https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-hraz-odsoudi-vetsinu-aralskeho-jezera-k-zapomneni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Hráz odsoudí většinu Aralského jezera k zapomnění

29.10.2003 14:54 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Dvanáctikilometrová hráz se staví v nejsevernějším cípu vysychajícího Aralského jezera v centrální Asii. Jezero se slanou vodou na rozhraní Kazachstánu a Uzbekistánu vysychá již 25 let kvůli plánu bývalého SSSR na zavlažování polí s bavlnou a rýží. Plány na záchranu přírodní lokality v poslední době navíc ohrožují zhoršující se vztahy mezi oběma post-sovětskými republikami.
 

Záchranné práce za posledních deset let nepřinesly žádné konkrétní výsledky a jedna ze dvou hlavních řek, které napájejí Aral, přestala téci. Na některých místech došlo k poklesu hladiny o 26 metrů, na vyschlém dně zůstávají celé flotily rybářských lodí. Kazachstán, jehož obyvatelé využívají Aralské jezero k rybolovu, je rozhodnut vystavět další hráze a přivést co nejvíce vody z řeky Syrdarja do lokality zvané Malé jezero, které celé leží na jeho území. Stavba se stala rozbuškou vodní bitvy mezi Kazachstánem na severu a Uzbekistánem na jihu, který zastavil příliv vody z řeky Amudarja do oblasti.

Napětí mezi oběma státy narůstalo během pohraničních incidentů, které Uzbekistán vyřešil uzavřením jeho části jezera pro návštěvníky i organizace ochránců přírody. Podle posledních svědků, přežívají místní obyvatelé, kteří se živili jako rybáři nebo zemědělci, jen díky potravinové pomoci. Zdravotní stav lidí žijících na slané poušti je katastrofální, dětem stejně jako dospělým selhávají játra a ledviny, zvyšuje se počet onkologických onemocnění.

Kazachstán prohlásil, že řeka Syrdarja protékající na jeho území, sama nemůže vrátit život celému jezeru, protože začne ihned vysychat v jižní "zóně smrti". Proto investuje Kazachstán zhruba 2,2 miliardy Kč, získané z nového ropného bohatství, do minimalizování ztrát vody ze Syrdarje kvůli zavlažování a zimním povodním, a do nových vodních staveb. Hráz, která vyrůstá na nyní suchém dně zúžení mezi Velkým a Malým jezerem, by měla oživit rybářství i zamezit silným prašným bouřím v Kazachstánské oblasti. Stavbu podporuje Světová banka.

Kyrgystán, Tádžikistán, Turkmenistán, Uzbekistán a Kazachstán využívají tyto dvě řeky k zavlažování již po několik set let. Jenže, když se zavlažovaná plocha rozrostla z 6 milionů hektarů v roce 1960 na 8 milionů, začalo jezero vysychat. Jednotná vodní plocha se rozbila na tři samostané oblasti, které se nadále odpařují. Britský diplomat v Dušanbe, hlavním městě Tádžikistánu, situaci shrnuje: "Dnes panuje velké napětí kvůli vodě. Jestliže se následujících deset let nic nezmění, dojde k ozbrojenému konfliktu."

Podle článku Paula Browna The Guardian 29. 10. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist