https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hamburk-v-roce-2011-tu-hodinovy-dest-napachal-milionove-skody-jak-se-branit-napadlo-starostu-pri-letu-nad-mestem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hamburk. V roce 2011 tu hodinový déšť napáchal milionové škody. Jak se bránit napadlo starostu při letu nad městem Video

9.11.2018 02:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vstupní náklady na vybudování zelené střechy vyšší než u klasické. Z dlouhodobého pohledu jsou prý náklady srovnatelné.
Vstupní náklady na vybudování zelené střechy vyšší než u klasické. Z dlouhodobého pohledu jsou prý náklady srovnatelné.
Foto | Optigrün International AG / Hamburk
V roce 2011 přišel nečekaně silný déšť. Hamburk – jako skoro každé evropské město – má spoustu zpevněných ploch. Během jedné hodiny přívalového deště vznikly škody za 40 milionů euro. Jako hlavní problém se ukázaly právě zpevněné plochy. V roce 2014 dostal při letu nad městem jeho starosta Olaf Scholz nápad. Do deseti let bude mít Hamburk 100 hektarů zelených střech.
 

Hamburk má asi 70 km2 střech, které se během extrémních dešťů podílejí na vzniku problémů. Vize Olafa Scholze byla prostá. Prostě se střechy města přemění tak, aby byly schopné část dešťové vody zachytit a zpomalit její odtok tak, aby voda nepůsobila ve městě škody. O hamburské střešní revoluci nedávno hovořila Hanna Bornholdtová na konferenci Počítáme s vodou.

Zelené střechy mají vznikat na nových budovách. A v Hamburku se staví o sto šest. Město, které má aktuálně 1,8 milionu obyvatel, se jen za letošek rozrostlo o 18 tisíc nových obyvatel. Zelené střechy se ale budují i na stávající výstavbě. A jak líčí krajinná architekta a projektová manažerka Strategie zelených střech města Hamburku Hanna Bornholdtová, město se snaží kromě informační pomoci své obyvatele k budování zelených střech i motivovat.

Jednou z cest je, že se zelenou střechou majitel budovy ušetří. V Hamburku se totiž platí poplatek za odvod dešťové vody do kanalizace. „Extenzivní střecha se šesti centimetry substrátu umí zadržet 59 % srážek. A protože taková budova pomáhá s řešením problémů s přívalovými dešti, má poplatek za svod dešťové vody poloviční,“ říká Hana Bornholdtová.

Do roku 2024 má mít Hamburk 100 hektarů zelených střech.
Do roku 2024 má mít Hamburk 100 hektarů zelených střech.
Foto | Isadora Tast / Hamburk

A pak město vznik zelených střech podporuje i dotačně. Do roku 2020 má připravené 3 miliony eur. V programu se podporují střechy od 20 m2, které mají alespoň 8 cm substrátu, podpora je od 14 euro/m2 do 54 e/m2, odstupňováno podle toho, jaká všechna opatření na střeše jsou. Maximální výše podpory je stanovena na 50 tisíc euro.

Vstupní náklady na vybudování zelené střechy vyšší než u klasické. Z dlouhodobého pohledu jsou prý náklady srovnatelné. „Náklady na údržbu zelené střechy jsou v horizontu 40 let stejné jako u klasické střechy,“ říká Bornholdtová.

Podle Bornholdtové má zelená střecha řadu výhod. V létě ochlazuje, rozdíl může být v extrému i 30 °C. V zimě zase funguje jako izolace. Celkově pak šetří náklady na chlazení a vytápění budov. „Výhodné je spojení zelené střechy a fotovoltaické elektrárny,“ říká Bornholdtová.

Další přidanou hodnotou zelených střech je kromě snižování tepelného ostrova a zachytávání vody také zachytávání prachu. Aktuálně je v Hamburku 8 tisíc zelených střech s výměrou 39 hektarů.


Střecha parkoviště Úřadu pro ochranu životního prostředí v průběhu roku:
reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

9.11.2018 14:48
Zelená střecha sice možná zadrží 59% srážek, ale asi jen pár % množství z přívalového deště. Tudíž zmiňované škody zelené střechy nesníží.

Řešením je naopak veškerou vodu se střech nechat vsakovat v dostatečně kapacitních vsakovacích "zařízeních", jejichž stavba je velmi levná a jednoduchá - rýha se vyloží geotextilií, zasype hrubým štěrkem a dokryje geotextilií. Nad tím může být třeba chodník se zámkovou dlažbou.

Zřejmě v Hamburgu mají hodně silné zelenostřešní lobby a takto si shánějí kšefty.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist