https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/interpol-zlociny-proti-prirode-jsou-ctvrty-nejvetsi-problem-a-je-tu-prostor-k-dalsimu-rustu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Interpol: Zločiny proti přírodě jsou čtvrtý největší problém. A je tu prostor k dalšímu růstu

13.11.2015 03:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
V září 2009 se díky organizaci EAGLE podařilo kamerunským policistům v Duala zabavit 2 tuny slonoviny. Nelegální obchod se slonovinou se však vymýtit nedaří.
V září 2009 se díky organizaci EAGLE podařilo kamerunským policistům v Duala zabavit 2 tuny slonoviny. Nelegální obchod se slonovinou se však vymýtit nedaří.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ilegální těžba dřeva, pašování zvířat a roslin, vypouštění toxických odpadů do prostředí a další environmentální zločiny způsobují škody v hodnotě 213 miliard amerických dolarů ročně. Potenciál pro nárůst tohoto druhu kriminality je značný. Přesto se podle Interpolu problému nedostává dostatek pozornosti, píše server France24.
 

Ve francouzském městě Nimes se v těchto dnech konala třídenní konference, věnovaná právě environmentálním zločinům, nebo chcete-li zločinům poškozujících životní prostředí či přírodu.

Mimo jiné zazněl trochu překvapivý fakt: environmentální zločiny jsou co do působených škod v pořadí čtvrtý největší problém. Hned po obchodu s drogami, po padělání a po obchodu s lidmi. Odhady jsou, že ekozločin vynáší zločincům mezi 70 a 213 miliardami dolarů ročně.

Interpol si stěžuje, že o řešení tohoto druh zločinu nejeví mezinárodní společenství dostatečný zájem. Přestože se konference konala jako jakýsi předskokan prosincového klimatického summitu v Paříži, už teď je jasné, že toto téma se na summitu diskutovat nebude.

„Důsledky obchodu s drogami jsou patrné snad každému. To samé se ale nedá říci o zločinech poškozujících životní prostředí,“ říká Cees Van Duijn, který u Interpolu vede oddělení environmentálních zločinů. „Na lidi to působí jako abstraktní věc. Proto je těžké tomu přisoudit patřičnou prioritu,“ vysvětluje dál. Zároveň podle něho platí, že obětí ekozločinu jsme my všichni, bez ohledu na tom, kde se konkrétní zločin stal.

Podle něho není ani snadné říci, zda environmentální kriminalita narůstá. „Jde o relativně nový obor a nemáme zatím dostatek údajů pro porovnání. Ale je nepochybné, že se tento druh zločinu zabydluje,“ říká Van Duijn.

Podle něho má tento „sektor“ velký potenciál k růstu. Celá řada zdrojů, jako vzácné dřeviny a organismy nebo fosilní paliva, se stávají čím dál vzácnější. Tím roste i jejich hodnota a tím i lukrativnost pro zločinecké organizace.

Že životní prostředí může být zdrojem nelegálních zisků ví i klasická mafie, tvrdí Van Duijn. Jako příklad uvádí nakládání odpadů v Itálii, kterého se zmocnila tamní mafie. V oboru environmentálního zločinu ale operují i méně zavedené a strukturované organizace, respektive často ani nejde o organizace či jasnou strukturu. To podle vyšetrovatele velmi znesnadňuje jejich odhalování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist