https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/izraelska-firma-eviation-predstavila-plne-elektricke-letadlo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Izraelská firma Eviation představila plně elektrické letadlo Video

7.7.2019 00:45 | LE BOURGET (ČTK)
Izraelský výrobce Eviation Aircraft v polovině června na aerosalonu u Paříže představil své elektrické letadlo pojmenované Alice, které je podle něj prvním letadlem na světě s nulovými emisemi.
Izraelský výrobce Eviation Aircraft v polovině června na aerosalonu u Paříže představil své elektrické letadlo pojmenované Alice, které je podle něj prvním letadlem na světě s nulovými emisemi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Izraelský výrobce Eviation Aircraft v polovině června na aerosalonu u Paříže představil své elektrické letadlo pojmenované Alice, které je podle něj prvním letadlem na světě s nulovými emisemi. První let má uskutečnit už letos, běžně létat by stroj měl začít v roce 2022, uvedla agentura Bloomberg. Prvním zákazníkem je americká společnost Cape Air, která chce koupit až 92 těchto letadel.
 

Letadlo má celkem devět sedadel a dolet až 1200 kilometrů. Letět může rychlostí až 440 kilometrů v hodině. Je určeno pro regionální lety, například mezi Paříží a Toulouse, norskými městy Oslo a Trondheim či americkými San José a San Diego.

Dopad letecké dopravy na životní prostředí se stal centrem zájmu ekologických aktivistů. Letecké společnosti také už dlouho hledají způsob, jak snížit emise a své náklady prostřednictvím nových návrhů a čistších technologií. Náklady na provoz letounu Alice jsou podle Eviation jen zlomkem nákladů na provoz běžných tryskových letadel. Firma doufá, že Alice změní způsob regionálního cestování a spustí novou éru létání, které je tišší, čistější a úspornější.

Cape Air jsou jednou z největších nezávislých regionálních leteckých společností v USA. Létají mezi 35 městy v USA a Karibiku. Katalogová cena letadla Alice je čtyři miliony USD (91,5 milionu Kč), při větším odběru ale kupující obvykle získávají výrazné slevy, upozornil server CNBC.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

7.7.2019 13:29
Pokud není bezuhlíkatý energetický mix, tak pochopitelně emise má, jen je nevypouští letadlo, ale vypouštějí je příslušné elektrárny (a vzhledem k neúčinnosti akumulátorů mohou emise přesáhnout úroveň letadla, které létá na benzín nebo mazut.

Tyhle hračky jsou jen šmé na negramoty, co si takovou triviální věc nedokáží uvědomit.
Odpovědět
ig

7.7.2019 13:59 Reaguje na Jan Šimůnek
A nevzdělanci se s vámi ještě budou hádat, že ne, že to máte úplně popletené :-)
Odpovědět
ČM

Čech M.

7.7.2019 13:33
Ten nadpis je zavádějící- plně elektrických letadel už vzniklo několik a na rozdíl od tohoto už i létají. Fascinuje mě , že si někdo objedná tolik letadel aniž by ho kdokoli před tím testoval ve vzduchu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist