https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hrabosu-na-polich-na-lounsku-ubylo-letos-jich-vsak-mozna-bude-vic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hrabošů na polích na Lounsku ubylo, letos jich však možná bude víc

17.3.2021 00:57 | PERUC (ČTK)
Hrabošů na polích na Lounsku díky mrazům ubylo, část z nich však zachránil sníh, kvůli kterému mrazy nepronikly hlouběji pod zem. Podle Tomáše Jonáše, předsedy představenstva zemědělského družstva Peruc, jich letos může být daleko víc. Řekl to ČTK.
 

"V roce 2020 v předjaří to bylo daleko lepší, protože výskyt hrabošů byl v normálním stavu a rozmnožení přišlo až na konci dubna," uvedl Jonáš. "V dnešních dnech, kdy se podíváme na pole, je ten výskyt vyšší," doplnil. Prognózy pro letošní rok podle něj příliš slibně nevypadají, hraboši ale mohou ještě onemocnět, případně by mohly pomoct deště.

Loni přišli někteří zemědělci na severu Čech až o 80 procent úrody, Peruc eviduje třicetiprocentnní ztrátu. Družstvo hospodaří na 1855 hektarech a pěstuje například pšenici, jarní ječmen či řepku. O tom, že by se kvůli hrabošům a předešlým suchým rokům uchýlili zemědělci pouze k chovu, Jonáš neuvažuje. "My chov máme také, máme ve výkrmu býky, zbytek prasat, ale bohužel živočišnou výrobu decimují ceny, které nám platí odběratelé," řekl předseda.

S ohledem na úrodu ohroženou přemnoženými hraboši Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský zemědělcům povolil plošné použití přípravku na hubení těchto zvířat. Než ho ale zemědělci stihli použít, zakázala to Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK), a to včetně aplikace do nor kvůli výskytu chráněného ptactva. Jonáš uvedl, že část polí se v této oblasti nacházela. Zemědělec proto AOPK požádal o náhradu škod ve výši deseti milionů korun.

Peruc s jarními prácemi teprve začíná, čeká na lepší počasí. "Je předjaří, takže aktivita je zatím nízká. Udělalo se regenerační přihnojení, to jsme využili jarní mrazíky, které byly minulý týden. Teď je v podstatě na polích ještě klid a čekáme, až jaro propukne naplno a pustí nás do práce," řekl Jonáš. Dodal, že díky zimě bohaté na srážky se doplnila spodní voda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist