https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-smrtici-plyn-stale-unika-z-britskeho-jaderneho-provozu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Smrtící plyn stále uniká z britského jaderného provozu

8.9.2004 11:40 | PRAHA/SELLAFIELD (EcoMonitor)
Společnost British Nuclear Fuels (BNFL) stále vypouští do ovzduší nebezpečný odpadní plyn krypton 85, který každý rok způsobí sto případů onkologických onemocnění. Přitom BNFL byla poprvé upozorněna na nutnost zachycení tohoto plynu již před dvaceti sedmi lety.
 

Po deseti letech snahy donutit průmyslový provoz ke změnám ze strany Agentury pro životní prostředí (EA) uznala Agentura, že BNFL může produkovat nadále nebezpečný plyn, ale že v možnostech této společnosti je vybudovat zařízení zachycující krypton 85. Přitom podmínka na zachycení nebezpečného plynu byla poprvé uložena již v roce 1977, kdy se rozhodovalo o vybudování průmyslového provozu na zpracování vyhořelého paliva nazvaného THORP v britském Sellafieldu. Jenže když byl v roce 1994 spuštěn provoz, nebyly nainstalovány žádné technologie, které by zachycovaly krypton 85. Každý den se tak dostalo do ovzduší 500 metrů krychlových nebezpečné látky. I když se plyn velice rychle rozplyne ve vzduchu, vládní poradci dávají kryptonu za vinu až 100 nových případů rakoviny za rok, dva z nich se smrtelnými následky.

Krypton 85 je jedním z mnoha plynů, které vznikají jako vedlejší produkt při rozpouštění použitého jaderného paliva v kyselině. Cílem tohoto procesu je získání použitelného plutonia nebo uranu. Posledních deset let se Agentura pro životní prostředí dohaduje s BNFL o technickou i finanční proveditelnost projektu na zachycení plynu na velké ploše. Představitelé BNFL přiznávají, že nebyli schopni zavést včas patřičná opatření, nicméně jako důvod uvádějí především nedostupnost vhodné technologie, která by dokázala zadržet velké množství unikajícího plynu. Agentura pro životní prostředí však s tímto vysvětlením nesouhlasí. Podle ní je v možnostech společnosti takové zařízení vyvinout. Celou dobu BNFL není schopná přijít s řešením a opakovaně selhává ve vývoji spolehlivé a bezpečné technologie zachycení nebezpečného plynu. Agentura stále znovu odmítá uznat, že společnost dělá vše, co je v jejích silách. Ve světě existují provozy na přepracování vyhořelého jaderného paliva, které zachycují vedlejší plyny, jenže jejich postup se dá použít pouze na malé objemy nebezpečných látek.

Podle BNFL náklady na výzkum takového zařízení dosáhnou 300 milionů liber. Aby se krypton 85 stal bezpečným, musí dojít k jeho zmražení a plyn se pak nadále musí skladovat po dobu sta let v tlakových lahvích, dokud nedojde k poklesu radioaktivity. Podle Agentury by se celý proces mohl částečně financovat z prodeje dalšího zachyceného plynu, xenonu, který se používá v automobilových reflektorech.

Nedostatek zakázek pro zařízení THORP zřejmě způsobí uzavření celého provozu okolo roku 2010, nebo i dříve.

Podle článku Paula Browna The Guardian 03. 09. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist