https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/investice-do-vetrnych-elektraren-na-mori-v-eu-byly-loni-rekordni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Investice do větrných elektráren na moři v EU byly loni rekordní

11.2.2021 11:05 | PAŘÍŽ (ČTK)
Zatímco investice jsou i v době pandemie vysoké, výstavba a rozvoj větrných farem na moři čelí řadě zpoždění a komplikací kvůli pandemii, upozornila agentura Reuters.
Zatímco investice jsou i v době pandemie vysoké, výstavba a rozvoj větrných farem na moři čelí řadě zpoždění a komplikací kvůli pandemii, upozornila agentura Reuters.
Foto | Slaunger / Flickr
Investice do větrných elektráren na moři byly loni v Evropské unii a v Británii dvojnásobné ve srovnání s tím, co se čekalo na počátku roku. Celkem bylo do projektů větrných elektráren na moři investováno rekordních 26,3 miliardy eur (677,7 miliardy Kč), což je číslo, které se čekalo nejdříve v roce 2025, uvedl finanční analytik evropského svazu větrné energie WindEurope Guy Brindley. Další růst se očekává i letos.
 

Loňskému růstu pomohlo, že země se snaží splnit své klimatické cíle. Firmy jsou také motivovány pobídkami k investicím do obnovitelných zdrojů energie.

Dva největší projekty, které byly loni schválené, byly nizozemské farmy Dogger Bank a Hollandse Kust Zuid. Ty se na celkové loňské investici podílely téměř polovinou.

Růst investic do větrných farem na moři v době pandemie je opakem trendu u konvenční energie. Brindley doufá, že to povzbudí firmy k dalšímu zvýšení investic. Nedávný růst cen emisních povolenek v EU by také měl mít celkově příznivý dopad na budoucí investice do větrných farem.

Zatímco investice jsou i v době pandemie vysoké, výstavba a rozvoj větrných farem na moři čelí řadě zpoždění a komplikací kvůli pandemii, upozornila agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

11.2.2021 11:56
Kolik GWp za ty peníze vzniklo se ale z článku, bohužel, nedozvíme. I tak se dá dělat zelená propaganda.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.2.2021 13:18
Pokud investor dostane vládní záruku, že se mu bez rizika jeho investice vrátí se ziskem, proč by to nedělal?
Další poškozováni životního prostředí ve světle zelených zítřků na velice vratkém základě - pandemie klimatické změny u politických elit . Po nás potopa - to je výstižné pojmenování tohoto chaosu.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2021 15:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Elektřina z OZE je dnes už tak levná (velmi často skoro za nule), že se nedá očekávat, že do ní někdo bude investovat. To snad dá rozum. Tak proto se dělají aukce, kde si každý vysoutěží cenu, kterou mu stát garantuje.
V Německu je to na úrovni 50 - 60 eur (tj, stejně, jak naše cena z uhláků), ve Španělsku to stáhli už na 25 eur.
Mně to připadá jako dobrý systém. Když se podíváme na tu zlodějinu u nás, tak mně to připomíná nebe a dudy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2021 15:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
Poškozování ŽP provádí především uhelná a ropná energetika, jestli jste si toho ještě nevšiml.
Odpovědět
ms

12.2.2021 02:03
USA fyzik Mark Mills (studie z 7/2020):
Podle současných plánů bude do roku 2050 množství opotřebovaných solárních panelů - z velké části nerecyklovatelných - představovat dvojnásobnou tonáž veškerého dnešního plastového v celém světě, navíc spolu s více než 3 miliony tun nerecyklovatelných plastů z opotřebované lopatek větrných turbín. Do roku 2030 se více než 10 milionů tun baterií za rok stane odpadem.
Takhle se zbavíme uhlí a ropy? To je jako vyhánět čerta ďáblem.


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2021 09:52 Reaguje na
Tohle je taková hezká, sugestivní demagogie.
Když řeknete A, je nutno říci taky i B a C.
Ale napřed je potřeba opravit nesmyslné tvrzení, že se tyhle matriály nedají recyklovat. Dnes se rozjíždí přímo průmysl, který se recyklací zabývá, fve panely nejsou problém už dnes. Je na to potřeba dost energie, ovšem z OZE. Takže kolem roku 50 bude surovinová náročnost na výstavbu nových a daleko účinnějších OZE daleko nižší, než dnes.

Ale to B): Je potřeba uvést, kolik gigamega energie tyhle OZE do r. 50 vyrobí a co kdybychom je neměli a vyráběli je
za 1) z uhlí: Neskutečné megagiga vytěženého uhlí a tím zničené krajiny, podobné objemy strusky i popílku a jiných svinstev skutečně nerecyklovatelných, (ze strusky zpět uhlí skutečnš nevyrobíte) k tomu megatuny CO2, které má potenciál zničit celosvětový ekosystém.
za 2) z jádra: megatuny betonu oceli a jiných surovin, giga těžba uranu a výroba paliva a hlavně megatuny zcela nerecyklovaného, nejtoxičtějšího a tvrdě radioaktivního odpadu. Samozřejmě nerecyklovatelný reaktor atd. atd.

Takže závěr: žádná energie není ideální a vždy něco stojí, ovšem pouze OZE má potenciál trvale udržitelného rozvoje. Jádro je pro nás nutné zlo na předchodnou dobu a je ho potřeba rozumně rozvíjet, protože nejakutněším problémem je dnes klimatická tragédie způsobená každoročními emisem 40 miliard tun CO2.

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist