https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/javoricske-jeskyne-se-chystaji-na-probouzeni-netopyru-je-jich-tam-pres-6600
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Javoříčské jeskyně se chystají na probouzení netopýrů, je jich tam přes 6600

18.3.2024 10:08 | OLOMOUC (ČTK)
Přes 6600 zimujících letounů sedmi druhů napočítali letos dobrovolníci při pravidelném zimním sčítání netopýří populace v celém rozsáhlém systému Javoříčských jeskyní u Litovle na Olomoucku. Jejich početnost je srovnatelná s rekordním rokem 2022, a jeskyně se tak mohou nadále pyšnit titulem největšího známého zimoviště letounů na území České republiky, informoval ČTK vedoucí Javoříčských jeskyní Martin Koudelka. Do jejich probouzení se mohou zapojit tuto sobotu i návštěvníci, správa jeskyní chystá na celý den tematickou akci zaměřenou právě na tyto savce.
 

Do letošního pravidelného zimního sčítání v útrobách Javoříčských jeskyní se zapojilo 13 lidí, kteří zaevidovali 6637 zimujících letounů sedmi druhů. "Nejpočetnějším byl vrápenec malý s počtem 6433 kusů, dále netopýr brvitý, netopýr velký, netopýr vodní, netopýr Brandtův, netopýr řasnatý a netopýr ušatý," uvedl Koudelka.

Netopýrům podle něj v jeskyních svědčí především vhodné podmínky. "Jsou zde vhodné podmínky přímo v zimovišti, to znamená optimální teplota, vysoká vzdušná vlhkost. Zároveň ale musejí být vhodné podmínky i v letním období, kdy nejsou netopýři v jeskyních, ale venku - tady v okolí je několik letních kolonií, na kterých odchovávají svá mláďata," řekl ČTK vedoucí jeskyní.

Do života těchto letounů budou moci nahlédnout zájemci tuto sobotu od 10:00 do 13:00 na tematicky zaměřené prohlídce s názvem Probouzení netopýrů. "Netradiční prohlídky s průvodcem seznámí s množstvím zajímavostí ze života těchto nočních létajících savců a ukáže, jak vypadá jejich odborný výzkum," uvedl mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš. Upozornil, že návštěvníci by si měli vzít teplé oblečení, protože v jeskyních je celoroční konstantní teplota osm stupňů Celsia a zájemci tam stráví téměř dvě hodiny.

Javoříčské jeskyně jsou jednou z nejdéle sledovaných chiropterologických lokalit v České republice. První zmínka o zdejších netopýrech pochází od pražského zoologa - entomologa a zakladatele chiropterologie Friedricha A. Kolenatiho z roku 1856. Popisuje, že mu netopýry z "vápencové jeskyně u Bouzova" 16. ledna dodal lesní geometr Schrodt. Dochované údaje mají podle správy jeskyní zejména historickou hodnotu, protože patří k prvním zmínkám o sběru netopýrů k vědeckým účelům na čském území. Počet zimujících letounů je zde průběžně monitorován od roku 1989.

Loni si téměř šestikilometrové jeskyně, z nichž 790 metrů je přístupných turistům, prohlédlo 41.385 návštěvníků. V březnu průvodci zvou do Javoříčských jeskyní ve všední dny na dvě prohlídky - v 10:00 a v 13:00. Od velikonočního Zeleného čtvrtku otevřou denně kromě pondělí od 9:00 do 16:00.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist