https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradecky-kraj-vyplatil-za-skody-po-vlcich-trikrat-vic-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradecký kraj vyplatil za škody po vlcích třikrát víc než loni

6.11.2019 00:17 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Královéhradecký kraj vyplatil letos chovatelům hospodářských zvířat na náhradách škod způsobených vlky 1,85 milionu korun. / Ilustrační foto
Královéhradecký kraj vyplatil letos chovatelům hospodářských zvířat na náhradách škod způsobených vlky 1,85 milionu korun. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Královéhradecký kraj vyplatil letos chovatelům hospodářských zvířat na náhradách škod způsobených vlky 1,85 milionu korun. Je to třikrát více než loni. Za celý loňský rok hradecký kraj vyplatil na náhradách 522.000 korun. Škody po vlcích chovatelům kompenzuje od roku 2016, sdělili včera zástupci hejtmanství. V posledních dvou letech se přitom počet ztrát v hradeckém kraji drží přibližně na stejné úrovni. Letos kraj vyřídil 27 žádostí.
 

"Chovatelé se naučili o peníze žádat, stáda mají také lépe zabezpečená. Zároveň je více chovatelů, kteří splňují podmínky pro to, aby náhradu dostali," řekl Jiří Klemt z kanceláře hejtmana.

Nejvíce útoků je hlášených z Broumovska a Trutnovska. Jeden z posledních útoků vlků na Broumovsku je ze 17. října. Ve Vernéřovicích vlci usmrtili čtyři ovce a další zranili.

Zoolog Správy CHKO Broumovsko Petr Kafka odhadl letošní počet napadených hospodářských zvířat na 100, tedy srovnatelný počet jako loni. "Vyšší vyplacená částka je způsobena také tím, že se proplácí zřejmě důsledněji a že letos je více napadených telat, která jsou dražší než ovce. Také je tam započítáno hodně ovcí s mléčnou produkcí, sazba je u nich vyšší," řekl Kafka.

Podle starosty Vernéřovic Tomáše Havrlanta výše vyplacených náhrad souvisí také s "politikou státu", která má vést ke snížení odporu chovatelů proti vlkům. "Než jsme se do toho vložili, tak se v podstatě platila jen cena masa. Teď jsou náhrady více odpovídají skutečným škodám," řekl Havrlant. Patří k nespokojeným farmářům z Broumovska, kteří zažalovali stát. U českých soudů se domáhají toho, aby ministerstvo životního prostředí připravilo návrh změny zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby mohl být počet vlků snížen. U nižších soudních instancí neuspěli.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje letos eviduje kromě 27 vypořádaných žádostí dalších deset žádostí o náhradu škody za více než 320.000 korun. "V letošním roce tak za náhradu škod vyplatíme více než dva miliony korun," uvedl radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Karel Klíma (KDU-ČSL).

První smečka v hradeckém kraji po 250 letech byla zaznamenána roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování. Od té doby každoročně v regionu vlci vyvádějí mladé s tím rozdílem, že jádrová oblast smečky se postupně přesunula více na západ do Vraních hor na Trutnovsku, která na Broumovsko navazuje. V létě zaznamenala fotopast ve Vraních horách dvě letošní vlčata. Teritorium smečky, která čítá podle odhadů pět až sedm vlků, se táhne od Teplic nad Metují v západní části Broumovska až po východ Krkonoš.

V širší oblasti česko-polského pohraničí mezi Orlickými horami a Krkonošemi žije ale ještě jedna vlčí smečka, ta má jádrovou část teritoria v Národním parku Góry Stolowe v Polsku. Její členové jsou pozorováni nejčastěji v okolí Broumovských stěn. I tato smečka letos vyvedla vlčata. V severním pohraničí Královéhradeckého kraje a na přilehlém území Polska tak žije podle odhadů ve dvou smečkách okolo 15 vlků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

6.11.2019 07:33
Je třeba neustále opakovat, že tyto náklady by měly nést osoby a organizace, které proti vůli naprosté většiny občanů zavádějí do naší kulturní krajiny nebezpečná zvířata.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

6.11.2019 09:55 Reaguje na Jan Šimůnek
Ubohost a hloupost takových jako jsi ty, je mnohem nebezpečnější než jakékoliv zvíře...
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.11.2019 19:26 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Milý pane Kašpárku, pokud provozuji nějaké zájmové aktivity, tak je provozuji takovým způsobem, abych neomezoval a nepoškozoval druhé lidi. Pokud něco takového (hlavně to poškození) nemohu vyloučit, tak musím být připraven na to, že způsobenou škodu okamžitě a ze svého zaplatím. Když třeba jako letecký modelář někomu rozfláknu okno. A pokud bych provozoval model, který může způsobit větší škody, tak jsem holt buď milionář, nebo se pojistím.

Čili za ideální považuji, že pokud vlci a další škodná někomu zabijí chovaná zvířata, tak to lidé, kteří mají pouštění škodné do naší kulturní krajiny za koníčka (protože žádný jiný význam to nemá), jednoduše zaplatí ze svého, a ne aby ta škody řešil stát z daní plošně vybraných od všech občanů. Případně, že se na tu náhradu škod komerčně pojistí. Pochopitelně, za své (nebo ať si najdou nějaké sponzory, ale ať to nejde přes státní kasu).

Za hlavní problém tedy považuji skutečnost, že ekologové nejsou ochotni nést odpovědnost za škody, které nadělají a k těm škodám ještě přidávají okrádání všech občanů. Což je špatné ze dvou důvodů:
1. To okrádání jako takové
2. To, že nám zde vyrůstá tlupa bohorovných fracků, neschopných a neochotných se zodpovídat za důsledky toho, co dělají, a zvyklých, že škody jimi způsobené vždy "někdo" zaplatí.
Odpovědět
Anyr

Anyr

6.11.2019 12:28 Reaguje na Jan Šimůnek
"Náklady na léčbu pacientů s rakovinou vzrostly za pět let o dvacet procent, loni to bylo již zhruba 20 miliard korun."
"Například léčba pacienta s rakovinou tlustého střeva v pokročilejším stadiu stojí ročně kolem milionu korun."

Jsem tedy buď pro zákaz alkoholu, uzenin, červeného masa, tabáku a podobných věcí, nebo pro to, aby si to pacienti hradili sami, když se neumí chovat, a nebrali to ze společné kasy. :)

Řekl bych totiž, že vypouštění vlků (a medvědů a tygrů a koček a nevím čeho všeho, co se na světě vypouští do přírody) není ani zdaleka tak nebezpečné a nákladné jako to, že se mezi lidi vypouští alkohol, tabák a masné výrobky.
Co tedy začít nejdříve s tím větším zlem? :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.11.2019 19:14 Reaguje na Anyr
Problém vidím v tom, že u konkrétního pacienta nejste s to exaktně stanovit, zda a který z rizikových faktorů mu ten nádor vyvolal (pokud vůbec něco z toho).

Druhou věcí je, že mnohé z těch vztahů jsou jen zprostředkované a skutečným příčinným faktorem je tam něco jiného. Navíc u toho kolorektálního karcinomu nejsou zcela v souladu retrospektivní a prospektivní studie (což je docela průšvih). Patrně spousta těch faktorů působí skrze střevní mikrobiom jemuž zatím moc dobře nerozumíme.

Tabák a alkohol máte navíc zdaněné takovým způsobem, že pokud by ty peníze stát nerozházel za pitomosti, tak by to bohatě mohlo fungovat podobně jako havarijní pojistka nebo povinné ručení pro řidiče.
A pokud by se podařilo stejně zdanit ty, kdo ty vlky (a další škodnou) do naší kulturní krajiny pouštějí, aby se z toho hradily škody, které ta škodná nadělá, tak by bylo vše OK. Jen by se časem musela doladit trestní odpovědnost, protože dříve nebo později ta škodná někoho zabije, nejspíš nějaké děti. A někdo by měl jít v takovém případě sedět dřív, než narostou mezi občany nějaké lynčovací nálady.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.11.2019 11:39
Mě by jen zajímalo, proč naši předci vlky vyhubili. Že by to byli takoví negramoti, nechce se mi zdát. Dále- jak budou vlčí smečky vakcionovány proti vzteklině, je to stejné jak u lišek?
Odpovědět
ME

Martin Enderes

6.11.2019 12:34
Dobry den,pacient plati zdravotni pojisteni a Dane.
Odpovědět
Anyr

Anyr

6.11.2019 12:39 Reaguje na Martin Enderes
Tak si zkus spočítat, co všechno se z toho platí - od silnic a chodníků přes osvětlení, policii, hasiče až po platy politiků - mrkni i na náklady pojišťoven na čím dál nemocnější lidi. Kolik asi pak zbývá na lidskou nezodpovědnost, aniž by to pak zaplatila většina těch zodpovědnějších (nebo bohužel šťastnějších).
Nebo si fakt dnes ještě někdo myslí, že těch pár korun, co za svůj život dá vládě a pojišťovnám, může opravdu spravedlivě něco zaplatit? :)
Fakt buďte rádi že tenhle stát funguje sociálně - kdyby to bylo jako v USA, tak se skoro všichni Češi chovají mnohem zodpovědněji a opatrněji. Ne tak sobecky, že to za ně někdo zatáhne. :)
Odpovědět
ME

Martin Enderes

6.11.2019 12:58 Reaguje na Anyr
Mily Pane,vlk a jine selmy za urcitych podninek nejsou problem.Bohuzel pravidla souziti s Nima nastavujou Pomatenci s Hnuti Duha a Aopk,kteri po vyletu do Nemecka a Spanelska jsou nejvetsi odborniky na prevenci.Bohuzel takove vylety platime my s nasich Dani.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.11.2019 19:30 Reaguje na Anyr
Budete se divit, ale vybrané zdravotní pojištění opravdu pokrývá léčebné a preventivní úkony, které se ve zdravotnictví provádějí pojištěným osobám. Jsou tam různé drobné nedostatky a problémy, ale stát v podstatě dotuje jen nepojištěné osoby, kterých je relativně málo (naštěstí) a platí pojištění za děti, studenty a další nevydělávající osoby.
Odpovědět
ME

Martin Enderes

6.11.2019 19:48
A co ovcak,na to?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist