https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/google-street-view-nasnima-i-amazonii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Google Street View nasnímá i Amazonii

26.9.2011 01:15 | PRAHA/SANT CUGAT DEL VALLES (Ecomonitor)
Amazonský prales v oblasti řeky Negro.
Amazonský prales v oblasti řeky Negro.
Google Street View je známá aplikace sloužící k vizualizaci ulic. Jedná se o velkou databanku fotografií silnic, ulic, bulvárů a náměstí většiny měst světa. Jestliže uživatel hledá nějaký obchod, park či vchod do domu, Street View mu ho ukáže tak, aby se snadno dostal do svého cíle. Jak informuje server Ecologiaverde.com, odteď Street View nebude ukazovat pouze ulice, nýbrž také největší a nejslavnější prales planety: Amazonii.
 

Společnost Google se totiž dohodla s Nadací pro udržitelnou Amazonii (Fundaçao Amazonas Sustentável – FAS) na digitalizaci povodí řek Amazonky a Río Negro na severozápadě Brazílie. Celá fotografická databáze bude sloužit jako inventář přítomných druhů a pro kontrolu zhoubných účinků odlesňování v oblasti.

Google vyškolí místní obyvatele, aby v příštích měsících pořídili fotografie. Ve chvíli, kdy budou snímky shromážděny, upraví se a umístí na síť, kde si jakýkoliv uživatel bude moci vychutnat 360° panoramatické obrázky kterékoliv části regionu. Mimoto získané informace budou také sloužit pro kontrolu postupu závažného ničení pralesa.

Nadace FAS oznámila, že se jedná o způsob, jakým světu ukázat nejenom životní prostředí a způsob života místních obyvatel, ale také přiblížit problémy změn klimatu, odlesňování a boje s chudobou. Obrázky bude možné vidět na kterémkoli počítači na světě. Nikdo tak nebude moci zavírat oči před problémy, které sužují Amazonii, doufají v nadaci.

Společnost Google vytvořila dopravní prostředek speciálně navržený pro tuto oblast, pokřtěný jako street view trike. Jedná se o jízdní kolo v podobě tříkolky vhodné pro špatně sjízdné cesty. Fotografie se rovněž budou pořizovat z lodí plujících po řece.

Podle zprávy Davida Sanze „Google Street View fotografiará el Amazonas“ zveřejněné na serveru Ecologiaverde.com dne 22. srpna 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist