https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-hubeni-jezevcu-kvuli-tbc-neni-vedecky-podlozeno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Hubení jezevců kvůli TBC není vědecky podloženo

7.4.2006 09:19 | LONDÝN (EcoMonitor)
Neexistuje žádný vědecký důkaz o tom, že by vybíjení jezevců zabránilo šíření tuberkulózy dobytka, oznámila britská Královská společnost. Jestli v tom vláda hodlá dál pokračovat, měla by přijít alespoň s nevědeckým vysvětlením, napsal deník Independent.
 

"Pro takto radikální zásah by měl vždy existovat vědecký důkaz. V tomto případě jsou však vědecké důkazy zcela nedostačující. Pokud vybíjení jezevců opravdu považujete za potřebné, musíte ho odůvodnit například ekonomickým, politickým nebo sociálním hlediskem," vzkázal britské vládě David Read, viceprezident Královské společnosti.

Zabíjet jezevce je nezákonné. Britská vláda je však hodlá hubit po tisících ve snaze zastavit šíření tuberkulózy, která každoročně zabije okolo 23 000 kusů dobytka. Vláda tvrdí, že jezevci tuberkulózu mezi dobytkem šíří tím, že kontaminují potravu, napsal Independent. Ministerstvo životního prostředí uvádí, že rozhodnutí bylo vydáno zcela náležitě a na základě konzultací.

Profesor Read vysvětluje: "Existují dva mechanismy šíření nákazy. Choroba jednak pochází od divokých zvířat, nejpravděpodobněji právě od jezevců, jednak se ale přenáší také mezi dobytkem samým. Snažíme se zjistit, který z těchto dvou způsobů je častější." Je známo, že v minulosti způsoboval epidemie tuberkulózy volný pohyb stád po krajině.

Na menších studiích se nepodařilo prokázat, že by hubení jezevců šíření nákazy zastavilo. Někdy se výskyt TBC zmenšil, někdy se ale naopak zvýšil. Nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že se jen zřídka podaří vyhubit celou skupinu jezevců žijících pohromadě. Přeživší jedinci se pak přesunou do dalších lokalit a šíří chorobu. "Paradoxně tak nákazu vlastně šíříte dál," řekl podle Independentu profesor Read.

Ministerstvo životního prostředí má v plánu najednou vybít jezevce v několika lokalitách o rozloze nejméně 300 kilometrů čtverečných. To se však mnoha lidem nelíbí, protože jezevec je chráněný druh. Potíže působí také skutečnost, že tato zvířata jsou aktivní v noci a žijí převážně pod zemí. Proto neexistuje efektivní způsob, jak je proti TBC očkovat. Královská společnost zastává názor, že by pomohlo oddělování jezevců od dobytka a také omezení kontaktu mezi jednotlivými stády, napsal Independent. Profesor Read dodal, že očkování jezevců ani jejich hubení zřejmě nebude tím nejlepším řešením.

Podle článku Aloka Jha v deníku Guardian ze dne 4. 4. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist