https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fotopast-ceskych-vedcu-zachytila-bachyni-jak-vysvobodila-odchycena-prasata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fotopast českých vědců zachytila bachyni, jak vysvobodila odchycená prasata

25.8.2021 01:53 | PRAHA (ČTK)
"Empatie byla prokázána u prasat domácích, ale pokud by skutečně záchranné chování bylo motivováno empatií, jednalo by se o první doklad empatie u prasat divokých." Ilustrační foto
"Empatie byla prokázána u prasat domácích, ale pokud by skutečně záchranné chování bylo motivováno empatií, jednalo by se o první doklad empatie u prasat divokých." Ilustrační foto
Dosud nepozorované chování prasat divokých zaznamenala fotopast vědců z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Snímky zachytily situaci, kdy dospělá bachyně manipulovala s kládou zajišťující odchytové zařízení a vysvobodila v něm uzavřená prasata. Chování bachyně podle odborníků svědčí o výjimečných kognitivních schopnostech prasat divokých. Mohlo by se také jednat o první doklad empatie u tohoto druhu. Vědci z Fakulty lesnické a dřevařské chtěli prasata odchytit kvůli následnému telemetrickému výzkumu.
 

"Toto chování se označuje, volně přeloženo, jako záchranné chování. Je to situace, kdy jedinec pomůže jinému jedinci, který se nachází v nebezpečné nebo stresující situaci, čímž sám velmi riskuje. Jedná se tak o extrémní projev prosociálního chování nebo altruismu," uvedla výzkumnice Michaela Másílková z katedry myslivosti a lesnické zoologie.

"Záchranné chování se dá jen obtížně studovat a bylo pozorováno jen u několika málo druhů zvířat, jako jsou například primáti nebo kytovci, ale dosud ne u prasat," upozornil pak Hynek Burda, který působí na stejném pracovišti.

Másílková zdůraznila, že celá situace byla velmi rychlá a chování bachyně přesné a komplexní. "Jinak řečeno bachyně velmi dobře věděla, co dělat, aby past otevřela. Je to jeden z mnoha případů, který dokládá inteligenci a kognitivní schopnosti prasat. Existují navíc náznaky, že toto chování mohlo být motivováno empatií, tj. schopností vcítění se do druhého," sdělila vědkyně a dodala: "Empatie byla prokázána u prasat domácích, ale pokud by skutečně záchranné chování bylo motivováno empatií, jednalo by se o první doklad empatie u prasat divokých."

Článek o pozoruhodné situaci v srpnu publikoval časopis Scientific Reports.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Marek Z

25.8.2021 09:15
Chtěl bych vidět ty fotky/video...
Odpovědět
DA

DAG

25.8.2021 09:49
Myslím, že každá samice, pokud není ohrožena a má mozkovou kapacitu, tak se pokusí mláděti pomoci. Je to pud a dala do něj příliš mnoho energie.
V době, kdy je mládě již odrostlé, tak ten pud zmizí.
Třeba u snrčí zvěře, když střelíte srnče v době před zakládáním zimních tlup, tak srna odběhne, a pak často přijde zastřelenému srnčeti a zjišťuje co se děje.
Jakmile už jsou hluboko na podzim v tlupě , tak zazní výstřel a všechno okamžitě uteče.
Odpovědět
ig

25.8.2021 13:32
Prasata jsou chytřejší než některý lidi :-)
Odpovědět
Hu

Hunter

25.8.2021 13:41
Bachna bude chránit mládě dokud se ozyva, což je případ lapaku. Jakmile zmlkne tak se snaží odvést zbyte k tlupy do bezpečí. Kolega kdysi skočil ze žebříku na sele a capnul ho do hubertaku a vylezl zpátky. Za 2 hodiny volal ať ho přijdeme zachránit, dokud sele kvicelo tak bachna odmítala odejít. Až přesilovka 4 na 1 ji vyhnala. Prasata jsou inteligentní a bachny velmi starostlive matky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist