https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/forum-ekolistu-jsou-povodne-ktere-ceska-republika-zaziva-v-poslednich-desetiletich-projevem-meniciho-se-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fórum Ekolistu: Jsou povodně, které Česká republika zažívá v posledních desetiletích, projevem měnícího se klimatu?

22.7.2009 10:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Redakce Ekolistu.cz si od několika odborníků vyžádala komentář k aktuálnímu tématu: povodním. Otázka zněla pro všechny stejně: Jsou povodně, které Česká republika zažívá v posledních desetiletích, projevem měnícího se klimatu?
 

Povodně 2002
Jsou povodně, které Česká republika zažívá v posledních desetiletích, projevem měnícího se klimatu? Na snímku stanice tramvaje Malostranská v Praze, zatopená při povodni v roce 2002.
Foto: Jan Stejskal/Ekolist.cz

Ekolist.cz se obrátil na Jana Pretela, vedoucího oddělení klimatické změny Českého hydrometeorologického ústavu, Bedřicha Moldana, ředitele Centra pro otázky životního prostředí, Miroslava Kutílka, profesora pedologie a půdní fyziky a Ivana Ryndu, vedoucího katedry sociální a kulturní ekologie FHS UK.

Odpověď Jana Pretela je plná vědeckých údajů, dat, historických přehledů a ilustrací. K odpovědi na přímou otázku se musíme dočíst až k poslednímu odstavci, ve kterém – s přihlédnutím ke všem zmíněným údajům Jan Pretel konstatuje: „Stávající zkušenosti doprovázené pozorováním a měřeními jisté trendy mezi projevy klimatické změny a častějším výskytem povodní naznačují. Modelové scénáře dalšího vývoje předpokládají, že četnost a intenzita teplotních i srážkových extrémů bude v budoucnu dále narůstat, což jsou také nutné předpoklady pro vyšší rizika výskytu povodní. Nicméně je ještě třeba, abychom na ještě delších časových řadách přirozenou variabilitu extrémů blíže poznali.“ Celý text odpovědi Jana Pretela z Českého hydrometeorologického ústavu naleznete zde.

„Dnes už snad nikdo nepochybuje o tom, že se klima na celém světě mění. Zažíváme nejteplejší období minimálně za posledních 1000 let a právě zvyšování teploty je nejcharakterističtějším rysem současné globální klimatické změny,“ začíná svou odpověď Bedřich Moldan z Centra pro otázky životního prostředí. Na samotnou otázku pak odpovídá následovně: „Rozhodně nemůžeme tvrdit, že ta či ona konkrétní povodeň či jiná událost byla způsobena globální klimatickou změnou. Avšak s velkou mírou jistoty můžeme konstatovat, že jejich výskyt, častější opakování i jejich intenzita se v důsledku změny klimatu zvyšují. Musíme tedy být připraveni na to, že povodně budou spíše častější, mohou zasáhnout kdykoliv a kdekoliv. Nemůžeme sice mluvit o jasné příčinné závislosti mezi změnou klimatu a tou či onou povodní, ale s velkou pravděpodobností můžeme říci, že jejich zvýšený výskyt v posledních desetiletích je projevem měnícího se globálního klimatu.“ Celý text odpovědi Bedřicha Moldana naleznete zde.

Pedolog Miroslav Kutílek se ve své odpovědi zamýšlí nad místním charakterem letošních povodní, zmíní to, že povodně nejsou u nás neobvyklé, ale patří k procesům, které utvořily naši pestrou krajinu. Kutílek upozorňuje na problémy, které způsobuje zhutněný půdní subhorizont. V závěru svého textu se Kutílek kriticky zaměří na současný boj s klimatickými změnami, aby jako odpověď položil otázku: „Nebylo by tedy rozumnější věnovat finanční prostředky směrem na obnovení funkčnosti půd, protierozivních opatření v zemědělské a lesní krajině namísto vyhazování peněz na zásahy proti globálnímu oteplování?“ Celý text odpovědi profesora pedologie a půdní fyziky Miroslava Kutílka si můžete přečíst zde.

„Zdá se tedy, že „jinak prší“ a je-li déšť jednou z podmínek povodně a současně součástí klimatu, můžeme asi říci, že povodeň je projevem a důkazem měnícího se klimatu,“ uvažuje Ivan Rynda a hned dodává, že to není tak jednoduché, protože také jinak fouká, je jiné jaro, jiný podzim... Rynda dále vyjmenovává, co všechno se podílí na tom, co pak ve výsledku nazýváme klimatickými změnami. „Změny klimatu jsou jednou z příčin povodní; a povodně jsou jednou z (menších a dílčích) příčin změn klimatu. Tytéž změny lidského původu v přírodě, které vyvolávají povodně, také (spolu)vyvolávají i změny klimatu. To, čeho bychom si měli všímat, co bychom měli systematicky a celostně studovat a hlavně to, co bychom měli konečně pochopit a připustit, je fakt, že hlavním poškozeným je příroda jako celek,“ konstatuje Ivan Rynda. Celou odpověď vedoucího katedry sociální a kulturní ekologie FHS UK Ivana Ryndy čtěte zde.

Redakce Ekolistu.cz si již několikrát vyžádala komentáře na nějaké konkrétní téma. Zde jsou jejich souhrny:

Fórum Ekolistu: Co přinese zálohování PET lahví životnímu prostředí?

Fórum Ekolistu: Měl by stát podporovat výstavbu spaloven komunálního odpadu?

Fórum Ekolistu: Co znamená znovuzvolení Václava Klause pro politiku v oblasti životního prostředí?

K otázce vztahu klimatu a jaderná energie není souhrn, jednotlivé názory naleznete zde, zde a zde.

reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist