https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/houba-rostouci-v-ovzdusi-s-alkoholem-trapi-lidi-v-okoli-destilerky-jack-daniel-s
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Houba rostoucí v ovzduší s alkoholem trápí lidi v okolí destilérky Jack Daniel's

6.3.2023 10:55 (ČTK)
Houba, které svědčí alkoholové výpary, je známá nejméně od roku 1870, kdy ředitel sdružení francouzských výrobců lihovin Antonin Baudoin pozoroval šířící se "saze" na zdích destilérek ve francouzském Cognacu. Ilustrační foto
Houba, které svědčí alkoholové výpary, je známá nejméně od roku 1870, kdy ředitel sdružení francouzských výrobců lihovin Antonin Baudoin pozoroval šířící se "saze" na zdích destilérek ve francouzském Cognacu. Ilustrační foto
Foto | Shadle / Wikimeda Commons
Houba, které se daří v okolí palíren a skladů se sudy s alkoholem, trápí obyvatele malého města v americkém Tennessee. Hnědé, plíseň připomínající houbě s latinským jménem Baudoinia compniacensis, lidově známé jako "whiskey fungus" (whiskey houba), se daří v ovzduší s alkoholovými výpary. Porůstá stromy, auta, domy i zahradní nábytek. Jedna žena žijící nedaleko destilérky Jack Daniel's se kvůli jejímu šíření rozhodla soudit s okresem Lincoln County, píše list The New York Times.
 

Jack Daniel's v okrese s asi 35 000 obyvateli doposud postavil šest skladů pro sudy na zrání whiskey a staví sedmý. Lihovar také podle mluvčí Donny Willisové nyní žádá okres o změnu územního plánu v místě, kde by mohlo stát šest dalších skladů. Podle analýzy z minulého roku by příjmy za pronájem všech pozemků Lincoln County přinesly dohromady ročně až milion dolarů (asi 22 milionů korun), přičemž okres pro poslední účetní rok schválil výdaje v objemu 15 milionů dolarů (asi 332 milionů korun).

Christi Longová, majitelka místního sídla z roku 1900, které pronajímá pro svatby a další akce, žalovala okres Lincoln County už v lednu s tím, že sklady whiskey v okolí jejího majetku nemají všechna potřebná povolení. V případě jednoho skladu ve výstavbě jí tehdy soudce dal za pravdu a zrušil stavební povolení do chvíle, než Jack Daniel's potřebná povolení získá.

Melvin Keebler, generální ředitel destilérky Jack Daniel's, v prohlášení uvedl, že společnost jedná "v souladu se všemi místními, státními i federálními nařízeními, co se týče projektování, stavby i potřebných povolení pro své sklady". "Jsme odhodláni chránit životní prostředí i bezpečnost a zdraví našich zaměstnanců a sousedů," řekl Keebler.

Longová i její manžel Patrick nicméně řekli NYT, že houba se šíří po jejich nemovitosti, porůstá měděnou střechu i stěny, kovovou bránu, obrůstá magnólie v zahradě i nedaleké dopravní značení.

"Ta houba je teď na steroidech. Dokud si Jack Daniel's nenainstaluje vzduchovou filtraci na své sklady, které jsou asi 200 metrů odsud, bude to tu všude černé jak uhel," prohlásila Longová.

Houba, které svědčí alkoholové výpary, je známá nejméně od roku 1870, kdy ředitel sdružení francouzských výrobců lihovin Antonin Baudoin pozoroval šířící se "saze" na zdích destilérek ve francouzském Cognacu. Podle dnešních poznatků alkohol houbu mimo jiné vybavuje odolností vůči změnám počasí, a tedy i teplým létům v Tennessee.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

rl

rýpal lesní

7.3.2023 05:30
Je potřeba zavést prohibici a pak zmizí nejen houba, ale i nasáté houby :-)<rl>
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.3.2023 09:19 Reaguje na rýpal lesní
To už tady bylo. Výsledkem v Americe bylo to, že se na prohibici neskutečně napakovala mafie, stát přišel o šílené prachy kvůli nevybraným daním a díky černým palírnám by houba prosperovala i nadále.
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

14.3.2023 11:22
My v okolí žádnou destilérku nemáme a stejně tu máme houbu, konkrétně plíseň. Jak venku na zahradě, tak i doma. Přes zimu je to boj. Obzvlášť, když nemrzne a je pořád takto sychravo. Snažím se doma větrat, ale pouštím si domů akorát další vlhko. V kombinaci s teplem to jsou ideální podmínky pro plíseň, takže mi nezbývá nic jiného, než si do zásoby kupovat protiplísňové prostředky z https://www.obnova.cz/protiplisnove-pripravky/ a hlídat výskyt plísně a likvidovat ji.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist