https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-clovekem-zpusobene-erupce-jako-plan-b-v-bitve-o-planetu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Člověkem způsobené erupce jako plán B v bitvě o planetu

3.9.2009 12:21 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Server The Independent se zmiňuje o tom, že vědecká organizace Royal Society přišla s nápadem geoinženýrství, které by mohlo přispět k omezení globálního oteplování.
 

Sopečná erupce
V rámci záchranných geoinženýrských projektů by mohly fungovat i simulace ochlazovacích procesů vulkanických erupcí.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Donald A. Swanson/Wikimedia Commons

Pokud mezinárodní snahy o kontrolu emisí skleníkových plynů selžou, postaví se někteří z nejvýznamnějších britských vědců za kontroverzní návrhy ohledně globálního klimatu a velmi ambiciózní technologické projekty.

Geoinženýrské projekty sahají od nápadů hnojit mořský plankton železitým práškem až po vstřikování sulfátových částic do atmosféry kvůli simulaci ochlazovacích procesů vulkanických erupcí. Všechny z návrhů jsou kontroverzní a žádný z nich není bez určitého nebezpečí, ale přesto by měly být brány vážně, pokud se obvyklá opatření k omezení emisí oxidu uhličitého nepodaří zastavit, prohlásila Royal Society.

Royal Society, britská Národní akademie věd, varuje, že pokud se politickým vůdcům nepodaří dosáhnout dohody a prosazení významného snížení emisí oxidu uhličitého na klimatické konferenci v Kodani v prosinci, nezbude jiná možnost než drastická opatření zahrnující "geo-inženýrství".

"Geoinženýrství klimatu je pravděpodobně technicky proveditelné, stále se ale objevuje velká nejistota ohledně účinnosti a dopadů těchto technologií na životní prostředí," uvádí se ve zprávě Royal Society, jejíž vypracování zabralo 18 měsíců.

Podle článku Stevena Connora Man-made eruption – 'Plan B' in the battle for the planet vydaného 2. září na The Independent.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist