https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradecky-kraj-rozdeli-na-dotacich-21-8-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradecký kraj rozdělí na dotacích 21,8 milionu Kč

5.5.2020 00:08 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Královéhradecký kraj rozdělí mezi 161 žadatelů v šesti dotačních programech regionálního rozvoje celkem 17,3 milionu korun. / Ilustrační foto
Královéhradecký kraj rozdělí mezi 161 žadatelů v šesti dotačních programech regionálního rozvoje celkem 17,3 milionu korun. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Královéhradecký kraj podpoří v roce 2020 projekty v kapitolách regionální rozvoj, životní prostředí a zemědělství celkovou částkou 21,8 milionu korun. Další dotační programy týkající se regionálního rozvoje v celkové výši 19 milionu korun letos vyhlásí. Včera o tom rozhodli krajští zastupitelé.
 

Zastupitelstvo na předchozím zasedání 20. dubna dotace neschválilo, proti byli i někteří členové krajské koalice. Argumentovali tím, že za současné mimořádné situace kolem pandemie koronaviru je potřeba nejdříve přezkoumat jednotlivé kapitoly krajského rozpočtu.

"Jsem přesvědčen, že čtrnáctidenní posun v odsouhlasení uvedených dotačních aktivit neohrozilo účel ani realizaci projektů, na které jsou určeny. Ale až po revizi jednotlivých kapitol krajského rozpočtu jsme tak mohli učinit s vědomím, že čerpání těchto finančních prostředků zásadně neohrozí strategické investice kraje," uvedl náměstek hejtmana Martin Červíček (ODS).

Kraj rozdělí mezi 161 žadatelů v šesti dotačních programech regionálního rozvoje celkem 17,3 milionu korun. Dotace půjdou například na obnovu hasičské techniky dobrovolných hasičů, pořízení územních plánů obcí, na podporu venkovských prodejen nebo na obnovu místních částí obcí.

Kraj v letošním roce podpoří projekty v kapitole životní prostředí a zemědělství celkovou částkou 4,5 milionu korun. Částku rozdělí mezi 35 žadatelů v pěti dotačních programech, které se týkají zadržování vody v krajině, ochrany přírody a krajiny, včelařství, propagace zemědělství a místní produkce a environmentálního vzdělávání.

Kraj letos vyhlásí čtyři nové dotační programy v oblasti regionálního rozvoje, pro které je vyčleněno 19 milionů korun. Jde například o podporu nákupu automobilů a výstavbu hasičských zbrojnic dobrovolných hasičů, budování dálkových cyklotras nebo dotační program pro drobné podnikatele v kultuře.

Královéhradecký kraj čeká kvůli pandemii koronaviru koncem roku výpadek daňových příjmů ve výši půl miliardy korun. Letošní rozpočet kraje čekají škrty. V rozpočtu pro letošní rok si kraj naplánoval meziroční zvýšení investic z 1,3 na 1,5 miliardy korun. Hlavně chtěl investovat do škol, nemocnic, domovů pro seniory a silnic. Daňové příjmy kraje měly letos přesáhnout 4,6 miliardy korun. Celkové příjmy kraje měly být pět miliard korun.

Krajskou koalici tvoří ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist