https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-se-planeta-zeme-meni-pod-rukama-lidi-google-earth-nabizi-znepokojive-a-dechberouci-casosberne-zaznamy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak se planeta Země mění pod rukama lidí? Google Earth nabízí znepokojivé a dechberoucí časosběrné záznamy

25.4.2021 08:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Snímek obrazovky videa Google Earth. Pro spuštění videa klikněte na níže vybrané ukázky.
Snímek obrazovky videa Google Earth. Pro spuštění videa klikněte na níže vybrané ukázky.
Zdroj | Google Earth
Google Earth nově láká na časosběrné záznamy mnoha zajímavých míst. Každý si tak zdarma může prohlédnout změny, které se na naší planetě udály od roku 1984. Na vlastní oči můžete vidět vznikající města v oblasti Blízkého východu, meandrující řeky v Bolívii, ale také mizející ledovce na Aljašce či deštné pralesy v Brazílii.
 

Časosběry si každý může prohlédnout sám ve svém prohlížeči. Dá se buď zhlédnout vývoj konkrétního místa podle výběru uživatele, nebo využít kategorie připravené Googlem. Každá kategorie má několik dalších podkategorií, k nimž Google kromě časosběru nabízí i doplňující informace.

Proměna lesů

Grónsko

Aralské jezero

Proměny Bolívie

Dubaj

Chatham, Massachusetts

Zemědělství Saúdská Arábie

Kromě toho Google připravil i samostatnou webovou stránku s časosběrnými videi, která se dají pouštět jednotlivě - nabízí jich více jak 800. Ve 2D nebo 3D se můžete detailně podívat na vysychající Aralské jezero, odlesňování na Madagaskaru nebo rozrůstající se čínská města.

„Životní prostředí naší planety prochází během posledních desetiletí obrovskými změnami. Mnohem většími, než kdykoli předtím. Mnozí z nás tyto změny sami vidí kolem sebe. Já sama jsem byla mezi tisíci evakuovanými lidmi opouštějícími svůj domov, když Kalifornii vloni zachvátily velké požáry. Díky časosběrným videím může být každý z nás svědkem proměny naší planety,“ říká Rebecca Moore, ředitelka divize Earth Engine&Outreach z Google Earth.

Časosběry vycházejí ze zhruba 24 milionů satelitních snímků pořízených NASA, Evropskou unií, Evropskou kosmickou agenturou a americkou vládní agenturou United States Geological Survey. Dát snímky dohromady trvalo více jak dva miliony hodin strojového času. Zabíraly totiž 20 petabytů, to je pro představu zhruba 530 000 kratších videí v rozlišení 4K.

Chcete si prohlédnout další videa?


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

25.4.2021 15:44
Lidé si postupně mění Zemi v jeden velký park, kde se jim bude fajn žít. Vidíme to okolo, vždyť to není tak dávno, kdy na nás pršely kyselé deště a v řekách tekla napěněná nechutná tekutina.
Tak zdravé životní prostředí jako nyní jsme měli snad někdy před průmyslovou revolucí.
Je potřeba zachovat i dostatek ploch pro divočinu, což umožní zvýšená produktivita v zemědělství, energetice.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

25.4.2021 21:15 Reaguje na Richard Vacek
Je poznat z Vašeho komentáře, že buď Vám mléko po bradě ještě teče, nebo Vám ho maminka nedávno utřela. Tam kde podle Vás "tekla napěněná nechutná tekutina", bylo plno střevlí, ouklejí, hrouzků, ale i jelců proudníků, parem, ostroretek a dalších rybích druhů. Dnes v té podle Vás v zdravé vodě a zdravém životním prostředí ty rybky a ryby nenaleznete, o racích ani nemluvě. Ale v tom zdravém životním prstředí zmizelo mnoho hmyzu (jak co do počtu jedinců, tak v počtu druhů), drobného ptactva, ale pravda, zase tady máme rysy, vlky, vydry. kormorány a kdo ví co ještě .
Odpovědět
KZ

Karotka Z

26.4.2021 08:29 Reaguje na Jiří Daneš
Priroda se meni zivocichove se prizpusobuji. Neni ale fer rikat, ze se stav zhorsuje! Naopak. Zijeme v nejcistcim prostredi. Alespon ja za svych skoro 50 let zivota.
Odpovědět
va

vaber

26.4.2021 09:03 Reaguje na Karotka Z
vy považujete za nejčistší prostředí ,když nevidíte kouř z komínů a vidíte opticky čistou vodu vytékat z čističky
člověk vypouští mnohem víc nečistot než kdysi ,nebo chcete li, látek které do přírody nepatří ,jen to nedělá nyní tak viditelně
skutečnost je taková ,že mizí živočichové i rostliny ,jako nikdy v novodobé éře člověka a jedním z důvodů je znečistěné prostředí
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

1.5.2021 14:47 Reaguje na Karotka Z
Jo, jo. A co takhle tu o Sněhurce?

Například hmyz se přizpůsobil úplně obdivuhodně. Tak, že už skoro není... Ještě před 30 lety stačilo ujet v letním podvečeru autem dvě tři desítky kilometrú a okno bylo plné nalepených mušek, bohužel i včel, že přes něj nebylo vidět. V noci plné můr. Dnes dojedete z Karlových Varů do Brna a zpátky a okno je čisté.

Tohle fórum je plné naivků úplně odtržených od reality, kteří si ochotně nechávají vypláchnout mozky kdejakou ptákovinou. A pak ji hlásají jako evangelium.
Přesně to lidé, kvůli jejichž kapsám se prostředí ničí, potřebují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.4.2021 11:34 Reaguje na Richard Vacek
Pán si dělá srandu asi dost morbidním způsobem.
Pokud ale žil v komunistickém bordelsystému někde v Severních Čechách, tak ten posun k lepšímu je jasně vidět.

Jenže právě Severní Čechy byly vyhlášeny National Geographic někdy z roku 1983 za NEJVĚTŠÍ totálně zdevastované území NA SVĚTĚ.

Odpovědět
KP

Karel Ploranský

1.5.2021 14:59 Reaguje na Richard Vacek
Příkladem toho velkého parku jsou například statisíce hektarů vykácených pralesů, místo kterých teď máme úhledně a ve spořádaných řadách vysázené olejové palmy; což je mnohem hezčí.
Ale nemusíme až někam do zámoří.
Tady u nás máme například krásně žluté lány řepky, které lemují logistické parky s obřími halami pěkně pravidelných tvarů, natřené decentní a oku lahodící šedí.
Jinde pole pokrývají nové, pokrokové zdroje energie vyznačující se elegantní lesklou černí a někde opodál velebně hučí ještě pokrokovější větrník. Samozřejmě vysoko na kopci, aby bylo co nejméně míst, ze kterých ta krása není vidět. Aby ty technické skvosty mohli obdivovat opravdu všichni.
Atd.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

26.4.2021 11:05
parazit prostě tuhle planetu úplně vysaje a pak se přesune na další planety, aby je též obšťastnil svou přítomností. Proces je nezastavitelný, ať žije člověk moudrý
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.4.2021 11:29 Reaguje na Robert Jirman
Myslíte na Paroubkův Mars???
Tam je parazit usazen a zcela domestikován už dávno.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist