https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/generalni-tajemnik-osn-si-s-telefonoval-s-putinem-o-vyvozu-hnojiv-z-ruska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Generální tajemník OSN si s telefonoval s Putinem o vývozu hnojiv z Ruska

15.9.2022 00:50 (ČTK)
Generální tajemník OSN António Guterres včera po telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem označil za zásadní odstranit překážky pro vývoz hnojiv z Ruska. Informovala o tom agentura Reuters. Guterres podle ní dodal, že OSN uvažuje o zahrnutí čpavku do obilné dohody, kterou díky zprostředkování této světové organizace uzavřely Moskva a Kyjev koncem července. Putin podle agentury TASS v telefonátu zdůraznil, že obilí by se na základě této dohody mělo dostávat především do zemí, kde jsou problémy s nedostatkem potravin.
 

"Export ruských potravin a hnojiv funguje, ale v menším objemu, než je žádoucí a nutné," citovala Guterrese agentura AFP. "Vedou se diskuze o možnosti, že by Rusko vyváželo čpavek přes Černé moře," uvedl šéf OSN.

K výrobě čpavku, který je klíčovou složkou dusíkatých hnojiv, je zapotřebí zemního plynu. Kvůli prudkému zvýšení cen plynu mnozí evropští producenti hnojiv výrobu čpavku zastavili. Se začátkem ruské invaze na Ukrajinu na konci února bylo navíc uzavřeno potrubí, kterým proudil čpavek z ruského Povolží do ukrajinského přístavu Oděsa.

"Situace s hnojivy ve světě je dramatická," řekl Guterres a zopakoval, že má obavy z potravinové krize ve světě v nadcházejícím roce.

Rusko v poslední době kritizuje dohodu z července o obnovení vývozu zemědělské produkce ze zablokovaných ukrajinských přístavů. Podle něj totiž ujednání dostatečně neřeší export ruských potravin a hnojiv. Minulý týden Moskva varovala, že by dohodu v listopadu nemusela prodloužit. Putin ujednání označil za podvod na chudé země, protože většina obilí vyváženého z Ukrajiny podle něj končí v zemích Evropské unie. Podle údajů OSN ale od obnovení vývozu v srpnu zamířila do členských zemí EU méně než polovina vypravených lodí.

"Obě strany zdůraznily důležitost odpovědět v první řadě na potřeby zemí Afriky, Blízkého východu a Latinské Ameriky, které mají problémy s dostatkem potravin," uvedl Kreml k dnešnímu Putinovu telefonátu s Guterresem.

OSN podle dřívější zprávy agentury Reuters mimo jiné navrhuje, aby čpavek vlastněný ruskou společnost Uralchem dotekl potrubím k rusko-ukrajinské hranici, kde by ho nakoupila firma Trammo, obchodník s komoditami sídlící ve Spojených státech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

15.9.2022 05:30
Vždyť russák vyváží hnojiva. Zrovna teď ruští vojáci hnojí Ukrajinu. :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.9.2022 19:01
I OSN chce obcházet sankce na vývoz hnojiv z Ruska? Co na to Rusobijci?
Jinak prima malá domů pro firmu z USA, která by byla hlavním překupníkem
sankcionovaných hnojiv pod hlavičkou OSN. Pročpak je nevyrábějí náhradou
za ta ruská rovnou v USA z "levného" břidlicového plynu? Že by nebyl tak
levný jako ten ruský a nedošlo by na slevnění hnojiv? Však taky po něm v
EU ještě před rokem ani pes neštěkl a nyní jde na dračku, protože ten
ruský je fuj a Nord Stream 2 je dílo ďábla, který už nechtěl platit za
tranzit přes Ukrajinu a Polsko. Bez levných hnojiv hrozí totiž zdražení
potravin a nebo jejich nedostatek a to bude daleko větší problém, než
ten drahý plyn a elektřina. Všechno zastropovat nelze a ty OZE hnojiva
nevyrobí. Uvědomují si to mimo OSN i politici v EU? Asi nikoliv !
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 12:45
Tady je potřeba si holt přiznat, že jak je ruská agrese vůči UA prasárna a zvěrstvo, tak z pohledu značné části světa se jedná o regionální konflikt. který jim je ta nějak někde.
Oproti takovému hladu ...

Zcela upřímně, až na pár výjimek jsou nám nějaké konflikty "pod Saharou" taky někde, co si budeme namlouvat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist