https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/geneticky-upraveni-lososi-mohou-ohrozit-populaci-divokych-lososu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Geneticky upravení lososi mohou ohrozit populaci divokých lososů

2.8.2011 01:14 | QUEBEC/PÍSEK (Ecomonitor)
Dobrou zprávou patrně je, že samci z volné přírody vykazovali po celou dobu experimentu větší výkonnost i nápaditost při rozmnožovacích praktikách, a byli tedy schopni úspěšněji přenášet své geny do dalších generací.
Dobrou zprávou patrně je, že samci z volné přírody vykazovali po celou dobu experimentu větší výkonnost i nápaditost při rozmnožovacích praktikách, a byli tedy schopni úspěšněji přenášet své geny do dalších generací.
Foto | Sam / Flickr.com
Pokud by se geneticky modifikovaným lososům podařilo uniknout z chovných farem, velmi pravděpodobně by byli schopni úspěšně se rozmnožovat a přenášet své geny mezi původními populacemi v přírodě. Takový je závěr studie kanadských odborníků z Newfoundlandské univerzity, jehož závěry uveřejnil i server ScienceDaily.
 

Výsledek opět rozčeřil neklidnou hladinu otázek souvisejících s etikou využití transgenních technologií a „vylepšování“ konkrétních vlastností komerčně využívaných druhů živočichů. „Lososi, u nichž můžeme genetickou manipulací urychlit růst a zvětšit jejich velikost, jsou vůbec první ryby, u kterých se vážně uvažuje o jejich komerčním využití,“ říká Darek Moreau, hlavní autor studie. „Bohužel zatím víme povážlivě málo o možných důsledcích úniku geneticky modifikovaných živočichů do přírody.“ Obavy budí zejména tzv. efekt „trojského genu“. Modifikovaný jedinec totiž teoreticky může ve volné přírodě přežít úspěšněji než původní divoký exemplář, a tak jej může zcela vytlačit.

Není ani známo, jak by případní kříženci vypadali a jaké vlastnosti by přenášeli na další generace. Zároveň není jasné, jak by vypadal konkurenční vztah samců „velkých“ lososů vracejících se z moře a těch mladších, zatím dorůstajících ve sladké vodě. Kanadští badatelé se proto rozhodli v laboratorních podmínkách změřit rozmnožovací potenciál lososích samců a samic. Díky genetickým analýzám poté prozkoumali úspěšnost divokých lososích exemplářů v porovnání s jejich geneticky modifikovanými kolegy.

Dobrou zprávou patrně je, že samci z volné přírody vykazovali po celou dobu experimentu větší výkonnost i nápaditost při rozmnožovacích praktikách, a byli tedy schopni úspěšněji přenášet své geny do dalších generací. Nemilým zjištěním ale bylo, že i přes relativně nižší úspěšnost byli tření s volně žijícími samicemi schopni i geneticky modifikovaní lososi. Populace modifikovaných lososů jsou tedy ve volné přírodě životaschopné. Moreau jednoduše shrnuje: „Výsledkem naší studie je tedy především upozornění na důležitost prevence před únikem GM organismů do volné přírody.“

Článek byl uveřejněn na serveru ScienceDaily dne 14. 7. 2011 pod názvem „Mating Study Reveals Danger of Escape to Wild Gene Pool
reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist