https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/islandska-designerka-vyvinula-naprosto-prirodni-obal-pro-parky.jsou-z-veprove-kuze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Islandská designérka vyvinula naprosto přírodní obal pro párky. Jsou z vepřové kůže

27.5.2019 02:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Obal párků vyrobený z vepřové kůže.
Obal párků vyrobený z vepřové kůže.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Islandská designérka Valdís Steinarsdóttir vyvinula materiál určený k balení masných výrobků, který je podobný plastu. Jedná se o materiál naprosto přírodní, zvláštní je hlavně ale něčím jiným. Obal je totiž vyrobený ze stejného zvířete, ze kterého masný produkt pochází.
 

Autorka materiál nazvala Bioplastic Skin a jeho základem je kůže zvířat. Ta zůstává při běžném procesu výroby masných výrobků nevyužita (ačkoliv například v Mexiku vepřovou kůži smaží a je to jedna z jejich největších pochoutek).

Základní ideou projektu je tedy navrácení živočišného výrobku zpět do jeho vlastní kůže. Na první pohled se může zdát celá myšlenka poněkud kontroverzní, nicméně při hlubším zamyšlení lze těžko dospět k jinému závěru, než že se jedná o nejpřirozenější možné řešení.

Jak se kůže, sloužící jako obal, vyrábí? Kůže se nejdříve vaří a během tohoto procesu se z ní uvolňuje kolagen. Tím vzniká materiál podobný želatině, který má po uschnutí texturu podobnou plastu.

Váza z drcených kostí.
Váza z drcených kostí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

V principu se jedná o stejnou metodu, jakou se vyrábí lepidla živočišného původu, a to tzv. kožní klih. Rozdíl však spočívá v délce doby vaření. Čím déle vaření trvá, tím menší je lepivost látky. Autorka navíc dodává, že lze proces výroby upravovat tak, aby výsledný produkt vyhovoval potřebě výrobku. Lze tedy vyrobit „kůži“ měkčí, či naopak pevnější.

Postup výroby bioplastové kůže tedy není ve výsledku nijak revoluční, na rozdíl od způsobu využití. Na jedné straně jsou plasty nahrazovány přírodním materiálem a na straně druhé je plně využíván „odpad“, který při výrobě masného produktu vzniká. Celý projekt tak koresponduje s jedním z hlavních principů cirkulární ekonomiky, a tedy že odpad je zdrojem. Bioplastic skin se dá jakožto netoxický biologický odpad kompostovat.

Autorka s vedlejšími produkty zpracování masa experimentovala již v minulosti. V rámci svého projektu Just Bones využívala kosti porážených zvířat. Z kostí vyráběla materiál, který byl svojí hustotou a strukturou podobný polotvrdé dřevovláknité desce (tzv. MDF materiál), který se používá k výrobě nábytku jako alternativa dřeva. Z tohoto materiálu pak vyráběla např. vázy.

Projekt Bioplastic Skin, který byl prezentován v rámci festivalu DesignMarch v hlavním městě Reykjavíku, má upozornit na přílišnou spotřebu masa, znečištění planety plasty a rovněž na společenskou odpovědnost za plné využití veškerého materiálu vzniklého během produkce masných výrobků. Projekt vyhrál první cenu v kategorii prototyp na francouzském festivalu Festival Forum Design v Paříži.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Molnárová Bára
Bára Molnárová
Autorka je spolupracovnicí Ekolistu, píše blog Užívat si světa.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

27.5.2019 12:27
jednorázové obaly na potraviny ze střívka, případně jeho (téměř přírodně identické) náhražky cutisinu doporučuje už Jaroslav Pavlíček ve svém dílku "trosečník v drsné přírodě" z osmdesátých let (například jako obal pro denní potravinovou dávku pro jednoho muže, kde je obal zároveň jedlý a zároveň přírodu neznečišťující), a nedomnívám se, že byl s tím nápadem první na světě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist