https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gvuo-pripravuje-vystavu-ktera-se-zameruje-na-chovani-cloveka-ke-zviratum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

GVUO připravuje výstavu, která se zaměřuje na chování člověka ke zvířatům

10.9.2022 00:17 | OSTRAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Galerie výtvarného umění v Ostravě připravuje výstavu, která se zaměřuje na chování člověka ke zvířatům. Výstavní projekt Hidden, zvířata v antropocénu galerie připravuje s neziskovou organizací We Animals Media. K vidění budou například fotografie zachycující velkochovy či testy na zvířatech, řekla mluvčí galerie Jana Malášek Šrubařová. Výstava bude v Domě umění zahájena 13. září a potrvá do 20. listopadu.
 

"Oceňuji, že se galerie zabývá nejen výtvarným uměním. Má přesah do dalších oblastí důležitých pro naši společnost. Aktuální výstava se zaměřuje na jedno z témat z oblasti životního prostředí. Vystavené fotografie zachycují velkochovy hospodářských zvířat, testy na zvířatech, transporty živých zvířat, využívání jejich kůže v módním průmyslu, ale i průmyslový rybolov, který fatálně ohrožuje některé mořské živočichy," řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Ve výstavním sále zájemci najdou čtyři desítky velkoformátových fotografií dvaceti zahraničních fotoreportérů a několik videí reportážního charakteru. "Upozorňují na neetické chování člověka vůči zvířatům s přesahem na klimatické změny. Výstava je rozdělena do sedmi tematických celků, v nichž zvířata hrají hlavní roli - průmyslové zemědělství, přeprava živých zvířat, výzkum, rybolov, móda, zábava, katastrofa," doplnila mluvčí.

Fotografie byly v mnoha případech pořízeny tajně, a zachycují tak i praktiky, které jsou záměrně před veřejností skrývány. "Když jsem se dozvěděl, že například polské galerie odmítají výstavu prezentovat, měl jsem jasno, že Ostrava ji vidět musí, přestože to prvoplánově není výtvarné téma. Kdyby na fotografiích nebyly zachyceny drastické příběhy zvířat, které nás podvědomě nutí odvracet od nich zrak, ocenili bychom také jejich výtvarnou kvalitu," dodal ředitel galerie Jiří Jůza.

Výstava doprovází publikaci kanadské fotoreportérky zvířat Jo-Anne McArthurové z roku 2020. Kniha získala řadu mezinárodních ocenění. Vernisáž doprovodí beseda s fotografem Lukášem Vincourem a režisérem Petrem Benešem, autory filmového dokumentu Svědectví: Pravda, která měla zůstat skryta.

V rámci stálé expozice je nyní v Domě umění k vidění rovněž Výstava jednoho díla ze sbírky GVUO. Malbu Emila Filly s názvem Žena se psem vybral výtvarník Michal Cihlář.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist