https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-v-noci-precerpali-kyselinu-v-bludovicich-bylo-ji-vice-nez-20-tun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasiči v noci přečerpali kyselinu v Bludovicích, bylo jí více než 20 tun

5.10.2021 10:08 | NOVÝ JIČÍN (ČTK)
Zdroj | hzscr.cz
Více než 20 tun kyseliny chlorovodíkové bylo zřejmě v poškozené cisterně, z níž v pondělí odpoledne část chemikálie unikla v novojičínské části Bludovice. Hasiči v noci kyselinu přečerpali, hotovo měli po půlnoci, uvedli v tiskové zprávě. Kvůli úniku byla až do dnešního rána uzavřena silnice I/57 a z domů v okruhu přes 100 metrů evakuováno okolo 30 lidí. ČTK to sdělili mluvčí hasičů a policie. Mluvčí novojičínské radnice Marie Machková uvedla, že místo bude ještě sanovat specializovaná firma, lidé v okolí by měli ovoce a případně i trávu ke krmení osprchovat vodou.
 

Hasiči se o události dozvěděli v pondělí po 16:00. Na místě zasahovalo 14 jednotek, obyvatele varovali hasiči. Nikdo nebyl zraněn. "Vinou globálního výpadku sociálních sítí a služeb operátorů nám bohužel nefungoval městský rozhlas," uvedl novojičínský starosta Stanislav Kopecký (ANO).

"Nasazeny byly jednotky se speciální předurčeností pro zásah s únikem chemických látek, s velkoobjemovými cisternami kvůli potřebě uniklou kyselinu ředit a jednotky určené pro obsluhu mobilních sirén pro varování obyvatelstva," uvedl mluvčí krajských hasičů Jakub Kozák.

Hasiči v protichemických oděvech utěsnili prasklinu v cisterně. Těsnost pravidelně kontrolovali, popřípadě uchycení ucpávky upravili. Krátce po 21:00 dorazila na místo náhradní cisterna, do níž hasiči vlastním vybavením kyselinu z poškozené nádrže přečerpali. Hotovo měli dnes po půlnoci, uvedl Kozák.

Lidé, kteří museli dočasně opustit své domovy, se většinou uchýlili k příbuzným či známým. Město Nový Jičín pro jistotu zřídilo evakuační středisko v jedné ze svých škol. Spolu se zdravotníky pomohli hasiči s opuštěním domova rovněž jedné nepohyblivé obyvatelce. "Kromě jedné paní, která kvůli zdravotní indispozici byla převezena do našeho domu zvláštního určení se sociální službou, nikdo prostory ve škole nevyužil," uvedl Kopecký.

Část kyseliny unikla do říčky Zrzávka. "Pracovníci Povodí Odry na místě neustále monitorovali pH vody a hasiči dle potřeby neutralizovali kyselinu uhličitanem sodným, který sypali do vody z připravených nádob," uvedl Kozák. Po přečerpání kyseliny se hasiči zapojili ještě do úklidu částí silnice I/57, po nichž cisterna jela předtím, než se zjistilo, že z ní chemikálie uniká.

Radnice doporučuje lidem, kteří mají do 100 metrů od místa ekologické havárie studnu, aby si nechali odbornou firmou změřit pH vody. "Vytékající kyselina podle našich informací nezasáhla soukromé pozemky občanů, ale z důvodu předběžné opatrnosti doporučujeme důkladně omýt pod tekoucí vodou ovoce a zeleninu ze zahrad, které jsou v okruhu 100 metrů od místa, kde vytekla kyselina. Pokud lidé používají trávu ke krmení zvířat, je vhodné ji osprchovat hadicí s vodou a nechat do druhého dne oschnout," uvedla vedoucí odboru životního prostředí Eva Bártková.

Kyselina solná nebo též chlorovodíková patří mezi silné žíraviny. Leptá a dráždí pokožku, dýchací orgány a sliznice. Používá se například pro odstraňování vodního kamene, k čištění potrubí a odpadů, v průmyslu či farmacii.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist