https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jeskyne-moravskeho-krasu-po-dvou-zimach-znovu-zdobi-ledouchy?fbclid=IwAR23mcIcB8NqUu2WY196UCGHNKLL0prnmIQ5Q4bFIOTctz2r0IM0cmUDqVY
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jeskyně Moravského krasu po dvou zimách znovu zdobí ledouchy

22.1.2021 02:51 | SLOUP (ČTK)
K vytvoření ledouchu je zapotřebí, aby skalní masiv nejdříve nasákl vodou, která ze skály skapává. Následně musí přijít silný mráz. Ilustrační obrázek
K vytvoření ledouchu je zapotřebí, aby skalní masiv nejdříve nasákl vodou, která ze skály skapává. Následně musí přijít silný mráz. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V některých jeskyních Moravského krasu se po dvou teplých zimách znovu vytvořily ledové krápníky, takzvané ledouchy. K vidění jsou například ve Sloupu na Blanensku u vstupu do jeskyní. ČTK to řekl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.
 

Ledouchy jsou k vidění například ve vstupním portálu Sloupsko-šošůvské jeskyně či jeskyně Kůlka, také například v Lidomorně u Holštejna, v Pekárně či v malých jeskyních u Rudice. U cesty na Skalní mlýn je podle Tůmy k vidění i ledopád. "Poslední dvě zimy byly teplé, ledouchy se v jeskyních neutvořily. Letošní zimu to ale bylo jiné," uvedl Tůma.

K vytvoření ledouchu je zapotřebí, aby skalní masiv nejdříve nasákl vodou, která ze skály skapává. Následně musí přijít silný mráz. "Tohle letos bylo splněno," uvedl Tůma. Ledouchy jsou i přes metr velké či v podobě obrácené koruny, kdy ledové krápníky vytvoří několik "ostnů" vedle sebe.

Vzhledem k posledním teplejším dnům ale není jasné, do kdy ledové krápníky v jeskyních vydrží, řada z nich už skončila rozlámaných na zemi. Skalní masiv je ale díky tání opět nasáklý vodou a mělo by ještě mrznout. Je tedy možné, že ledouchy se v jeskyních utvoří znovu.

V Moravském krasu je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Nejznámější jsou Punkevní jeskyně, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. Přístupné jeskyně krasu ročně obvykle navštíví přes 350 000 turistů.


reklama

 
Libor Popela
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist