https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indoneska-vlada-naridila-okamzitou-ochranu-svych-raselinist
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indonéská vláda nařídila okamžitou ochranu svých rašelinišť

12.11.2015 14:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Stát se také zavázal hledat viníky katastrofických požárů. Podle ochránců přírody je ale vymahatelnost zákonů v Indonésii pramalá
Stát se také zavázal hledat viníky katastrofických požárů. Podle ochránců přírody je ale vymahatelnost zákonů v Indonésii pramalá
Indonéská vláda vydala nařízení vedoucí k větší ochraně tamních rašelinišť. Předpis se stal okamžitě platný, informuje ekologická organizace Greenpeace. Jedná se o jeden z prvních preventivních kroků, které mají omezit vznik dalších rozsáhlých požárů.
 

Rašeliniště nesmějí být podle nového nařízení jakkoliv narušována, odvodňována ani přeměňována na plantáže palem olejných. Pokud byly některé plantáže zničeny požáry, musejí být zalesněny. Stejně jako lokality, které byly vypáleny záměrně, ani zde se nesmějí zakládat palmové monokultury.

Stát se také zavázal hledat viníky katastrofických požárů. Podle ochránců přírody je ale vymahatelnost zákonů v Indonésii pramalá. "Zádrhel se skrývá v dodržování zákonů. Nová vládní politika musí například nejprve stanovit sankce, které hrozí za její porušení," míní zástupce Greenpeace Igor O’Neill. Hlavně lokální politici podle aktivistů často ignorují vládu a její nařízení a podléhají korupci.

Rozsáhlé požáry nyní ubírají na síle. Hasit je pomáhají četné deště, které během uplynulých dnů zasáhly indonéské území. Vzduch je ale podle místních stále nedýchatelný. Kouř z požárů už zabil podle Greenpeace více než 110 000 Indonésanů a za poslední dva měsíce překonaly emise skleníkových plynů z indonéských pralesů a rašelinišť množství těch, které v horizontu dní vyprodukuje celá ekonomika USA.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist