https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradec-rozsiri-trideni-lidem-da-tasky-na-papir-plast-a-sklo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradec rozšíří třídění, lidem dá tašky na papír, plast a sklo

8.2.2018 09:45 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Distribuci speciálních barevných tašek, do nichž budou lidé doma třídit, radnice zahájí v příštím týdnu ve vybraných ulicích Labské Kotliny a Pražského Předměstí. V oblasti také přibudou nádoby na tříděný odpad, do kterých budou lidé odpad z tašek sypat. / Ilustrační foto
Distribuci speciálních barevných tašek, do nichž budou lidé doma třídit, radnice zahájí v příštím týdnu ve vybraných ulicích Labské Kotliny a Pražského Předměstí. V oblasti také přibudou nádoby na tříděný odpad, do kterých budou lidé odpad z tašek sypat. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Radnice stotisícového Hradce Králové připravila další projekt, který má zvýšit třídění odpadu. Lidem ve vybraných čtvrtích s bytovými domy město rozdá speciální tašky na třídění papíru, plastů a skla. Včera to řekl mluvčí radnice Petr Vinklář. Nynějším krokem město navazuje na předloni zavedený systém třídění, kdy lidé z rodinných domů dostali možnost třídit plasty a papír přímo doma do zvláštních popelnic.
 

Distribuci speciálních barevných tašek, do nichž budou lidé doma třídit, radnice zahájí v příštím týdnu ve vybraných ulicích Labské Kotliny a Pražského Předměstí. V oblasti také přibudou nádoby na tříděný odpad, do kterých budou lidé odpad z tašek sypat. Následující rok bude vše pokračovat zatím ve zkušebním režimu, po vyhodnocení radnice rozhodne o případném rozšíření do dalších čtvrtí.

Pro první vlnu projektu město pořídilo 2000 sad tašek za asi 120.000 korun. Tašky jsou skladné, vyrobené jsou z omyvatelných materiálů. O možnosti si vyzvednout sadu tašek město lidi informovalo letáky do schránek.

Zástupci města věří, že třídění do tašek v budoucnu přispěje ke zvýšení podílu vytříděného odpadu na hradeckých sídlištích. "Cílem je postupně snižovat množství nevyužitelného odpadu, který je jinak nutné ukládat na skládkách," uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09). Připomněl, že v roce 2024 skončí možnost skládkovat využitelné odpady.

Předloni zavedený systém třídění do zvláštních popelnic v lokalitách rodinných domků město hodnotí jako úspěšný. "Podíl nevytříděného komunálního odpadu v dotčených částech města klesl až na polovinu," uvedl Vinklář.

Město a odpadová společnost Hradecké služby chtějí osvětou a propagací dál přesvědčovat lidi k lepšímu třídění. Právě třídění by mělo při očekávaných rostoucích poplatcích za skládkování pomoci udržet ceny za vyvážení popelnic bez větších změn. Letos činí základní roční platba za vyvážení odpadů v Hradci Králové 500 korun za dospělého, poplatek je stejný od roku 2008.

Na poplatcích za popelnice město ročně vybere asi 36,5 milionu korun, dalších asi 11 milionů korun získává od společnosti Ekokom za třídění obalových odpadů. Vybrané poplatky ale zdaleka nepokrývají náklady na svoz a likvidaci odpadů ve městě, radnice systém dotuje ze svého rozpočtu. Celkové náklady na odpady by měly letos činit asi 83 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Škrdla

8.2.2018 16:16
Ta demonstrační fotka se moc nepovedla. Proložky od vajíček nepatří do tříděného papíru a ta role co drží v ruce asi taky ne. Některý papír (např. proložky nebo ruličky od toaletního papíru) se vyrábí z už několikrát recyklovaného papíru a je tvořen tak krátkými vlákny, že už se více nedá recyklovat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist