https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-snizit-globalni-oteplovani-na-1-5-stupne-celsia-je-stale-mozne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA: Snížit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia je stále možné

27.9.2023 01:55 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rekordní nárůst technologií čisté energie, včetně solárních panelů a elektromobilů, znamená, že je stále možné omezit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia. Svět ale do začátku příštího desetiletí bude muset zvýšit investice do přechodu na čistší energii na téměř 4,5 bilionu dolarů (103,5 bilionu Kč) ročně z 1,8 bilionu USD očekávaných v letošním roce. Ve své zprávě to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
 

Teploty letos dosáhly rekordních hodnot a celosvětové průměry jsou přibližně o 1,1 stupně Celsia vyšší ve srovnání s předindustriálním průměrem. Pařížská dohoda v roce 2015 stanovila jako cíl udržet nárůst globální teploty pod dvěma stupni Celsia a zároveň usilovat o jeho omezení na 1,5 stupně, aby se zabránilo nejzávažnějším důsledkům, jako jsou sucho, záplavy a zvýšený výskyt požárů.

IEA ve své aktualizaci plánu k dosažení takzvané čisté nuly nazvaného Net Zero Roadmap uvedla, že nárůst kapacity solární energie a prodeje elektromobilů od roku 2021 je v souladu s cíli. Stejně jako infrastrukturní plány v obou oblastech. Je však potřeba vynaložit ještě větší úsilí, neboť do roku 2030 je nutné ztrojnásobit globální kapacitu obnovitelných zdrojů, zdvojnásobit energeticky účinnou infrastrukturu a zvýšit prodej tepelných čerpadel a využití elektromobilů.

Plán Net Zero Roadmap navrhuje scénáře pro dosažení takzvané čisté nuly do poloviny století.

IEA vyzvala i ke snížení emisí metanu do roku 2030 v energetickém sektoru o 75 procent. To by podle odhadů stálo 75 miliard USD, tedy jen dvě procenta čistého zisku, který v roce 2022 vykázal ropný a plynárenský průmysl.

Cesta k čisté nule bude také vyžadovat spravedlivý přechod, který zohlední podmínky v jednotlivých zemích, upozornila IEA. Bude vyžadovat, aby vyspělé země dosáhly čisté nuly dříve než rozvojové. Politici, kteří mají na paměti krizi životních nákladů a usilují o znovuzvolení, navzdory letošnímu extrémnímu počasí ustupují od klimatických závazků.

"Vlády musejí vzhledem k rozsahu dané výzvy oddělit klima od geopolitiky," uvedl ředitel IEA Fatih Birol


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AN

Aleš Nebáznivý

27.9.2023 07:09
Hurá stavět všude na zelené půdě můžeme dál. Spasí nás tepelná čerpadla a elektromobily.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.9.2023 08:32 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Já bych nebyl takový optimista. Vypadá to, že budeme mít daleko horší starosti vzniklé vývojem světa.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 20:19 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nebudeme, klimatická tragédie je naprosto dominantní už teď. Jedině, že by v debilním mužikistánu někomu řóchlo v koblize...
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.9.2023 09:10
To si jako někdo myslí, že globální dekarbonizace je v podstatě jen o uvalení obrovských částek ze státních rozpočtů do vylobovaných zelených technologií...

Takový plán se splní právě z poloviny. Peníze se utratí a globální dekarbonizace nenastane.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 20:20 Reaguje na Jiří Svoboda
Zatím to ve vyspělých zemích jede celkem úspěšně.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.9.2023 21:55
Naštěstí existují státy, kde podobným nesmyslům neobětují svůj rozvoj. Pak slouží jako místa pozitivní deviace, která nám ukazují, že jdeme špatným směrem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 20:21 Reaguje na Richard Vacek
Koho máte na mysli? Doufám, že ne cha cha Rusko?
Odpovědět
va

vaber

28.9.2023 08:18
líbí se mi ,jak to mají odborníci spočítané na desetinku,
že je někde 50°C jim nevadí ,
dnes máme zvýšení 1,1°C a chceme dosáhnout omezení na 1,5°C ,
tím se vyhneme všemu, jako je sucho, požáry, záplavy,
no sucho máme velké už dnes,lesy hoří po celé planetě a záplavy nejsou žádný problém pro život na planetě,
jedině ,že by přišla potopa světa ,ale na tu asi chybí voda,nebo by musela začít téci z oceánů do kopce
Odpovědět
RV

Richard Vacek

28.9.2023 15:38 Reaguje na vaber
Jak postupuje klimatická katastrofa sleduji na stránkách FAO. Zkuste to taky. Zatím to vypadá tak, že katastrofální stav planety vede k tomu, že produkce potravy roste rychleji, než počet lidí (množství kcal/osobu a den a i hmotnost proteinů na osobu a den rostou). A to neroste obdělávaná plocha, dokonce na stále větší části se pěstují technické plodiny.
Jestli má nějak takto vypadat klimatický armagedon, tak to zase nevypadá tak špatně:
https://www.fao.org/faostat/en/#data/FBS/visualize
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 20:23 Reaguje na Richard Vacek
Klimatická katastrofa přece není o současné produkci potravin...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 20:26 Reaguje na vaber
Globální teplota +1.1°C je ještě v pohodě, to znamená jen to, co popisujete. +1.5 bude výrazně horší a dva stupně bude dost katastrofa i pro nás. Přitom to nemůžeme na tom zabrzdit ani teoreticky. Zajímavé je, že ropáčci trpí nerozborným nechumelismem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 20:18
Pánové z IEA jsou asi postiženi nezřízeným optimismem. Nevím, jak přišli na to, že když se srazí třeba na polovinu emise CO2, že se přestane oteplovat. Má to nějaký reálný podklad? Současná koncentrace 420 ppm CO2 odpovídá teplotě o ninimálně asi +4°C vyšší, než máme dnes. A stále to přikrmujeme, dokud nebudeme absolutně celosvětově na nule.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.9.2023 20:28 Reaguje na Pavel Hanzl
A pak se bude oteplovt stále, převeznou to setrvačné a pyramidové jevy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist