - 80, použil trochu recyklovaných stavebních materiálů - takže nic nového !
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

28.7.2023 12:21
Zase budeme asi škrábat cihly...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist