https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jezdci-na-skutrech-si-vyrazili-do-nejcennejsich-lokalit-krkonosskeho-narodniho-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jezdci na skútrech si vyrazili do nejcennějších lokalit Krkonošského národního parku Video

2.4.2020 11:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
A pořádně si to užijeme!
A pořádně si to užijeme!
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
Během včerejšího dopoledne strážci Správy KRNAP zaregistrovali skupinku skútrů a terénních motocyklů na pásech, která si vyrazila užít nový sníh do nejcennějších partií Krkonošského národního parku (KRNAP). Jaké bylo jejich překvapení, když na konci jejich řádění čekali policisté a strážci, kteří s nimi zahájili správní řízení. Informuje o tom KRNAP.
 

„Projeli prakticky celé Krkonoše, rozjezdili ty nejcennější lokality národního parku. Hrubě narušili ochranu 1. zóny KRNAP a ohrožovali mimo jiné i hnízdiště sokola stěhovavého a zimoviště tetřívka obecného,“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Podle parku v průběhu celého dne volali na pohotovostní telefonní číslo Správy KRNAP zoufalí a rozčílení boudaři i místní obyvatelé, kteří hlásili pohyb skupiny.

Podle vyjádření parku nic takového dosud nezažili ani otrlí strážci. Sociální sítě zaplnily fotografie a videa lidí, kteří se s nimi na cestách setkali. Strážci s policisty jednoho jezdce zastihli a ztotožnili u Luční boudy. Ve spolupráci s Policií se pak zbytek skupiny podařilo zajistit v okamžiku, kdy se svou zběsilou jízdou končili a přijížděli na parkoviště.

Správa KRNAP se všemi přestupci zahájila správní řízení. "Zároveň předáváme podnět Policii ČR pro podezření porušení podmínek nouzového stavu a zákazu překračovat státní hranici. A velmi si ceníme aktivní součinnosti všech oddělení Policie ČR, díky nimž se podařilo přestupce chytit prakticky přímo při činu,“ dodal Böhnisch.

Na čerstvý sníh vyrazili i mnozí lyžaři, kteří si z nejpřísněji chráněných lokalit Krkonoš – z Kotle a Obřího dolu – vytvořili lyžařský areál. I v tomto případě shromažďuje park důkazy pro zahájení správních řízení.

Pokuty, které pachatelé přestupků dostávají, nejsou příjmem Správy KRNAP. Polovina jde obci, na jejímž katastru se přestupek stal (obec jej musí použít na zlepšení kvality života v obci) a druhá polovina jde Státnímu fondu životního prostředí, který zajišťuje financování projektů jako například Zelená úsporám či Dešťovka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

2.4.2020 14:31
Doufám, že se někdy objeví článek, který bude navazovat na tento: všem bez výjimky byla udělena maximálně možná pokuta.
Odpovědět
va

vaber

2.4.2020 17:13
V Krkonoších je to jasné ,doufam že je najdou a dají jim patřičnou pokutu, klidně by jim měli i zabavit skůtr. Ale co jinde ? myslím že podle vyhlášky jsou veřejné komunikace, obecní cesty ,polní a lesní . Na polní a lesní cesty se dá vjet jen se svolením vlastníka i když je to třeba stát. Dnes se auty zajíždí kam se komu líbí,znám louku kde si jezdí dělat auta smyky. Rybáři si autem udělají cestu až k vodě ,jsou líní poponést nádobí 50m. Nejsou tam značky ,ale dle mne to nevadí, protože to nejsou věřejné, nebo i vůbec žádné komunikace. Jak se k tomu má stavět policie? Když někdy taková auta vidím ,mám chuť zavolat na policii ,ale možná bych to schytal já ,že policii obtěžuji. O čtyřkolkách raději pomlčet.
Odpovědět
LB

Lukas B.

2.4.2020 17:28
za občasné skialpinisty, nyní ve vrcholových partiích krkonoš neaktivní (páč srdce by chtělo, ale rozum velí když už nelegálně, tak nekálet na hlavu a ctít ne-li literu, tak ducha předpisu, tedy když, tak za snížené viditelnosti a ne v sokolovištích a tetřívkovištích v sezoně konkrétního druhu):
skialpinista, který vyjde po svých od parkoviště v peci, sjede stráň jednou, je-li namakanej tak dvakrát, a je-li superman, tak třikrát za den. a druhej den je vodvařenej a úpí na gauči. ale taky někdy vyjede skůtrtaxíkem (třeba) na výrovku (o pěkných víkendech co deset minut vykládá nějaký skůtrista partičku lyžařů/snouborďáků).

s impaktem skialpinisty nebo kajtysty na luční hoře, jakkoli obě aktivity jsou nelegální, se impakt skůtristy nebo motorkáře nedá srovnat. jsou sazby pokut skutečně v poměru škodění a finanční náročnosti srovnávaných aktivit?
Odpovědět
va

vaber

2.4.2020 18:12 Reaguje na Lukas B.
pro své potěšení ,můžeme být bezohlední k přírodě nebo i lidem? malý impakt si naměří každý, když se mu to hodí
Odpovědět
LB

Lukas B.

2.4.2020 18:40 Reaguje na vaber
ehm, už jste někdy, jda po chodníku, zašlápl broučka? čili všeho s mírou. fundamentalismus a pozitivismus (a nejen v ochraně přírody) je spolehlivou jízdenkou do pekla, a trestání bagatelních přestupků v míře nerozumné a nepoměrné k přečinům sprostým a nebagatelním vede k obecnému přesvědčení, že veškerá pravidla jsou na houno.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

2.4.2020 21:04 Reaguje na Lukas B.
Nezašlápl. A ty beohledné darebáky, co pro svoje potěšení jezdí po lesích s kdečím co má motor, bych trestal nucenými pracemi. Nikoliv na pár dní ale na roky. Skialpinismus je stejně zrůdný.
Odpovědět
va

vaber

3.4.2020 09:02 Reaguje na Lukas B.
když to udělá jeden velká škoda není ale jakmile začne jeden ostatní se přidají jako lavina
Odpovědět
RP

Radim Polášek

2.4.2020 18:00
Stroje zabavit, škodu vyčíslit na 100 tisíc nebo víc na osobu.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

2.4.2020 18:01 Reaguje na Radim Polášek
A okamžitě vymáhat jsem zapomněl napsat.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.4.2020 18:57
"Strážci s policisty jednoho jezdce zastihli a ztotožnili u Luční boudy. Ve spolupráci s Policií se pak zbytek skupiny podařilo zajistit v okamžiku, kdy se svou zběsilou jízdou končili a přijížděli na parkoviště."
Ke svým vozům s pražskou SPZ
Odpovědět
LB

Lukas B.

2.4.2020 19:04 Reaguje na Jakub Graňák
divil byste se. například půjčovny skůtrů, které pořádají okolo krnapou i do krnapu divoké vyjížďky na skútrech ("oblíbené" u místního pokojného obyvatelstva, chalupářů i běžkařů z měst), jsou ryze místní.
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.4.2020 08:28 Reaguje na Lukas B.
tak uniklé podrobnosti: jakou měla auta na parkovišti spz známo není, ale lapení jezdci byli z Ostravy. v Beskydech prý zrovna není sníh a nedá se tam jezdit, a tam to prý nikdo neřeší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist