https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/imisni-merici-vuz-znovu-monitoruje-kvalitu-ovzdusi-v-ostrave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Imisní měřicí vůz znovu monitoruje kvalitu ovzduší v Ostravě

24.1.2016 14:14 | OSTRAVA (ČTK)
Ostrava v tomto týdnu začala v ulicích města opět využívat imisní měřicí vůz. V letošním roce se měření bude konat po dobu 80 dní, přičemž 30 dní je pevně stanoveno, zbývajících 50 dní bude vybíráno podle aktuálních potřeb města, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.
 

"Měřicí vůz bude letos opět měřit kvalitu ovzduší na šesti místech v Ostravě-Přívoze. Jedná se o měření, která probíhají v této odborníky vytipované oblasti každoročně. Poté stráví mobilní měřicí zařízení 40 dní v různých lokalitách a obvodech města Ostravy vždy tak, aby se nacházel u některé vybrané základní školy. Přítomnost měřicího vozu bude využita mimo jiné i ke vzdělávání žáků," uvedla Vojkovská. Letos by se tak vůz měl kromě Přívozu objevit také v městských částech Heřmanice, Svinov či Hrabůvka. Konkrétní školy se nyní vybírají. Posledních deset měřicích dní je podle mluvčí prozatím ponecháno pro případné havárie či jiné potřeby.

"Naměřené hodnoty mohou lidé opět sledovat na našich stránkách on-line po kliknutí na ikonu měřicího vozu. Budou rovněž odebírány vzorky ovzduší pro následnou analýzu benzo(a)pyrenu a benzenu v ovzduší," doplnila Vojkovská. Během února bude imisní měřicí vůz využit i při monitoringu ovzduší kolem tunelu Blanka v Praze.

Vůz dokáže přímo měřit hodnoty obsahu prachu ve vzduchu, koncentrace oxidů dusíku, oxidů uhelnatého a siřičitého, sirovodíku či stanovit hodnoty přízemního ozónu. Umí také odebírat vzorky pro další analýzu, čímž se dají sledovat i polyaromatické uhlovodíky, těžké kovy, dioxiny a další látky v ovzduší. Součástí měření imisí je taktéž on-line sledování meteorologické situace.

"Měřicí vůz je ideálním nástrojem pro posouzení například vlivu topení v lokálních zdrojích na kvalitu ovzduší, nebo vlivu průmyslových zón či dopravy. Umožňuje také plošné mapování vybraných míst nebo ekologických zátěží," řekla mluvčí.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi. Kvalitu ovzduší ovlivňuje průmysl, doprava i topení v domácnostech, ale také škodliviny, které vítr přináší z Polska.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist