https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hmyzem-roku-2023-je-kovove-leskly-tesarik-pizmovy-z-krajiny-pomalu-mizi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hmyzem roku 2023 je kovově lesklý tesařík pižmový, z krajiny pomalu mizí

20.4.2023 16:42 | PRAHA (ČTK)
Tesařík pižmový je snadno rozpoznatelný druh - jako ostatní tesaříci má dlouhá tykadla a dlouhé nohy, je také silně kovově zbarven, nejčastěji zeleně, modře či s nachovými nádechy.
Tesařík pižmový je snadno rozpoznatelný druh - jako ostatní tesaříci má dlouhá tykadla a dlouhé nohy, je také silně kovově zbarven, nejčastěji zeleně, modře či s nachovými nádechy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hmyzem letošního roku je tesařík pižmový, kovově, většinou zeleně, lesklý a pronikavě vonící brouk. Podle zástupců České společnosti entomologické (ČSE), která kampaň s názvem Hmyz roku vyhlašuje, žije poměrně skrytě a potkat jej ve volné přírodě vyžaduje určitou dávku štěstí. Podle vědců žije stále na většině území Česka, z krajiny pomalu ale jistě mizí, a to jak početností, tak i množstvím lokalit výskytu. ČSE tak vyzývá veřejnost k procházkám do přírody a k účasti na mapování tohoto druhu, sdělil Michal Andrle z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.
 

Cílem kampaně, kterou ČSE vyhlašuje od roku 2021, je představit široké veřejnosti zajímavého zástupce hmyzu a přispět tak k jeho poznání a ochraně. Loni byl hmyzem roku cvrček polní, druh typický především pro teplejší oblasti Česka, a předloni ohrožený motýl jasoň dymnivkový.

Populace tesaříka pižmového podle entomologů za poslední dobu ubyla dost dramaticky na to, aby se dostal na seznam ohrožených druhů. Důvodem ohrožení je podle nich ztráta vhodných míst pro jeho vývoj, především dříve běžných hlavatých vrb, které sloužily jako zdroj palivového dříví, letniny pro dobytek a proutí na košíky. Právě v nich se tesaříku pižmovému dříve velmi dařilo. "Dnes ale vrbové proutí ani letnina nejsou skoro potřeba. Hlavaté vrby, tradiční to součást české kulturní krajiny, proto mizí - a spolu s nimi i vhodné prostředí (nejen) pro tesaříky pižmové," uvedli zástupci ČSE.

Tesařík pižmový je snadno rozpoznatelný druh - jako ostatní tesaříci má dlouhá tykadla a dlouhé nohy, je také silně kovově zbarven, nejčastěji zeleně, modře či s nachovými nádechy. Dospělí jedinci se vyskytují od konce května do září, nejvíce v červenci a srpnu. Veřejnost se může zapojit do mapování tesaříka pižmového prostřednictvím webové aplikace iNaturalist, nálezy s fotodokumentací je však možno odevzdávat také Agentuře ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR) prostřednictvím aplikace BioLog, případě e-mailem na sekretariát entomologické společnosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jakub Graňák

Jakub Graňák

21.4.2023 07:04
Ještě před dvěma dekádama poměrně běžný druh...
Odpovědět
ZH

Zbyněk Hoták

21.4.2023 20:36
Když jsem byl malý kluk, na zahradě nám dospělí brouci ujídali přezrálé maliny, zároveň se tam pářili, bývalo jich tam klidně osm. V posledních letech už vídám jen občas nějakého jednotlivce.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist