https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-vzkrisit-mrtve-dno-baltskeho-more-provzdusnovaci-pumpou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak vzkřísit mrtvé dno Baltského moře? Provzdušňovací pumpou

21.4.2011 02:00 | STOCKHOLM (Ekolist.cz)
Takto si vědci představují speciální zařízení, které by dokázalo provzdušnit "mrtvé zóny" Baltického moře.
Takto si vědci představují speciální zařízení, které by dokázalo provzdušnit "mrtvé zóny" Baltického moře.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dno Baltského moře je na mnoha místech mrtvou zónou. Švédští vědci nyní přicházející s revoluční metodou, která by v budoucnu mohla do hlubin vrátit život. Pomocí obřích „větráků“ chtějí provzdušňovat spodní „patra“ mořských hlubin a pomoci přírodě vrátit se k normálu.
 

A proč je dno mrtvé? Může za to proces zvaný eutrofizace. Ten, jak známo, ničí nejen dna znečištěných moří, ale také třeba vodu v zanedbaných rybnících. Podstata je jednoduchá: do moří se dostávají v důsledku lidské činnosti (převážně zemědělského hnojení a znečišťování vod) živiny, zejména dusík a fosfor. Ty vedou k přemnožení planktonu a dalších organismů, které v hlubinných zónách vyčerpají kyslík a změní je postupně v oblasti bez života.

Vědci již v pilotních fázích zkoumali, zda prokysličení dokáže vrátit narušený ekosystém k životu. První výsledky byly povzbudivé, a nyní se tedy chystají na volném moři vyzkoušet obří „větrák“ poháněný větrem, který by v hloubce kolem 100 metrů prokysličovat tamní prostředí.

"Pomozme přírodě, aby si pomohla"

„Každý se nyní spíše soustřeďuje na to, jak omezit přísun chemických látek do moře tak, aby se eutrofizace Baltu snížila,“ uvedl profesor Anders Stigebrandt z Gothenburské univerzity. „Touto metodou můžeme pomoci přírodě, aby se s fosforečnany na dně vypořádala sama.“

Podstata této metody je vlastně převzata z přírody – jako okysličovadlo ekosystémů například slouží mokřady napojené na větší vodní plochy. „Pokud se dno Baltu okysličí, dá se předpokládat, že každý kilometr čtvereční dna bude schopen odbourat velmi rychle kolem tří tun fosforu,“ odhaduje Stigebrandt. A pokud se kyslík udrží v hlubině i další dobu, po čase se tam vrátí život a ekosystém se sám začne obnovovat.

Vědci si hodně slibují od pokusné „pumpy“, která ční do výše 60 metrů a bude okysličovat vodu v hloubce více než 100 metrů. Pokud se to podaří, přijde na řadu další fáze, kdy by technici sestrojili ještě větší zařízení. To by měl být začátek rozsáhlého projektu, na jehož konci by byl návrat života do hlubinných zón Baltu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist