https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladik-stat-pripusti-odstrel-nebezpecnych-jedincu-jinak-chraneneho-vlka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladík: Stát připustí odstřel nebezpečných jedinců jinak chráněného vlka

4.5.2023 15:48 | OSTRAVA, BYSTŘICE (ČTK)
Vlk
Vlk
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstva životního prostředí a zemědělství umožní odstřel nebezpečných a problematicky se chovajících jedinců jinak chráněného vlka. Při své návštěvě Moravskoslezského kraje to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Vlčí smečky se v posledních letech vracejí do hor Moravskoslezského kraje. Jejich opětovné osidlování beskydských lesů ale působí problémy především chovatelům ovcí. Loni vlci v regionu zabili 80 farmářům 186 zvířat. Stát jim pak prostřednictvím krajského úřadu na kompenzacích vyplatil 1,3 milionu korun.
 

"Vlk se v posledních letech vrací do české krajiny, kam také patří. Jako vrcholný predátor pomáhá například k regulaci přemnožené spárkaté zvěře, která poškozuje lesy a působí škody zemědělcům. Do české přírody tak navrací rovnováhu. Je ale nutné, abychom byli připraveni i na případy, kdy někteří vlci mohou představovat riziko," řekl Hladík.

Případní problematičtí vlci budou loveni ve veřejném zájmu. "Jde o to, aby se předešlo případným kritickým situacím, které by mohli tito jedinci způsobit," řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Taková dohoda je součástí vznikajícího plánu obou ministerstev na případné zásahy proti problematickým jedincům vlka. "V plánu je jasně definována spolupráce obou resortů na nalezení efektivního řešení a připravenost na případ, že problematická situace skutečně nastane," dodal Nekula. Vlk patří mezi zvláště chráněné druhy živočichů v ČR i EU, proto jsou v plánu popsány kroky, které je třeba přijmout, aby bylo možné situace při výskytu problematických jedinců operativně řešit.

Problematické chování konkrétních jedinců vlka může mít podle odborníků různý charakter, intenzitu i příčiny. Chování problematického vlka budou vyhodnocovat pohotovostní štáby. V nich budou například zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK), krajských úřadů, Českomoravské myslivecké jednoty či policie. Přizváni budou i zástupci dotčených obcí, mysliveckých sdružení i odborníci na danou problematiku. "Pohotovostní štáb podle charakteru nastalé situace operativně rozhodne o vhodných opatřeních, od odstranění nevhodných podnětů a zamezení vznikajícího problematického chování prostřednictvím prevence, přes odstrašení až po případné odstranění problematického jedince," uvedl Hladík.

Na přípravě plánu se podíleli i pracovníci AOPK. "Jsme tam ve shodě. Důležité je, aby se zástupci delegovaní do štábů o situaci bavili. Aby se zvýšil monitoring dané lokality například instalací fotopastí. Pak se situace musí vyhodnotit a přijmout konkrétní opatření. V krajním případě může jít i o odstranění z populace," uvedla mluvčí agentury Karolína Šůlová.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (zvolen za ANO) uvedl že v kraji vlci loni zabili 186 zvířat. Letos zatím dva kusy. "To je ale dané tím, že ještě nezačala sezona pasení stád na loukách," řekl. Dodal, že kromě kompenzací za škody napáchané predátory, což bylo loni 1,3 milionu korun a v roce 2021 okolo 600.000 korun, kraj vypsal také dva dotační programy pro chovatele na zajištění stád.

"Toto je podle mého názoru cesta, kterou máme jít. Farmářům jsme vyplatili 6,7 milionu korun. Žádostí jsme obdrželi 77. Peníze mohou použít například na pořízení oplocení či nákup ovčáckých psů," uvedl Vondrák. Osobně by z odlovu vlků radost neměl. "Jako milovník zvířat bych o tom nerad slyšel," řekl. Dodal ale, že tato debata se musí vést na odborné úrovni.

Vlci se do Slezských Beskyd vrátili už před několika lety. První rozmnožování na české straně pohoří zdokumentovali vědci v létě 2020. Z genetických analýz vyplývá, že přísluší ke karpatské vlčí populaci. Smečka se pohybuje jak na české, tak na polské straně. Letos pozorování potvrdila další mláďata.

Únorové mapování velkých šelem v Beskydech potvrdilo výskyt rysů a vlků, zatímco přítomnost medvědů prokázána nebyla. Vlci se v CHKO Beskydy vyskytují častěji než dříve. Zasahují sem aktuálně tři vlčí smečky. Kromě vlčích smeček se tu vyskytuje jeden vlčí pár a minimálně jeden vlk samotář. Celkem jde v jednom kalendářním roce asi o 20 až 25 vlků. Z tohoto počtu se zde ale asi jen deset zvířat vyskytuje celoročně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (36)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

4.5.2023 17:21
No, třeba se nám pravidelnou selekcí jednou podaří "vyšlechtit" vlka vegetariána :-)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.5.2023 18:05 Reaguje na Petr
by ještě mohli sdělit, kde se nebezpečný vlk nachází abychom si na něj mohli dát pozor :-) když chtějí mít stádo v pořádku, nechť si jej pohlídají a třeba i osobně ono ti pasáci krav a dalšího zvířectva nebylo sci-fi
Odpovědět
RT

Richard Toman

5.5.2023 01:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Taky nebylo scifi, že vlk co se "lidským očím ukázal, se zlou se potázal".
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.5.2023 18:05
Jestli bude naše státní práva stejně akční jako úřady na Slovensku, tak jsou vlci v pohodě. Loni na Slovensku medvěd zabil staršího muže a i když na to mají Slováci krizový štáb, medvěd beztrestně odkráčel a dodneška klidně žije.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.5.2023 18:38
Kolik toho vlk/vlci pozabíjí, než se komis usnese a by mohl být zastřelen ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.5.2023 19:35 Reaguje na smějící se bestie
Ještě jeden problém - jak dokázat, že konkrétní vlk je škůdce a že neškodí celá smečka? Důkazní břemeno je na tom, kdo požaduje odstřel. A to je problém.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.5.2023 19:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
" Spolu chyceni, spolu pověšeni ".
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.5.2023 19:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nebezpeční jsou především ti, kteří se člověka nebojí (úniková vzdálenost menší než 15-20m) a chovají se až drze, nereagují na plašení (křik), tleskání apod., viz. záznamy z minulých dní. A pokud ze smečky, která pravidelně loupí v chovech, střelí 1-2 kusy (asi spíše mladé, než alfa pár), mělo by to zapůsobit na zbytek smečky, aby lovili jinde než u chovatelů. Ale předpokládám, že zde se bude lavírovat a čekat na další ("potvrzující") útok... prostě klasická hra o čas a "co kdyby".
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.5.2023 19:48
Kolik peněz platí stát chovatelům i za psychickou újmu, no?
Odpovědět
JV

Josef Valenta

4.5.2023 21:10
Jsem rád ,že zvítězil zdravý rozum a že ani vlk není nedotknutelný.Ikdyž chci vlka chránit nemůže být vlk nedotknutelný jako daněk vypuštěný z farmového chovu na Trhovésvinensku.Odstřel problémových jedinců vlka zdůraznuji problémového jedince je to správné řešení né vběhnutí houfu bouchalů a postřílení všeho co se vlkovi podobá , né dlouhý čas rozhodování koncilia o utracení jednoho problémového zvířete až se vlk zatoulá bůh ví kam ,nebo pojde stářím. Vlk do krajiny patří a je třeba se s ním naučit žít a do toho patří i odstřel problémových jedinců,tak aby si vlk nezvykal na nedotknutelnost jako bolševik na vládnutíJosef Valenta Něchov
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.5.2023 21:57 Reaguje na Josef Valenta
Nejásejte předčasně.
Odpovědět
Sl

Slovan

5.5.2023 09:28 Reaguje na Josef Valenta
Je to přesně tak, jak píšete. Vlk do naší krajiny patří. Patřil do ní vždy a vždy patřit bude. Eliminace problémových jedinců není nic proti jejich ochraně a myslím, že by s tím neměl být problém. Je potřeba chránit zejména populaci, ne jedince. Nicméně je nezbytné jasně odmítnout jakékoli návrhy extrémistů. Extrémistů s názory z 19. století, kteří by vlka z naší krajiny nejradši vystříleli. Návrat nejenom vlka, ale i rysa a medvěda do velké části Evropy je nepopiratelný a obrovský úspěch ochrany přírody. A ačkoli to přináší i některé výzvy, jsem přesvědčen, že je to řešitelné.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

5.5.2023 21:06 Reaguje na Josef Valenta
1*
Odpovědět

Iveta Černochová

5.5.2023 00:09
Farmáři by si měli chránit vhodnými prostředky stáda zvířat v ohradách a ne zabíjet divoká zvířata, jenom proto, že je to nejlevnější řešení. Je mi strašně líto, že první řešení finanční ztráty farmáře je zabít divoké zvíře, které se chová přirozeně a je součástí přírody. Zničíme vše, co je bezbranné a stojí nám v cestě za profitem. Jak dlouho tu vlci nežili.....
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.5.2023 00:35 Reaguje na Iveta Černochová
Kdy nám to paninko předvedete osobně, jak se to dělá, jak to má vypadat ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.5.2023 06:53 Reaguje na smějící se bestie
To byla móóóc nevhodná otázka směřovaná na zemědělce teoretika. Styďte se.
Odpovědět

Iveta Černochová

5.5.2023 00:09
Farmáři by si měli chránit vhodnými prostředky stáda zvířat v ohradách a ne zabíjet divoká zvířata, jenom proto, že je to nejlevnější řešení. Je mi strašně líto, že první řešení finanční ztráty farmáře je zabít divoké zvíře, které se chová přirozeně a je součástí přírody. Zničíme vše, co je bezbranné a stojí nám v cestě za profitem. Jak dlouho tu vlci nežili.....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.5.2023 00:45 Reaguje na Iveta Černochová
Zajímavé vidění bezbranného zvířete, kdy jediná vlčí smečka dokáže za měsíc pozabíjet desítky ovcí. A pokud jsou vlci bezbranní, jak byste označila jejich oběť, ty ovce?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.5.2023 07:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ono by postačilo , kdyby Černochové vlk roztrhal dítě . Ona by pak ronila slzy a my bychom jí poskytli útěchu, že "divoké zvíře se chová přirozeně a je součástí přírody" , takže na co si stěžuje.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.5.2023 08:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tam to je i o regionálním působení. Názorným příkladem je metanolová kauza. Když umírali lidi na metanol na Moravě, vše bylo v pohodě. Když umřel na metanol první pražák, stát vyhlásil prohibici.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.5.2023 20:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
..a že to Mirdovi Kaldovi trhalo srdce, ta prohibice..
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.5.2023 13:08 Reaguje na Iveta Černochová
Viděla jste výcvik služebních psů? Přeskočí 2,5 m plot. Takže ohrada musí být aspoň 2,5m vysoká, 0,5 m do země a z pletiva pro obory (dráty 6mm). Postavit obory kolem pastvin, naprosto neprůchodná krajina. Drahá, velmi drahá investice. Pastevečtí psi sami nestačí, musí být bača. To taky neobyčejně drahé. To ani ovce ani dotace nepokryjí. Neměla byste aspoň vy přispívat?
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

5.5.2023 22:45 Reaguje na Slavomil Vinkler
Přesně tak je to totální ekonomický nesmysl, to může chtít někdo kdo o chovu a malochovu ovcí ví akorát tak velký kulový, takový malochov je dnes v podstatě charitativní činnost a jeden takový zabijácký pes stojí víc než celé to stádo ovcí (a to nemluvím o provozních nákladech) před smečkou vlků stejně nemá šanci a kdo bude zodpovědný za to až takový pes zabije nějakého turistu ? Takové "dobré" rady od lidí co nikdy nic nechovali jsou jen a pouze bohapustá "propaganda" a utopie v jednom.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

5.5.2023 23:36 Reaguje na Slavomil Vinkler
„Pastevečtí psi sami nestačí, musí být bača.“

To není pravda, už i u nás hlídají psi bez bači. Např. u chovatele Zdeňka Krejčího. Pan Krejčí hospodaří v CHKO Český Ráj, nedaleko známé zříceniny hradu Trosky a má cca 120 ovcí a dvě desítky krav. Vlci v této oblasti zatím nejsou, ale považuje za důležité, aby k realizaci preventivních opatření docházelo ještě před jejich příchodem. „Už jsem zažil, když se dostane cizí pes do stáda a měli jsme dvanáct ovcí potrhaných. V případě vlků se obávám daleko větších následků“ vysvětluje Zdeněk Krejčí, proč se rozhodl k lepšímu zabezpečení svého hospodářství v předstihu. Chovatel se obrátil o radu na hnutí Duha a ti mu zpracovali projekt do 110. výzvy Operačního programu životní prostředí, v rámci nějž byla preventivní opatření na ochranu stád podpořena z 80 %.
Pan Krejčí pase v mobilních lankových ohradnících. Hlavním ochranným opatřením bylo však pořízení pasteveckých psů. Z DŮVODU TURISTICKÝCH STEZEK VEDOUCÍCH V BLÍZKOSTI PASTVIN padla volba na pyrenejského horského psa, plemeno málo agresivní vůči lidem a dodnes využívané k ochraně stád především ve Španělsku a Francii. Hnutí DUHA přivezlo chovateli osmitýdenní štěně přímo z pracovního chovu ve Španělsku, kde jeho rodiče stráží hospodářská zvířata po generace. Druhého psa si Zdeněk Krejčí pořídil z chovu v České republice (pes se narodil mezi jehňaty a jeho rodiče žili mezi ovcemi). Byly vytvořeny cedulky, které upozorňují procházející turisty na přítomnost pasteveckých psů. Výchova pasteveckých psů trvá minimálně rok, než pes dospěje a je schopný samostatné práce. Zatím fungují oba psi jako plnohodnotní hlídači rok a na pastvinách nedošlo k žádným konfliktům při kontaktu s cizími lidmi, kteří se pohybovali v jejich blízkosti. Psi je buď ignorovali nebo turisty na svou přítomnost z povzdálí upozorňovali štěkotem.
Zdroj: https://www.ochranaovci.cz/pod-troskami/
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.5.2023 20:15 Reaguje na Majka Kletečková
Mluvit o ochraně stáda před vlky v situaci kdy okolo žádní vlci nejsou je přinejmeněím úsměvné. Chce to počkat až to "zabezpečení" vyzkoušejí vlci. Otázkou je jestli se v případě negatívního výsledku o tom někdo doví nebo to zase bude pouze jedno stádo chovatele co si ho špatně zabezpečil?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.5.2023 09:38
Slibem nezarmoutíš, ale taky nic neuděláš. To je taktika dobrého politika
na VÝLETĚ do pohraničí. Vlci musí dojít až do vnitrozemí a teprve pak to
nebudou pouze ty sliby, ale činy. Pětičlenná komise pro posouzení činu
vlků při napadení ovcí je k ničemu. Na Jablunkovsku jsou jen ministáda
deseti ovcí, které nikdo nikdy nebude chránit pasteveckým psam a nebo u
nich celý den sedět v ohradě. Ani tu ohradu na úrovni plotu v kriminále
pro deset ovcí nikdo stavět nebude, protože se mu to nebude vyplácet.
Ministerstvo si musí ujasnit priority, zda hory s vlky bez ovcí a luk a nebo vlci a louky zarostlé náletovými dřevinami. Neexistuje nic mezi !!!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.5.2023 09:44 Reaguje na Břetislav Machaček
P.S.: Jasno v tom měli už naši předci od dob Karla IV s jeho zákonem
o zřizování "vlčích jam", až po císaře pána, který dovolil
lovit šelmy i chudině, aby netrpěla hladem po vybití ovcí
vlky. On totiž žádné odškodnění za zabité ovce nedával, ale
podporoval lov vlků a medvědů!
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

5.5.2023 22:53 Reaguje na Břetislav Machaček
Bohužel dokud vlci nebudou pobíhat po Praze a zabíjet v ulicích psí mazlíčky tak se tu asi nic nezmění (až potom si někdo pozdě uvědomí že ve městě je už střílet nelze) akorát že v té době tu už žádní chovatelé ovcí nebudou a místo bezva jehněčího budeme muset baštit "amarouny z 3D tiskárny" ...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.5.2023 11:41 Reaguje na Miloš Lesák
Můj kamarád chov ovcí po napadení vlky ukončil a z
louky se brzo stane náletový les. Před odchodem do
práce ovce vyhnal na louku a večer je sehnal do
chléva. Vlci přišli v pravé poledne, když byl v
práci a čekala ho doma hrůza. Měli tam vnoučka,
který z toho dostal šok a bojí se jít do lesa za
domem na borůvky. I tak se dnes žije v pohraničí
a pryč je idylická doba pastvin s ovcemi a děti
hrající si v lese. Rodiče se o malé děti bojí,
protože vlk v poledne mezi domy je plachá šelma?
Není nad teorie zaměstnanců AOPK a aktivistů !!!
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

5.5.2023 22:38
Vlci mají jako vrcholoví predátoři v přírodě své důležité místo a do naší krajiny jednoznačně patří, jen člověk jim odvykl. Pro chovatele představují vlci hlavně náklady navíc, protože musejí svá zvířata lépe zabezpečit.

Největšímu odporu zřejmě čelí vlk na Broumovsku, problémy s důslednějším zabezpečením zvířat mají asi také v Beskydech, v ostatních vlčích oblastech situace tak vyhrocená není. I v nich sice žijí chovatelé, kteří z vlka nadšení nejsou, ale mám dojem, že většina chovatelů si koexistenci s vlkem dokáže představit.
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

5.5.2023 23:01 Reaguje na Majka Kletečková
Ano v přírodě, ale tady už dávno žádná taková příroda není, tady dnes žijeme v podstatě už v takovém jednom velkém městě, příroda pro vlky je možná dnes ještě tak někde v Kanadě nebo na Sibiři tam je pro ně dost místa a tam taky patří ale v takovéhle urbanizované a hustě osídlené krajině už pro ně jednoduše dnes není místo.
Odpovědět
Sl

Slovan

6.5.2023 16:55 Reaguje na Miloš Lesák
Typický názor člověka, který je zaslepen sám do sebe. Pokud zde není prostor pro vlky, pak by tu neměl být prostor ani pro jeleny nebo divočáky. Ale je! A je ho dost! Co asi tak mají říkat v Indii, kde žijí nejenom vlci, ale i tygři, levharti, medvědi, dhoulové nebo sloni, nosorožci, gaurové apod.? V zemi, se skoro 4x vyšší hustotou zalidnění tyto druhy prosperují! Chápete ten paradox? Chudí Indové to zvládají (byť to taky není bez problémů a konfliktů s lidmi), ale bohatí Češi budou neustále brečet kvůli vlkovi - který navíc neohrožuje lidské zdraví. Můžeme se bavit maximálně o únosném počtu, rozhodně ale ne o vystřílení druhu z naší přírody.
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

7.5.2023 19:55 Reaguje na Slovan
Naštěstí nejsme v Indii kde se lidé dožívají průměrně pouze 35let, ale v Čechách kde když se tu naposledy vyskytovali vlci žilo o 2/3 lidí méně než dnes a stejně se tehdy škodné zbavili protože jim brala jejich obživu, a ti Indové by se jí bezpochyby rádi zbavili také pokud by nebyli tak chudí že si nemůžou ani pořídit pušku.
Odpovědět
Sl

Slovan

8.5.2023 08:56 Reaguje na Miloš Lesák
Hm, ne. Průměrná doba dožití v Indii je dnes dvojnásobná, než tvrdíte vy, tedy 70 let. Škodná neexistuje, je to pouze konstrukt “lidové myslivosti”. S tím na mě nechoďte. Indové určitě nejsou tak chudý národ, jak si evidentně myslíte. Krom toho existují i jiné způsoby, třeba drátěná oka, která nestojí takřka nic. Přesto se tam těm zvířatům daří a jejich populace dokonce rostou. Taková je realita, pane.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

5.5.2023 22:40
Dobře, že existuje státní podpora zemědělcům, kteří nově musejí investovat do zabezpečení stád. Na dotace dosáhnou bez obtíží jen velkochovatelé s tisíci ovcí či koz nebo už došlo ke snížení minimální částky, o kterou lze žádat, aby na ni dosáhli I drobní farmáři? Kolik chovatelů čerpalo prostředky na pořízení elektrického oplocení, přesouvatelných košárů (ohrad) nebo pasteveckých psů? Uvítala bych na ekolistu článek na téma nastavení dotací a jejich využívání.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.5.2023 11:55 Reaguje na Majka Kletečková
Budiž před vlky život ovcí ochráním plotem, ale co stres, který
při tom kroužení smečky kolem ohrady ovce zažívají? Zmateně
pobíhají po ohradě, tlačí se k sobě, bahnice ztrácejí mléko pro
jehňata a k dojení. To vám nevadí, když pak mají záněty mléčných
žláz? Vám jako ženě nevadí jak ty ovčí matky trpí stresem ztrátou jehňat a nebo když ostatní ovce přihlížejí trhání svých druhů?
Asi jste nikdy na vlastní oči ten masakr pro zábavu neviděla. Ano pro ZÁBAVU, protože na ukojení hladu by celé smečce stačil jeden
kus! V tom je vlk škodnou stejně jako liška, které nestačí jedna
slepice, ale zakousne a odnese jich za noc deset, nebo kuna, která
je pouze zakousne a nechá ležet. Proto se jim říká škodná, protože
neloví z hladu, ale pro zábavu a z chamtivosti. No a lidé, kteří
fandí takové škodné jsou škodnou pro lidskou společnost!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist