https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/foxconn-se-rozhoduje-zda-vyrabet-elektromobily-v-usa-ci-mexiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Foxconn se rozhoduje, zda vyrábět elektromobily v USA, či Mexiku

23.3.2021 10:43 | Tchaj-pej (ČTK)
Foxconn je známý především výrobou telefonů iPhone pro americkou firmu Apple. V poslední době se ale více angažuje také v oblasti elektromobilů.
Foxconn je známý především výrobou telefonů iPhone pro americkou firmu Apple. V poslední době se ale více angažuje také v oblasti elektromobilů.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Tchajwanská společnost Foxconn se rozhoduje, zda vyrábět elektromobily ve Spojených státech, anebo v Mexiku, uvedl předseda správní rady Joung Liou. Investici za deset miliard dolarů (přes 219 miliard Kč) do závodu ve státě Wisconsin přislíbil tento největší smluvní výrobce elektroniky na světě v roce 2017. Zda tam továrna Foxconnu bude skutečně stát, to ale zůstává nejisté.
 

Foxconn původně plánoval ve Wisconsinu vyrábět velkoplošné displeje, pak menší displeje z tekutých krystalů, a naposledy se hovořilo o výrobě serverů. Liou nicméně dnes v Tchaj-peji řekl, že Wisconsin má k výrobě elektromobilů nezbytnou infrastrukturu, protože v sousedním státě Michigan je centrum amerického automobilového průmyslu.

"Co se týče elektrických aut, nemálo práce závisí na elektronice a softwaru. Měli jsme za to, že by to mohlo být dobré místo pro výrobu elektrických aut," citovala šéfa správní rady agentura Reuters. "Zvažujeme i Mexiko. Rozhodnutí ještě nepadlo," dodal. Společnost se podle něj mezi USA a Mexikem rozhodne letos.

Foxconn je známý především výrobou telefonů iPhone pro americkou firmu Apple. V poslední době se ale více angažuje také v oblasti elektromobilů. V budoucnu chce soupeřit s tradičními automobilkami o smluvní výrobu elektromobilů pro technologické společnosti.

Liou odmítl spekulace, že Foxconn vyvíjí elektromobil ve spolupráci se společností Apple. Tchajwanská firma zatím v této záležitosti oznámila spolupráci s americkým výrobcem elektromobilů Fisker, s vývojem prvního elektrického vozu pak nyní pomáhá čínské firmě Byton. Smluvní výrobu aut nabízí i spolu s čínskou automobilkou Geely a spolupracuje rovněž s firmou Fiat Chrysler Automobiles (FCA), která je součástí nedávno vytvořené skupiny Stellantis.

Liou uvedl, že Foxconn do nových podniků, včetně výroby elektromobilů, investuje zhruba deset miliard tchajwanských dolarů (7,8 miliardy Kč) ročně. Společnost označil za nováčka v automobilovém trhu. "Jsme na začátku nové éry. Řekl bych, že za tři, čtyři roky uvidíte značný pokrok. Musíme na to být připraveni," uzavřel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist