https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonsko-zahajilo-druhou-fazi-vypousteni-radioaktivni-vody-z-fukusimy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonsko zahájilo druhou fázi vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy

5.10.2023 10:30 (ČTK)
Japonsko dnes zahájilo druhou fázi vypouštění rozředěné radioaktivní vody z těžce poškozené jaderné elektrárny Fukušima. Informuje o tom agentura AP, podle níž má vypuštění 7800 tun upravené vody do Tichého oceánu trvat 17 dnů.
 

Prvních 7800 tun vody z elektrárny, kterou v roce 2011 téměř zničilo zemětřesení a vlna cunami, vypustilo Japonsko mezi 24. srpnem a 11. zářím. Celkem je v areálu Fukušimy zhruba 1000 nádrží s 1,34 milionu tun kontaminované vody, která se používala pro ochlazování reaktorů.

Pro uskladňování vody v elektrárně už docházelo místo, nádrže jsou naplněny z 98 procent. S plánem Tokia zbavit se tímto způsobem vody v areálu elektrárny v červenci vyjádřila souhlas Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Voda je před vypuštěním čištěna pomocí filtračního systému, který odstraňuje většinu nebezpečného materiálu vyjma tritia - izotopu vodíku, jenž se těžko separuje. Tritium je podle vědců pro lidský organismus škodlivé jen při vysoké koncentraci, což ale podle expertů ve Fukušimě nehrozí. Radioaktivní voda je totiž následně ředěna mořskou vodou.

Testy mořské vody u jaderné elektrárny z konce srpna neukázaly podle japonských úřadů žádné detekovatelné zvýšení radioaktivity


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist