https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jizerce-byla-vyhlasena-jizerska-oblast-tmave-oblohy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Jizerce byla vyhlášena Jizerská oblast tmavé oblohy

5.11.2009 16:05 | HARRACHOV (Ekolist.cz)
V chatě Pyramida v osadě Jizerka byla včera slavnostně vyhlášena Jizerská oblast tmavé oblohy. Jde o území o rozloze přibližně 75 km2, kde je za jasného počasí velmi dobře vidět noční obloha. „Cílem projektu je především ochrana nočního životního prostředí,“ uvedl jeden z autorů celého nápadu astronom Sylwester Kołomanski z Astronomického ústavu Vratislavské univerzity. Podobných chráněných území existuje na světě, především v USA a v Kanadě, víc, oblast v Jizerských horách je ovšem jedinečná tím, že jako první na světě zasahuje na území dvou států.
 

Harrachov v noci
Noční Harrachov (na snímku) je jedním z důvodů, proč je jižní část Jizerské oblasti tmavé oblohy nejsvětlejší. Její vyhlašovatelé však doufají, že se jim časem podaří se samosprávami dohodnout, aby své obce osvětlovali šetrněji.
Foto: Jan Stejskal/Ekolist.cz

„Stanovená oblast je zřízena s cílem informovat laickou i odbornou veřejnost o zachovalém nočním životním prostředí, vzdělávat v této problematice, propagovat ochranu nočního životního prostředí s důrazem na tmavé nebe a bude základem pro ochranu přírodního prostředí v oblasti před světelným znečištěním,“ stojí v memorandu organizátorů, které bylo sepsáno už 20. září v polském Orle.

Oblast tmavé oblohy nemá oporu v zákoně, na jejím vyhlášení se však shodly Astronomický ústav Vratislavské univerzity, Nadlesnictví Świeradów, Nadlesnictví Szklarska Poręba, Astronomický ústav Akademie věd České republiky, Správa Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory a rovněž liberecké krajské ředitelství Lesů ČR. Podpořili ji i starostové dotčených obcí, k nimž se přidal i ministr životního prostředí Ladislav Miko: „Velmi vítám zřízení takovéto oblasti. Je to výborný nápad.“

Oblast tmy měla být původně vyhlášena v polovině října, v tu dobu ovšem Jizerské hory nenadále pokryly desítky centimetrů sněhu. O moc líp to nakonec nedopadlo ani včera a Jizerku zase přikryl sníh a nízká oblačnost, takže pro připravené pozorování noční oblohy nebyly vhodné podmínky.

Pro podrobnější informace o celém projektu doporučujeme přečíst si článek V Jizerských horách vzniká "rezervace" tmy, který vyšel 10. září 2009.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist