https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fukusima-je-mesto-smrti-rekl-japonsky-ministr-musel-odstoupit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fukušima je město smrti, řekl japonský ministr. Musel odstoupit

12.9.2011 08:52 | PRAHA/TOKIO (Ecomonitor)
Evakuovaní lidé v Japonsku. Ilustrační foto
Evakuovaní lidé v Japonsku. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Christian Åslund / Greenpeace
Pouhých devět dní vydržel ve funkci japonský ministr průmyslu a obchodu Jošio Hačiro (Yoshio Hachiro). Při čtvrteční návštěvě poničené elektrárny Fukušima Daiči totiž označil její okolí za "město smrti", čímž rozlítil nemalou část veřejnosti i politiků. V sobotu proto Jošio Hačiro oznámil rezignaci. Nahradí ho Jukio Edano (Yukio Edano), jenž byl hlavním mluvčím minulé japonské vlády v době fukušimské katastrofy. Uvedla to agentura Reuters.
 

Jošio Hačiro navštívil jadernou elektrárnu a okolní zónu společně s premiérem Jošihikem Nodou (Yoshihikem Nodou) tři dny před půlročním výročím katastrofy, při níž v důsledku zemětřesení a tsunami přišlo o život přibližně 20 000 lidí. Přírodní pohroma navíc způsobila havárii v jaderné elektrárně Fukušima, která má vážné dopady na život v širokém okolí elektrárny.

"V okolních městech a vesnicích není bohužel vidět živou duši. ... (Okolí) doslova připomíná město smrti," uvedl po návštěvě Jošio Hačiro na tiskové konferenci. Někteří novináři navíc popsali, že s nimi o radiaci nevhodně vtipkoval. To sice Jošio Hačiro odmítl a za svou poznámku se rychle omluvil, ovšem slova o "městě smrti" si veřejnost a opoziční politici vyložili jako mimořádně necitlivé k obětem neštěstí, zvláště těm, které musely být kvůli jaderné nehodě evakuovány ze svých domovů. Japonská vláda totiž zatím nebyla schopna vytvořit jakýkoli harmonogram jejich návratu domů. Předchozí kabinet teprve nedávno připustil, že desítky tisíc evakuovaných obyvatel se kvůli vysoké radioaktivitě nebudou moci "dlouhodobě, možná několik desetiletí" vrátit do svých domovů.

Kabinet nového premiéra Jošihika Nody nahradil 2. září předchozí vládu Naota Kana, která byla široce kritizována za neschopnost adekvátně reagovat na přírodní katastrofu i na následnou jadernou krizi. Jedním z cílů nového ministerského předsedy bylo obnovení důvěry japonské veřejnosti ve své oficiální představitele. Neobratná slova ministra průmyslu, jenž má na starosti rovněž oblast energetiky, tomu neprospěla. Noda se proto rozhodl novým ministrem jmenovat Jukia Edana. Ten jako tiskový mluvčí vlády v době katastrofy podle médií i podle nemalé části japonské veřejnosti obstál.

Edano uvedl, že Japonsko bude muset přezkoumat svou koncepci v oblasti jaderné energetiky poté, co fukušimská havárie "rozcupovala na kousky" důvěru veřejnosti v nukleární energii. V současnosti je v Japonsku kvůli kontrolám a obavám veřejnosti v provozu pouze 11 z 54 reaktorů. Nový ministr bude dohlížet mimo jiné na testy, které mají ukázat, jak dobře jsou jaderné elektrárny připraveny na dopady extrémních událostí.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist