https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-ve-mestech-se-dari-ptakum-kteri-zpivaji-hlasiteji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Ve městech se daří ptákům, kteří zpívají hlasitěji

11.12.2006 09:46 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Ptáci žijící v přírodě zpívají pomaleji a hlubším hlasem než jejich příbuzní, kteří se adaptovali na život ve městě, píše deník Independent. Vědci v nové studii porovnali hlasové projevy sýkory koňadry v deseti evropských městech a v deseti blízkých lesích.
 

Studie byla zaměřena na to, jak sýkorky zpívají, aby přivábily partnery a vymezily hranice svého teritoria. Hans Slabbekoorn z univerzity v belgickém Leidenu tvrdí, že ptáci ve městech zpívají rychleji a ptáci v lesích zpívají hlubším hlasem a pomaleji, píše Independent. Zpěv je pro ptáky klíčovým faktorem úspěchu při hledání a udržení partnera, stejně jako velikost teritoria nutného pro zajištění potravy pro potomky. Koňadry žijící ve městech musí překřičet nízkofrekvenční hluk z dopravy, a proto zpívají výš, domnívá se Hans Slabbekoorn.

Ptáci ve městech zpívají rychleji, protože záměrně zkracují tóny v začátku každého nápěvu. Hans Slabbekoorn uvádí, že příčinou je rozdíl v průměrné rychlosti větru u obou typů stanovišť: ve městech dochází k větším turbulencím vzduchu, a proto se jinak přenášejí zvukové vlny. Lesy mají oproti relativně otevřeným zastavěným oblastem menší turbulence vzduchu, píše Independent.

Studie byla provedena ve větších městech: v Londýně, Nottinghamu, Amsterdamu, Paříži, Bruselu a také v Praze. Mohla by pomoci vysvětlit, proč se někteří ptáci životu ve městech vyhýbají. Zdá se, že pro úspěšný život sýkory koňadry ve městě je důležitá schopnost zpívat v relativně širokém hlasovém rozsahu a změnit svoje nápěvy tak, aby byly vynechány hlubší tóny. Vědci by také rádi porozuměli tomu, proč kvůli suburbanizaci někteří ptáci mizí, zatímco jiní naopak přibývají. "Studie tohoto typu by mohly objasnit, proč se některým ptákům žije ve městě dobře a jiným nikoliv," řekl podle Independentu Hans Slabbekoorn.

Podle článku Steva Connora v deníku Independent ze dne 5. 12. 2006


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist