https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/harrachov-dalsi-obec-ktera-bojuje-proti-svetelnemu-znecisteni-a-rachejtlim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vadí vám petardy a světelné reklamy? V Harrachově je zakázali

25.11.2011 04:15 | HARRACHOV (Ekolist.cz)
Světla z rachejtlí nad harrachovským kostelem
Světla z rachejtlí nad harrachovským kostelem
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Dan Hloušek
V platnost dnes vstoupily vyhlášky krkonošského města Harrachov, které zakazují používání zábavných pyrotechnických předmětů a rovněž promítání světelných reklam a efektů na oblohu. Kromě ochranářů z Krkonošského národního parku vítají rozhodnutí Harrachova i astronomové, protože obec leží v těsné blízkosti neobvyklého chráněného území – rezervace tmy.
 

„Vyhlášky si přála spousta harrachovských občanů. Hlavně lidem, kteří mají malé děti nebo psy, hluk z rachejtlí velmi vadí. Někteří turisté mají pocit, že si mohou dovolit všechno. My ale chceme být klidné a příjemné středisko. Navíc žijeme v přírodně cenném místě, které jsme ale my sami zatím nijak moc nechránili,“ vysvětlila Ekolistu harrachovská zastupitelka Lenka Konvalinková, proč obě vyhlášky navrhla.

Vyhláška omezující zábavné pyrotechnické a výbušné předměty platí po celý rok kromě Silvestra. V tento den je možné rachejtle střílet od 15 hodin až do 6 hodin ráno Nového roku. Ze zákazu může udělit výjimku rada města, ovšem pouze při konání významné sportovní nebo kulturní akce, jako jsou třeba skoky na lyžích. Stejnou výjimku je možné udělit pro světelné efekty na obloze, které jsou jinak zakázány po celý rok.

Při diskusi v zastupitelstvu zazněly i názory proti přijetí vyhlášek. Důvodem byly zejména obavy, že na plnění vyhlášky nebude mít kdo dohlížet. Harrachovští zastupitelé však nakonec obě vyhlášky v září letošního roku přijali jednomyslně. Kontrolovat jejich dodržování mohou pověření zaměstnanci města, případně v budoucnu městští policisté.

Na stejném zasedání se zastupitelé shodli i na rozsáhlé modernizaci městského osvětlení. Hlavním důvodem pro tento krok byly nižší náklady na provoz, nicméně v rámci změn byla po celé obci rovněž vyměněna svítidla veřejného osvětlení. Staré lampy o tvaru koule, které sice báječně svítily do nebes, ale o poznání méně pod sebe na ulici, byly nahrazeny svítidly otočenými k zemi a shora odstíněnými. I tímto počinem se tedy světelné znečištění nad Harrachovem snížilo.

O spolupráci při snižování nadměrného hluku, osvětlení ze zábavní pyrotechniky a dalších světelných efektů na noční obloze požádala krkonošské obce Správa Krkonošského národního parku (KRNAP). Podle ochranářů mají tyto jevy velký vliv na volně žijící zvěř. Vůbec první obcí v regionu, která zábavnou pyrotechniku a světelné efekty na svém území omezila, byla v dubnu 2010 Pec pod Sněžkou.

„Od té doby se už přidaly další obce, například Horní Maršov,“ uvedl pro Ekolist.cz Radek Drahný, tiskový mluvčí KRNAP. Zatím jich ale nijak moc není. „Včetně Harrachova bychom je mohli spočítat na prstech jedné ruky. Každopádně jde o aktivitu, kterou vítáme a podporujeme,“ dodává Radek Drahný, jenž zároveň upozorňuje, že si lidé začínají uvědomovat, že omezením hluku a světelných efektů získává nejen příroda, ale zpříjemní se tím i prostředí v obci.

Harrachov jako jediný ze jmenovaných obcí leží rovněž v těsné blízkosti Jizerskohorské oblasti tmavé oblohy, což je přeshraniční chráněné území, které se snaží upozornit na problémy spojené se světelným znečištěním. Přílišné množství nočního světla je totiž rušivé nejen pro přírodu, ale může mít i vážné zdravotní dopady na lidi. Navíc je známkou zbytečného utrácení za energie. Kvůli světelnému znečištění také přicházíme o pohled na noční oblohu plnou hvězd.

„Postup Harrachova velmi vítáme a jsme přesvědčeni, že by měl být vzorem i pro další obce v okolí,“ říká za organizace, které se podílely na vyhlášení Jizerskohorské oblasti tmavé oblohy, Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Podle něj přitom nejde jen o svícení, nebo nesvícení, ale rovněž o způsob, jakým jsou pojímána občanská práva. „Mnozí lidé si prostě nepřejí, aby je rušil nad nimi létající světelný paprsek. Rozhodnutí harrachovských zastupitelů je určitě hodné následování,“ uzavírá Pavel Suchan.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist