https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-zvysit-efektivitu-fotovoltaickych-panelu-pomoci-kristalove-koule
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak zvýšit efektivitu fotovoltaických panelů? Pomocí křišťálové koule

10.1.2014 02:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Křišťálová koule naplněná vodou koncentruje sluneční či měsíční paprsky.
Křišťálová koule naplněná vodou koncentruje sluneční či měsíční paprsky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Rawlemon
Jde vcelku o jednoduchý princip. Křišťálová koule naplněná vodou koncentruje sluneční či měsíční paprsky. Ve spojení s upraveným fotovoltaickým panelem a systémem pro polohování vůči slunci nabízí zvýšení efektivity o 35 procent. Tvrdí to německý designér a architekt žijící ve Španělsku Andre Broessel.
 

Pro výrobu koule se používá levné průmyslové sklo s indexem lomu 1,53. Podle společnosti Rawlemon, kterou Broessel založil, dokáže skleněná koule znásobit přímé či rozptýlené světlo až 10 tisíc krát. „Rawlemon je jediný fotovoltaický systém, který umí zužitkovat rozptýlené měsíční světlo a dokáže z něho vyrábět elektrickou energii,“ říká Andre Broessel.

Koncentrovaný svit je směřován na malý fotovoltaický panel. Polohovací zařízení panelu zajistí, aby paprsek dopadal na přímo na panel. Oproti stejnému fotovoltaickému panelu bez slunečního koncentrátoru má být zařízení o 35 procent efektivnější.

Skleněná koule může sloužit jako koncentrátor jak pro fotovoltaické panely, tak pro termické. Její výhodou je větší odolnost klimatickým podmínkám, zejména je odolnější vůči poryvům silného větru, které dokáží zle potrápit klasické deskové panely.

Podle informací Rawlemon je možné instalovat skleněný koncentrátor na střechy domů, ale i zakomponovat přímo do budov a jejich zdí. „Skleněná koule je plně průhledná, takže kromě výroby energie ji lze využít i jako okno či světlovod,“ říká Broessel. Podle jeho představ by se zařízení mělo dát dobře využít i jako lokální zdroj energie například pro nabíjení spotřebičů či elektromobilů.

Volně umístěné instalace zároveň šetří prostor. Oproti na prostor úsporným parabolickým termickým systémům může skleněný koncentrátor zabrat o třicet procent méně místa při stejném výkonu.

Cena ani konkrétní výkon systému zatím nejsou známy, protože jde stále o prototyp. Rawlemon se v roce 2013 dostala do finále soutěže World Technology Award. Nicméně už v roce 2012 společnost slibovala, že výrobek bude dostupný do konce roku 2013, což se zřejmě nepovedlo naplnit.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist