https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/instagrameri-si-oblibili-toxicke-jezero-na-sibiri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Instagrameři si oblíbili toxické jezero na Sibiři

12.7.2019 00:27 | NOVOSIBIRSK (ČTK)
Ruští instagrameři se sjíždějí k tyrkysovému jezírku na Sibiři, aby si tam pořídili netradiční fotografie.
Ruští instagrameři se sjíždějí k tyrkysovému jezírku na Sibiři, aby si tam pořídili netradiční fotografie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruští instagrameři se sjíždějí k tyrkysovému jezírku na Sibiři, aby si tam pořídili netradiční fotografie. Tím jezerem je ale ve skutečnosti nádrž na odpad z uhelné elektrárny a koupání v ní může vyvolat silnou alergickou reakci. Napsal to zpravodajský server BBC.
 

Nádrž vypadá jako tropické jezírko, proto si vysloužila přezdívku Novosibirské Maledivy. Důvod krásného zbarvení ale už tak potěšující není - ve vodě jsou oxidy kovů a jiné zplodiny.

Společnost, která elektrárnu spravuje, proto vyzvala návštěvníky, aby se k vodě nepřibližovali. Zdá se však, že varování jen zvýšilo zájem pořídit si na místě selfie.

"Jasně, není to Černobyl, ale pořád je to nebezpečné," napsala na sociálních sítích jedna uživatelka a k příspěvku připojila fotografii, na které leží na břehu nádrže. Jiný uživatel sdílel fotografii, jak odpočívá na nafukovacím jednorožci.

"Vůbec to tady není nebezpečné. Druhý den ráno mi trochu zčervenaly nohy a asi dva dny svědily, pak to ale přestalo. Co byste ale pro takové fotky neudělali?" napsal žertem další z uživatelů. "Ta voda chutná trochu kysele," doplnil.

Leo Alexej dokonce věnoval nádrži stránku na instagramu. V rozhovoru s BBC poznamenal, že na místě byl čtyřikrát, ale do vody nelezl. "Nedoporučují se té vody dotýkat. Může to vyvolat alergickou reakci," řekl.

Společnost, která elektrárnu spravuje, důrazně varovala návštěvníky, aby v nádrži neplavali. Nejenže jsou ve vodě škodlivé látky, hrozí také, že by se případný plavec zabořil do popelavého bahna a nedostal se ven. Elektrárna nicméně uvádí, že obsah nádrže není toxický a že míru radiace zkontrolovala nezávislá inspekce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

12.7.2019 20:55
Co dodat. Debilita Rusů a jejich přívrženců - včetně některých zdejších diskutérů a prezidenta ČR - je pověstná. :)

Btw - mě mrzí, když rýpu a jsem velmi osobní. Někdy se prostě neovládnu, zvláště když se situace úplně nabízí, jako teď. XD
Odpovědět

Jan Škrdla

13.7.2019 21:49 Reaguje na Anyr
Rusové jsou sice svérázný národ a našeho pana prezidenta raději nebudu komentovat, ale adepti na Darwinovu cenu jsou mezi instagramery a youtubery po celém světě.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist