https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladik-dohoda-z-cop28-je-krokem-k-modernizaci-diky-obnovitelnym-zdrojum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladík: Dohoda z COP28 je krokem k modernizaci díky obnovitelným zdrojům

13.12.2023 16:40 | PRAHA (ČTK)
Zdroj | MŽP ČR
Dohoda téměř 200 zemí z klimatické konference COP28 v Dubaji je krokem k modernizaci díky obnovitelným zdrojům, jaderné energetice, ukládání a využívání uhlíku a podpoře vodíku. Na sociální síti X to uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Jde o první dohodu, ve které se státy rozhodly postupně odejít od fosilních paliv, zdůraznil. Bývalý ministr Richard Brabec (ANO) varoval před přílišným optimismem, mimo jiné s ohledem omezené naplňování klimatických cílů dohodnutých na COP21 v Paříži v roce 2015.
 
Zástupci téměř 200 zemí světa se na konferenci dohodli na potřebě postupného omezování globální spotřeby fosilních paliv s cílem odvrátit ničivé klimatické změny, oznámil na začátku dnešního ranního plenárního jednání předseda konference Sultán Džábir. Podle agentur Reuters a AP se jedná o historický krok. Předchozí konference hovořily o snižování emisí skleníkových plynů, fosilní paliva ale výslovně nezmiňovaly.

Hladík uvedl, že konference přinesla celosvětovou shodu. "Na 200 zemí se vydalo společnou cestou ke ztrojnásobení obnovitelných zdrojů a zdvojnásobení energetické účinnosti na globální úrovni. Obojí do roku 2030," uvedl. Jde o první dohodu, ve které se státy rozhodly postupně odejít od fosilních paliv, zdůraznil. "Je to další krok k modernizaci díky obnovitelným zdrojům, jádru, ukládání a využívání uhlíku a také podpoře vodíku," doplnil Hladík.

Brabec ČTK řekl, že vítá každou dohodu, ale zároveň varoval před přílišným optimismem. "Jsem velmi opatrný po zkušenostech z minulých konferencí. Přes závazky všech klíčových emitentů skleníkových plynů z Paříže se emise spíš zvyšují," řekl. Připomněl, že závazky nejsou právně vynutitelné a řada zemí to nyní bere tak, že do daleké budoucnosti "může slíbit cokoliv". "Spíš to beru jako apel než jako dohodu, nemluví se navíc o konci fosilních paliv, ale o odklonu," doplnil.

Evropa je podle Brabce zatím jediná, kdo skutečně své závazky naplňuje. "Jen Evropa má nějaké postupné cíle do roku 2030 nebo 2040, bohužel tím ztrácí svou konkurenceschopnost," konstatoval. Cíle se nepodaří naplnit, pokud k tomu i další státy a kontinenty nepřistoupí se stejnou naléhavostí, podotkl.

Šéfka sněmovního výboru pro životní prostředí Jana Krutáková (STAN) ČTK sdělila, že ji odklon od fosilních paliv těší. "Je to velký krok kupředu. Nicméně udržet oteplení planety pod 1,5 stupně Celsia není jen o odklonu od fosilních paliv. Musíme omezit veškeré emise a je to běh na dlouhou trať, na kterou jsme ale vyběhli se zpožděním," uvedla. Jednání COP28 podle ní celkově přineslo mnoho deklarací, u kterých doufá, že se naplní.

Člen výboru Lukáš Vlček (STAN) považuje shodu za skvělou zprávu. "Nesmíme už nadále ztrácet čas. Je nutné si konečně přiznat, že spalování fosilních paliv je příčinou globálního oteplování a vede k nevratné negativní změně klimatu a ohrožuje samotný život na naší planetě," uvedl. Na české společnosti a ekonomice podle něj je, aby maximálně využila příležitosti pro modernizaci ekonomiky a energetiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

13.12.2023 16:54
No já mám na baráku 20 kW instalovaných, ale už asi 2 měsíce v zásadě jedu na veřejný fosil a jádro. No.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2023 09:27 Reaguje na Slavomil Vinkler
No nic. Pořiďte si malý dýzlák (pár tisícovek) na syntetické palivo, to je taky OZE. Nebo vodíkový elektrolyzér, vody určitě máte dost.
Odpovědět
RA

Robert Axamit

14.12.2023 00:52
Hrůza, za fosil není nyní jediná náhrada za rozumnou cenu. V reálu to znamená, že energie budou čím dál tím dražší a postupně nedostupné. Nikdo z těch mudrlantů neví jak se bez fosilu vyrobí v zimě elektřina a teplo, a na čem budeme jezdit. Samozřejmým důsledkem bude nikdy nekončící inflace a hospodářský rozvrat. Strašný den. Hladíkovo shrnutíje snad možné brát jako jasný signál k okamžité hospitalizaci a podání sedativ.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2023 09:16 Reaguje na Robert Axamit
Pán bude asi strašílek sám vystrašený. Nebude to tak žhavý, v Severním moři fučí celou zimu, na Jihu svítí i v zimě, problém máme jen my. Prostě minulá vláda na 8 let totálně energetiku zablokovala a propálila peníze, za které se mohl financovat velmi masivní rozvoj. Tož babo raď.
Odpovědět
An

Antioxid

14.12.2023 12:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to máte špatné informace. Energetická krize začala právě tím, že na Baltu foukalo málo (1/3 produkce elektřiny), v Anglii málo pršelo a elektřiny byl najednou nedostatek. A když je něčeho potřebného málo, tak jeho cena stoupá. A krize byla na světě. Kdyby Němci nezrušili jaderné elektrárny (navíc taky čistá energie), mohlo být vše jinak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2023 18:57 Reaguje na Antioxid
Energetická krize začala ne Vánoce 2021. Podívejte se na jakýkoliv normální graf.
"Hlavní ale je, že se potvrdily podzimní informace, že podstatným důvodem extrémního růstu cen za ruský plyn byla snaha Kremlu dostat Evropu na kolena snížením dodávek a zvyšováním cen. Navíc v podmínkách, kdy si Gazprom zakoupil velké kapacity v zásobnících v Evropě a nechal je záměrně prázdné, a tudíž Evropu bez rezerv. Americká dodávka tuto brutální vyděračskou hru utnula". Leden 2022.
Odpovědět
An

Antioxid

15.12.2023 19:50 Reaguje na Pavel Hanzl
První indicie krize, které jsem zmínil, se objevily o měsíce dříve. Pak se krize postupně rozjela. Plynu od Rusů jsme se zřekli my, abychom nepodporovali Rusko ve válce, tak nepište nesmysly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2023 21:31 Reaguje na Antioxid
Krize se rozjela, když se na podzim zjistilo, že máme prázdné zásobníky. Dřív ne.
A zkuste nějak popsat, jak jsme se cha cha zřekli ruského plynu? Dodnes žádné embargo není.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.12.2023 09:48 Reaguje na Robert Axamit
pokud se transformuje energetický mix a do toho se zvyšuje spotřeba a to třeba i tím, že se spoléhá na dočasné zdroje energie je jasné, že jsou tam protichůdné tlaky. Jediný zdroj který je stabilní je jádro ale tenhle bordel OZE je výhodný, dobře se v něm ztrácí peníze.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.12.2023 09:48 Reaguje na Jaroslav Řezáč
...ale ničemu nepomůže.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

14.12.2023 07:07
https://aussiedlerbote.de/en/brand-new-electric-buses-paralyzed-in-oslo/

Ako by to mohlo fungovať a koľko to bude stáť. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2023 09:24 Reaguje na Vladimir Mertan
"Z 1,6 bilionu korun státního dluhu na konci roku 2019 na 2,5 bilionu korun na konci roku 2021. Česká republika se v letech 2020 a 2021 zadlužovala rekordním tempem, které nemá v jejích samostatných dějinách po roce 1993 obdoby."
Paní Schillerová propálila BILIÓN na dluh, což je asi PĚT Temelínských bloků. Dobře, na to zmatečné řešení covidu padlo asi 180 mld., ale co ten zbytek?
Dobře, čo bolo to bolo, ale tím se roztočila dluhová spirála a Fialova vláda se zuby nehty snaží vystoupit. Ovšem destruktivní opozice vše obstruuje a má na své straně i veřejnost.
Jaké má naše nejen energetika tedy řešení?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.12.2023 16:03
Je to nejlepší ministr životního prostředí všech dosavadních vlád ! Umí hezky řečnit, při opakování cizích mouder si nic nepřidává z vlastní hlavy, aby se do toho nezamotal a plní úkoly z Bruselu, aby nezavdal příčinu být vyměněn. Tak ten vydrží Fialovi ve vládě až do konce, pokud na něho něco nevypluje z minulého angažmá v Brně. Jen tak dál, protože kdo nic nedělá
(z vlastní hlavy a vůle), tak nic nezkazí a kdo nic nezkazí, tak bývá co?
No přece povýšen(a nebo alespoň není vyměněn)!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2023 08:48 Reaguje na Břetislav Machaček
Když vy vůbec ani netušíte, co ten človak vlastně dělá. Proč? Čtete jen média, která na něj plivou. Normálka.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2023 09:46 Reaguje na Pavel Hanzl
To by bylo, aby se Brňák kabrňák nezastal Brňáků. Ono je to
príma hnízdo ve kterém se vláda vylíhla a jsou jako dravčí
mládě, které z hnízda vystrká slabší sourozence. Utvořili si
z vlády partičku kočičí pracky a přibrali k sobě podobné
vykuky. Jejich obliba už je u národa na 17 % !!! a to je
opravdu výtečné vysvědčení po pouhých dvou létech vládnutí!
Na konci vládnutí to bude tak leda na "emigraci" do vedení
EU, aby tu bez ochranky nedopadli špatně. Míra naštvanosti
už je u některých lidí taková, že být ve vládě, tak se asi bojím vyjít mezi lidi ven, což se taky děje, když se při
demonstracích zavřou do kanceláří a nebo jede premiér
pochválit družstvo bratra ministra, jak využilo téměř půl
miliardy dotací. Prostě partička k pohledání a vy s ní!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2023 09:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Jistě. Společnost je vystrašená, vynervovaná, doblblá ruskou demagogií. "Míra naštvanosti
už je u některých lidí taková, že být ve vládě, tak se asi bojím vyjít mezi lidi ven,..."
Tohle je podobná situace a atmosféra, jaká vládla v Německu po nástupu Adolfa Hitlera na kancléřský post.
Možná i víte, jak to tenkrát dopadlo.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.12.2023 11:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Sáhněte si do svědomí, koho jste z Brna vyslali do
vlády. Ty aféry u vás nevymyslela opozice, ale ty
si vytvořili sami vaši politici. Čachry s byty,
pozemky atd. nebyly a nejsou nejlepší devizou
vládnout celé zemi. Blbou náladu tu neudělá Rus,
když tomu nezavdají příčinu neschopní politici
a jejich čachry. Nyní mají pod palcem policii i soudy a tak vše utichlo, ale nic není na věky.
Nepleťte sem Hitlera, když jde o zlodějny a podvody. Za to se trestá v každé slušné zemi,
pokud v ní nevládnou viníci těch lumpáren. To
lidé vidí, kdo jim vládne a taky jak. Proto se
ti vládci bojí jít mezi lidi u kterých už mají
pouze 17% podporu. Myslíte si, že by nebylo dobré
trochu sebereflexe a rozdat karty znovu? Chtějí dovládnou s podporou 5% i za pomocí represí?
Takové vládě by jste tleskal i potom, když by
kritikům zalepila ústa a nebo je i zavřela ?
Odpovědět
sv

sv

16.12.2023 13:00 Reaguje na Břetislav Machaček
To máš tak, burešova podržtaško. Hladíka nikdo neobvinil, Hladík je svědek. Burešovy podržtašky charvát a drenko byli obviněni. Takže ano, zlodějiny by se měly trestat, i ty burešovy, čemuž se za policajty se vydávající traktoristi posluhující burešovi snažili zabránit.
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.12.2023 08:40 Reaguje na sv
V poslední době nápadně často obhajujete podezřelé ze zločinů i odsouzené zločince.
Odpovědět
sv

sv

19.12.2023 14:17 Reaguje na Jarka O.
A na to, že obhajuji zločinecké anonisty charváta a drenka, o jejich mafiánském guruovi burešovi nemluvě, jsi přišel jak, jaroslave.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.12.2023 17:56 Reaguje na sv
Myslím tím obhajobu Janouška, Rittiga, Jurečky, a lobistů z ministerstva zničeného prostředí.
Odpovědět
sv

sv

20.12.2023 11:33 Reaguje na Jarka O.
A to januouška a rittiga tak miluješ, že je obhajuješ jaroslave? Pro mně jsou to zloději, i když podstatně menšího formátu než bureš a anoonanistické podržtašky a ničitelé životního prostředí sockomouši.
Odpovědět
PH

Petr Hariprasad Hajič

19.12.2023 17:15
Pan RICHARD BRABEC je dobrým služebníkem svých pánů a proto vypouští dezinformace. Cit.: "Evropa je podle Brabce zatím jediná, kdo skutečně své závazky naplňuje."
Je to úplný nesmysl. Nejvíc se na naplňování závazků podílí Čína, hodně se snaží Německo, které je na tom podobně jako Čína, protože se vzdalo jaderné energie. Indie má své plány. Emisní povolenky nejsou výsadou EU, ale mají je oba výše zmiňované státy také. Forma je poněkud jiná, účel stejný. USA na tom pracuje také. Pokud je mi známo, tak právě ČR je v EU úplně na chvostě. Pažížskou dohodu například ČR ratifikovala až v roce v roce 2016. Indie například v roce 2016. Jak ten člověk například může tvrdit, že závazky státy neberou vážně? Jsou to nehorázné lži zejména ve světle toho, že Česká Republika, co se týče ekologie je na chvostě EU a je to právě ona, která nejen že závazky neplní, ale dokonce si uzákonila, že je ani plnit nebude. Česká republika neakceptovala ani doporučení snížení emisí o 45% do roku 2030, ale udělala si svůj vlastní plán (-26%). Horší než ČR už je v Evropě jen pár zemí, většinou postkomunistických nebo rozvojových. Řecko, Slovensko, Litva, Malta, Polsko, Chorvatsko, Litva, Maďarsko, Lotyšsko, Rumunsko, Bulharsko.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist