https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guterres-vyzval-staty-cop28-aby-se-dohodly-na-postupnem-konci-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guterres vyzval státy COP28, aby se dohodly na postupném konci fosilních paliv

11.12.2023 16:20 | DUBAJ (ČTK)
Antonio Guterres na klimatické konferenci COP28.
Antonio Guterres na klimatické konferenci COP28.
Generální tajemník OSN António Guterres dnes vyzval vyjednavače na klimatické konferenci COP28 v Dubaji, aby prokázali dobrou vůli a co největší míru přizpůsobivosti a shodli se na postupném ukončení využívání fosilních paliv. Tato otázka je ústředním tématem konference OSN, zúčastněné státy by měly přijmout závěrečné usnesení v úterý. Podle pozorovatelů se však zatím daří najít společnou řeč jen v dílčích případech.
 

Je zásadní, aby konečný text "uznal potřebu odklonit se od všech fosilních paliv v takovém časovém plánu, který odpovídá limitu 1,5 stupně," řekl Guterres. Na klimatickém cíli udržet globální teploty pod 1,5 stupně ve srovnání s předprůmyslovou érou se státy dohodly na klimatické konferenci v Paříži v roce 2015.

"Neznamená to, že všechny země musí ukončit používání fosilních paliv současně," dodal šéf OSN s odkazem na požadavek některých rozvojových zemí, které chtějí na zavedení změn více času než bohatší státy. Na takový dvoufázový plán na vyřazení fosilních paliv ovšem reagovali skepticky klimatičtí aktivisté, píše agentura AP.

Ekologický aktivista z Nigérie Nnimmo Bassey uvedl, že konečným cílem by mělo být ponechat fosilní paliva tam, kde jsou - tedy v zemi. "Nemůžeme dál pouštět kohoutek a předstírat, že utíráme podlahu. Kohoutky musíme zavřít," řekl Bassey a dodal, že největší cenu za těžbu a průzkum často nesou domorodé komunity po celém světě.

Konference má podle oficiálního harmonogramu skončit 12. prosince. V uplynulých letech se však setkání opakovaně prodloužila kvůli zdlouhavým jednáním nad závěrečným dokumentem. "Závodíme s časem," řekl Guterres, zatímco před konferenční místností stálo v tichu a s nápisem "držte linii" 15 demonstrantů.

"V této klíčové fázi nemáme ani minutu nazbyt a nikdo z nás toho moc nenaspal," uvedl dnes ráno výkonný tajemník OSN pro změny klimatu Simon Stiell s tím, že se podařilo výrazně zúžit oblasti, ve kterých je třeba vyjednávat. Týká se to zejména snížení emisí. Možnost, že se letos dohody nedosáhne, nicméně nevyloučil.

Dlouhá vyjednávání byla patrná také podle zpravodaje listu The Guardian. Předseda konference a ministr průmyslu Spojených arabských emirátů (SAE) Sultán Džábir dnes dopoledne jen pár minut před začátkem zrušil tiskovou konferenci a prostory určené pro setkání jsou o poznání tišší, protože mnoho vyjednavačů dospává po rozhovorech, které se vedly dlouho do noci, píše list.

Řada zemí v čele se Saúdskou Arábií trvá na tom, aby se konference letos zaměřila jen na snížení současného znečištění klimatu, nikoliv na fosilní paliva, která jsou ale hlavním hybatelem klimatické změny. Nejméně 80 zemí včetně Spojených států, zemí Evropské unie či mnoha chudších států, které nejvíc ohrožují jevy způsobené změnou klimatu, naopak požadují, aby se konečná dohoda z konference vyslovila pro konec fosilních paliv.

Saúdská Arábie se podle Aldena Meyera z klimatického think-tanku E3G snaží zmobilizovat ostatní členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), aby vznesli námitky proti jakýmkoliv zmínkám o fosilních palivech v závěrečné dohodě COP28. "Může to být velmi dlouhý týden," řekl Meyer.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.12.2023 16:56
Njn, fosilní paliva... a co takhle recentní overkonzument, exploatátor a devastátor? To budem stále hrát na slepou bábu?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.12.2023 17:16 Reaguje na Karel Zvářal
Uvítal bych článeček, zda je nějaká souvislost (korelace) mezi deštivým koncem X. a XI. a množstvím proplutých čmoudících tankerů se zkapalněným ruským plynem. Tolik deště na podzim v minulém desetiletí, tak nám lesy neschnou. Já vím, chaos...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.12.2023 18:50
Klimatický summit COP28 se blíží ke svému konci. Delegáti se ale stále nedohodli na osudu fosilních paliv. Upravená verze návrhu o fosilních palivech už totiž nezahrnuje zmínku o jejich posupném vyřazení a má výrazné mezery. Informují o tom servery CNN a BBC.

To zas bude u Hanzlů zle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.12.2023 19:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nebojte, u Hanzlů je pohodička, tam se totiž ví, jak to probíhalo v minulosti, jak to probíhá dnes a tak se dá velmi dobře předpovědět, jak to probíhat bude i v budocnosti. A překvapení může být jen příjemné.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

11.12.2023 19:33
Konec fosilních paliv bez jejich adekvátní náhrady bude znamenat konec společenského systému jak jej dnes známe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.12.2023 19:49 Reaguje na Jarek Schindler
A atomová válka bude ještě horší. To je taky moudrost, že?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.12.2023 20:40
"Zatímco celý svět řeší dekarbonizaci, maličké Česko se stále ještě tváří, že se ho to vlastně vůbec netýká. Jenže názor, že snižování skleníkových plynů je jen další výmysl politiků, který je potřeba ignorovat, je pro nás hodně nebezpečný. Dekarbonizaci totiž v současnosti tlačí hlavně významné světové společnosti, které pohánějí globální ekonomiku. A kdo do rozjíždějícího se vlaku rychle nenastoupí, ten se dalšího spoje už nemusí dočkat vůbec."
https://oenergetice.cz/nazory/muzeme-stat-v-dekarbonizaci-stranou-a-chceme-to-vubec

Odpovědět
VN

Vilém N

12.12.2023 08:17
"Fosilní paliva" se v zemi nechat nemohou. Vyrábějí se z nich totiž hnojiva pro zemědělství (bez nichž neuživíme populaci na matičce Zemi) a plasty. Ty plasty, které vidíme všude kolem sebe.
Kážeme dekarbonizaci, ale s představou, že zbytek světa je na stejné úrovni marnotratné spotřeby, jako my. Ale tak to není. Většina teprve čeká na svůj boom, který bude spotřebovávat stavební materiály, ocel a hnojiva ve velkém. A na nějaké naše 1,5°C se můžou vyprdnout.
Odpovědět
pk

pepa knotek

12.12.2023 08:29
Guterres nějak vyměknul, před týdnem vykládal, že fosilní paliva musí skončit okamžitě a ten aktivista z Nigérie ten je taky dobrej - kohoutky zavřít hned, neskutečná komedie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2023 21:46 Reaguje na pepa knotek
Připadá mi Drmolu Havlíčka, taky zcela mimo misku.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

12.12.2023 10:06
Jakápak dekarbonizace? Tělo každého živočicha obsahuje asi 19 až 20% toho karbonu. Za živa, abychom mohli stále do ovzduší vydechovat oxid uhličitý, potřebujeme ten uhlík stále doplňovat ve stravě. A po smrti se ten uhlík, při rozkladných procesech těla, zase vrací do ovzduší a do půdy.
Věčný koloběh uhlíku v přírodě, na zelené ideologii politiků nezávislý.
Tak tomu bylo již před příchodem člověka na Zemi. Jen jeho činnost zastoupily jiní živočichové a děsivé lesní požáry, při kterých se uvolněný uhlík ze spálených lesů, ve formě CO2, dostával zpět do atmosféry a půdy. Ještě že ti dinosauři měli malý mozek a žádného jejich „ekologického stratéga“ nenapadlo, létat vlastním tryskáčem přes půl světa, aby na sypóziích žral hovězí maso a ještě vymýšlel, jak donutit svět k boji s tímto přírodním plynem!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.12.2023 21:48 Reaguje na Tonda Selektoda
Hlupáčku blbečku, zkus si nastudovat rozdíl mezi uhlíkem fosilním a oběhovým.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

13.12.2023 09:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale, ale, pane Hanzle, došly Vám argumenty, že se uchylujete k urážkám?
Tady není co studovat. Uhlík je jen jeden, ať již mu přidáte jakýkoliv přívlastek. I ten fosilní, vznikl fotosyntézou, s přispěním oxidu uhličitého a je jen pozůstatkem těl dávných rostlin a živočichů. Akorát byl po miliony let uložen. Lidé, jeho využíváním ve spalovacích procesech, ho jen vrací zpět do prostředí, ve kterém se kdysi před příchodem člověka nacházel…
Ostatně, proč asi je Unií a různými ekologickými pošuky vyvíjen tlak na omezování produkce a spotřeby masa, zejména toho hovězího a snaha přimět lidstvo ke konzumaci hmyzu? Není to též o uvolňování oxidu uhličitého a vývinu metanu v zažívacím traktu současných žijících jatečných zvířat? Oni by tito samozvaní ideologové záchrany Země, nejraději lidstvo přinutili k plnění jejich příkazů. Ale jak ukazuje organizace a průběh jejich summitů, sami se považují za vrchnost a podle toho se řídit nehodlají. Nebo jste snad viděl, jak tito potentáti chodí na ty své summity pěšky, nebo na bicyklu a místo steaků, burgerů a tataráků, se o přestávkách jednání cpou červy, cvrčky a zapíjejí to pitnou vodou z místního vodovodu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2023 13:00 Reaguje na Tonda Selektoda
Schází vám tam ten nejdůležitější parametr. Čas. Ukládání uhlíku pod zem trvalo milióny let a ekosystém se tomu přizpůsoboval postupně. Pokud vše vyhrčíte zpět do atmosféry rychlostí nárazu asteriodu (v geologickém vnímání času), tak se celý ekosystém rozpadne a zkolabuje. Z historie to přece známe, ovšem tenhle náraz je daleko razantnější.
Maso atd je o metanu, ne o CO2.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist