https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-maroko-nici-lesy-kvuli-marihuane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Maroko ničí lesy kvůli marihuaně

18.12.2003 12:06 | LONDÝN (EcoMonitor)
Pěstování marihuany v Maroku se velmi rychle rozšiřuje, což má za následek erozi půdy a ničení mnohaletých lesních porostů, říká zpráva OSN uveřejněná tento týden. Nezákonná plodina, jejíž pryskyřice je nejužívanějším omamným prostředkem v Evropě, vydělává překupníkům ročně kolem 7 miliard liber.
 

Téměř čtvrtina veškeré zemědělské půdy v horské oblasti Rif, kde se tato rostlina tradičně pěstuje, se využívá pro pěstování marihuany, oznámil Úřad OSN pro kontrolu drog a prevenci zločinu (UNODC). Dvě třetiny místní populace, zhruba 800 000 obyvatel, jsou závislé na pěstování této nelegální plodiny. "Kvůli mohutné expanzi pěstování marihuany je ohroženo životní prostředí pohoří Rif," říká Antonio Maria Costa, výkonný ředitel UNODC. "Tato situace navíc přináší nebezpečí korupce, která rozkládá jak sociální, tak ekonomickou strukturu země a stojí zcela proti duchu udržitelného rozvoje této oblasti". Podle Costy rozšiřování polí s marihuanou souvisí s nárůstem poptávky po drogách od 70. let v Evropě.

Zpráva OSN tak potvrzuje předchozí varovné signály o rozsahu "drogového průmyslu" v Maroku. Již v létě tohoto roku uvolnila Evropská unie 750 000 liber na kampaň přesvědčující zemědělce, že je lepší pěstovat avokáda než cannabis. Průzkum provedený ve spolupráci s marockou vládou prokázal, že 134 000 hektarů pokrývají pole s marihuanou. Jen letošní sklizeň přinesla 47 400 tun.

V posledních 20 letech se rostliny rozšířily z tradičních oblastí v centrální oblasti pohoří Rif, kde se pěstují již od 15. století i do nových lokalit. Celkem asi 1,5 % orné půdy v Maroku připadá na tuto nelegální plodinu. Průměrný příjem rodiny z pěstování se odhaduje ročně na 1 280 liber, a to přesto, že ceny marihuany v posledních letech výrazně klesly, poté co konzumenti začali ve velkém s pěstováním doma.

Postupné změkčování trestních postihů za držení marihuany nemělo v minulosti žádný podstatný vliv na snížení poptávky po marockém hašiši. Většina peněž z ilegálního obchodu neplyne pěstitelům, jejichž příjmy se odhadují na 141 milionů liber, ale překupníkům, kteří na konopí prodávaném v Evropě vydělají 7 miliard liber. Již dřívější zprávy UNDOC hovoří o marihuaně, jako o nejčastěji pěstované, pašované a užívané droze na světě.

Podle článku Owena Bowcotta The Guardian 16. 12. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist