https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-bohata-cina-podporuje-ilegalni-trh-se-slonovinou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Bohatá Čína podporuje ilegální trh se slonovinou

24.10.2003 11:02 | PRAHA/PEKING (EcoMonitor)
Mezi bohatými Číňany roste zájem o výrobky ze slonoviny. Zoologové pracující pro záchranu afrických slonů se obávají vybíjení zvířat.
 

"Vzrůstající životní úroveň umožňuje milionům Číňanů kupovat kvalitní slonovinu," říkají Edmond Bradly Martin a Daniel Stiles ze společnosti ochránců přírody Save The Elephants (Zachraňte slony). Podle jejich zprávy o trhu se slonovinou ve východní Asii se opakuje stejná situace, jaká vznikla v Japonsku sedmdesátých a osmdesátých let. Nárůst bohatství vyvolalo v milionech Japonců touhu po ozdobách z vyřezávané slonoviny, především ozdobných razítek s vyrytým jménem, kterým se říká "hanko". Obrovský zájem vedl k masakrům afrických slonů při kterém byli pytláci schopni snížit počet jedinců z 1,3 milionů v roce 1979 na 625 000 o deset let později.

Jenže v roce 1989 Konvence o obchodu s ohroženými druhy zvířat (CITES) zakázala obchod se slonovinou, což vedlo k celosvětovému poklesu zájmu o tyto výrobky. Od té doby se obchod držel na velmi nízké úrovni a v Japonsku, centru slonovinového šperkařství, to vypadalo na úplné vymření řemeslné výroby. Zatímco čínské státní podniky se slonovinou nemají žádné zákazníky, malé dílny, které vznikají v továrnách bez licence, prosperují. Neustálý růst ekonomiky dává lidem dostatek peněz, aby si kupovali řezbářské výrobky těchto dílniček. "Soukromý kapitál doslova vtrhl na trh se slonovinou," říká Stiles, který se právě vrátil z Činy.

"Zatímco zákaz CITES měl úspěch v zemích východní Asie, dnes pozorujeme návrat obchodu se slonovinou v Číně. Před zákazem fungovalo kolem 900 dílen, po něm klesl počet na deset až dvacet v celé Čínské republice. Ale dnes už jich opět funguje kolem dvou set.

Podle Stilese byla poptávka tak vysoká, že se začaly legálně z Ruska dovážet kly vyhynulých mamutů pohřbených ve věčně ledových oblastech Sibiře. "Jak ledová vrstva taje, objevují se těla dávno mrtvých chobotnatců i s jejich obrovskými kly," dodává Stiles. Jenže slonovina mamutů má typický pach, je náchylná k praskání a je zbarvena do hněda. Proto každý rok míří k čínským přístavům stále více dodávek pašované surové slonoviny z Afriky. Podle Stilese bylo do Číny dovezeno mezi lety 1992 - 2002 kolem 50 tun slonoviny, což znamená 7000 - 10 000 mrtvých slonů.

Will Travis, výkonný ředitel dobrovolné organizace ochránců zvířat Born Free Foundation, která se také podílela na vypracování zprávy, potvrzuje, že pouze 10 - 15 % ilegální slonoviny míří k americkým zákazníkům. Podle jeho odhadů by zásobování trhu v Číně mohlo zahubit 35 000 až 65 000 afrických slonů během následujících deseti let.

Podle článku Michaela McCartyhoThe Independent 23. 10. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist